Witam wszystkich.
Wykonałem w ostatnim czasie następujące czynności przy aucie:
1. Wymieniłem olej wraz z filtrem. Zalałem Valvoline 10w40 - filtr mahle.
2. Wymieniłem termostat (behr) + płyn chłodniczy(febi g12).
3. Wyczyściłem odmę
Po wymianie oleju oraz płynu układu chłodzenia odpaliłem samochód - popracował kilka minut - następnie go zgasiłem. Sprawdzając poziom oleju okazało się że olej na bagnecie jest mętny ale nie o konsystencji budyniu. Posprawdzałem dokładnie miejsca w których było coś odkręcane - zero wycieków. Czy za mocne/słabe dokręcenie chłodnicy oleju lub filtra może powodować przedostanie się płynu do oleju ? Dodam że przed wymianą był lekki budyń na korku ale olałem sprawę bo zima + lpg + krótkie dystanse, po zlaniu stary olej wyglądał jak olej . Macie jakieś sugestie jak zdiagnozować problem ? Czy może od razu wieźć do mechanika na wymianę uszczelki ?
[B4 2.0 ABK] Problem po wymianie oleju i płynu chłodniczego.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
no wlałem klarowny, na bagnecie jest nie klarowny - nie jest jak budyń ale podchodzi w kolor protezy nogi - ciężko mi to opisać ;p Przed chwilą poszedłem po coś do garażu i okazało się że przez pomyłkę wlałem do układu chłodzenia ok 4 litry rozrobionego 50/50 koncentratu z wodą destylowaną i około 1,5 litra samego koncentratu - pomieszałem bańki - mogło to coś napsuć ? Silnik chodził dosłownie 5 min. Będę na miejscu to cyknę fotę jak ten olej na bagnecie wygląda.
Dodam że auto było około 1 miesiąca nie odpalane a stało bez płynu i oleju około 1 tyg.
Dodam że auto było około 1 miesiąca nie odpalane a stało bez płynu i oleju około 1 tyg.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2016, 14:04 przez brylkowskie, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Rozrobienie płynu w złych proporcjach na pewno nie przeżre bloku tak aby płyn poszedł do oleju. Na pewno nie w 5 minut.brylkowskie pisze:Przed chwilą poszedłem po coś do garażu i okazało się że przez pomyłkę wlałem do układu chłodzenia ok 4 litry rozrobionego 50/50 koncentratu z wodą destylowaną i około 1,5 litra samego koncentratu - pomieszałem bańki - mogło to coś napsuć ?
Chłodnicka oleju jeśli nie pękła to też płyn nie pójdzie do oleju. Prędzej olej pójdzie do płynu bo ma wyższe ciśnienie.
Może po prostu nowy olej rozpuścił trochę "masła" i dlatego.