Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK] Czyszczenie wtrysków

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Dynia1990
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABK] Czyszczenie wtrysków

Post autor: Dynia1990 » 21 lut 2016, 14:17

Witam,

mam pytanie odnośnie wtryskiwaczów w naszych motorach ABK. Szukałem na forum interesujących mnie informacji, ale nie mogłem nic znaleźć (jeżeli są takie to wybaczcie mój post).

Do rzeczy, moja Audiczka przez dłuższy czas chodziła tylko i wyłącznie na LPB (wiem, nie jestem z tego dumny, ale niestety finansowo nigdy na to nie było gotówki). W tym roku udało mi się uruchomić układ paliwowy, wymieniłem wszystkie przewody pod autem, przewód w baku, pompe, filtr paliwa i przewody pod maską czyli prawie cały układ. Tyle o tym co zostało zrobione.

Od tego czasu auto odpala na benzynie, ALE ...

1. Na zimnym pali na dotyk, ale jak już się rozgrzeje to trzeba ją dłużej pokręcić.
2. W pierwszych momentach po odpaleniu silnik pracuje w miarę równo, lecz po chwili tak jakby mu zapłon wypadał. Na obroty wchodzi bez problemu a na jałowych tak jakby ją coś bolało.
3. Jakieś 3000km temu wymieniałem olej i jak to u mnie bywało staram się sprawdzać jego stan, bo troszkę przepali, a i blok nie jest idealnie suchy. Lecz sprawdzając stan oleju po tych 3000km się zdziwiłem, bo byłem przekonany że będzie już w okolicy minimum, jak nie w ogóle. A tu na bagnecie jest ponad stan. I mnie to martwi, bo (nie wiem na ile to możliwe) jak wtryski leją to może paliwo w większym stopniu przedostawać się do oleju, co by potwierdzało ten stan.

Stąd moja prośba do forumowiczów, czy ma ktoś jakieś wskazówki jak dobrać się do wtrysków i w jaki sposób można spróbować je zregenerować. Bo na pierwszy rzut oko dostęp do nich nie jest jakiś prosty.

Jeżeli piszę herezje to proszę o krytykę :) zawsze człowiek się czegoś nowego nauczy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 21 lut 2016, 15:01

samo dostanie sie do wtrysków w ABK to pestka kilka śrub i listwa wyjeta,i masz dostęp do wtrysków.
Osobiscie nie słyszalem i na tyle lat posiadania ABK nie miałem problemów nigdy z wtryskami,jeżeli chodzi o regeneracje to sorry ale jeżeli widzisz problem w dostaniu się do nich,to sobie odpuść dłubanie przy nich bo sobie tylko większego bigosu narobisz.
Nie wiadomo czy problem leży po stronie wtrysków.Możemy tak gdybać ,podjedz do kumatego mechanika .

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 21 lut 2016, 15:14

Ja o jednym takim przypadku wiem, że mechaniki kazały koledze kupić nowe wtryskiwacze bo te leją czy coś. Ale po ich wymianie było tak samo a problemem okazał się regulator ciśnienia paliwa ;-) więc tylko go na koszty naciągnęli.

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 21 lut 2016, 20:02

Już lepiej kupić używane. Ale jak pisze PieterB, wtryskiwacze rzadko kiedy wysiadają a reszta osprzętu w ABK szczególnie przeływomierz i problemy ze szczelością są o wiele częstsze.

Awatar użytkownika
Dynia1990
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dynia1990 » 22 lut 2016, 10:42

Tyle, że te wtryski nie widziały benzyny przez jakieś 4 lata :) Jak będę miał chwilę to spróbuje sprawdzić je i się okaże co dalej.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 22 lut 2016, 17:51

Dynia1990, powiem tak ja 2 lata JN też na bp nie jeździłem i nie było problemu po tym czasie odpalić na bp.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 22 lut 2016, 23:41

Zostaw wtryskiwacze na razie w spokoju. Sprawdź regulator ciśnienia paliwa i jego sterowanie podciśnieniem.
ewidentnie olej rozrzedzany niespalonym paliwem. Sprawdzałeś jak się zachowuje wtryskiwacz rozruchowy?

Awatar użytkownika
Dynia1990
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dynia1990 » 25 lut 2016, 15:58

Wtryskiwacz rozruchowy sprawdzałem, ale dość dawno temu także sprawdzę go raz jeszcze. Co do regulatora to czy poza sprawdzeniem czy znajduje się benzyna w przewodzie podciśnienia można go sprawdzić jeszcze w inny sposób?

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 25 lut 2016, 18:19

Częściowo tak, trzeba podłączyć manometr do listwy zasilającej i sprawdzić jak długo utrzymuje się ciśnienie po wyłączeniu zapłonu oraz jakie jest ciśnienie gdy pompa tłoczy przy normalnych obrotach silnika.

Awatar użytkownika
Dynia1990
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dynia1990 » 07 mar 2016, 08:13

W weekend chwilę bylem przy aucie i wychodzi na to, że uszkodzony jest regulator. Po odpięciu przewodu podciśnienia leje się z niego benzyna, także kupię nowy i zobaczymy co się będzie dalej działo. Wtrysków na razie nie ruszałem.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 07 mar 2016, 18:36

Dynia1990 pisze:W weekend chwilę bylem przy aucie i wychodzi na to, że uszkodzony jest regulator. Po odpięciu przewodu podciśnienia leje się z niego benzyna, także kupię nowy i zobaczymy co się będzie dalej działo. Wtrysków na razie nie ruszałem.
Czyli niestety dobrze wykrakałem. Daj znać co z tego wyszło. Wtrysków na razie nie ruszaj.
Po wymianie regulatora przeczyść świece i dobrze rozgrzej motor na trasie, a potem napisz jak się zachowuje. Dobrze by było zmienić olej bo zapewne rozrzedzony niespalonym paliwem.

Awatar użytkownika
Dynia1990
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dynia1990 » 10 mar 2016, 15:34

Po wymianie regulatora niestety nie ma zmiany w pracy silnika na benzynie i nadal chodzi nierówno. Jeżeli chodzi o gaz to wczoraj byłem na ustawieniu gazu (tak btw. u jednego mechanika jak zajechałem to usłyszałem, że taką instalacje gazową 'hybrydę' gen I i II to najlepiej samemu sobie ustawić, trochę odkręcić, trochę przykręcić aż się ustawi :D polecam xD , ale ja osobiście nie skorzystałem ). Znalazłem gazownika, który jednak do ustawienia gazu używał analizatora spalin. :-) Autko miało dawkowaną za dużą dawkę gazu i dlatego takie dziwne obroty i przygaszanie silnika przy schodzeniu z obrotów. Teraz jest o wiele lepiej. Dodatkowo mechanik stwierdził, że bardzo fajny silniczek mam, bo ani olejny nie pali (sądząc po analizie spalin) i że rzadko się spotyka takie silniki z tego rocznika w takim stanie :-) co jeszcze bardziej motywuje mnie, żeby jednak postarać się o przywrócenie jej do dawnej świetności.

Ok, przepraszam za przydługą historyjkę :D

Co do oleju to chciałem chwilę poobserwować czy faktycznie winny za benzynę w oleju był ten regulator i dopiero wtedy wymienić olej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl