Witam, ostatnio stałem się posiadaczem Audi Coupe, typ 8B rocznik 91 z silnikiem AAD. Mam też dostęp do Audi 90 Quattro 2.3 20v skazanego raczej na śmierć, silnik po kapitalce. Mam kilka pytań odnośnie przekładki 5 cyl na 4 cyl. Trochę poszperałem na forum i mniej więcej wiem z czym to się je, jednak mam kilka wątpliwości.
1) Przednia ława. Wiadomo że musiałbym przespawać łapy od 5 cyl do coupe, musiałbym też zmienić wózek przedni na ten od 7a, pytanie czy będzie pasował z 90tki quattro 89 rok do coupe ośki rocznik 91 czy musiałbym kupić wyciągnięty z coupe.
2) Spasowanie do skrzyni biegów. Z tego co czytałem, 7a powinno siąść na skrzynie od 4 cylindrowca tylko trzeba było przełożyć tulejki o ile dobrze pamiętam - coś więcej na ten temat?
3) Wydech. Ktoś wie czy 7a z baranem i dwururką przypasuje do reszty wydechu od 2.0 czy może będzie trzeba ciąć?
Z najważniejszych rzeczy to na razie tyle, chociaż pewnie coś mi jeszcze do głowy przyjdzie. Byłbym wdzięczny za każdą konstruktywną odpowiedź.
Pozdrawiam
[Coupe AAD] Swap na 7a
Dawca byłby cały także tutaj nie byłoby problemu, w zeszłym roku wymieniałem NG w 90tce, przy 7a też trochę robiłem także jakieś pojęcie w temacie jest. <ok>
Najważniejsze dla mnie to wiedzieć czego się spodziewać dlatego zadałem te trzy nurtujące mnie pytania w pierwszym poście.
Wiem że Leo ma ogromną wiedzę na temat 7a dlatego też się odezwę z zapytaniem
Pozdrawiam
Najważniejsze dla mnie to wiedzieć czego się spodziewać dlatego zadałem te trzy nurtujące mnie pytania w pierwszym poście.
Wiem że Leo ma ogromną wiedzę na temat 7a dlatego też się odezwę z zapytaniem
Pozdrawiam
odp
1. - łapy musisz dospawać do podłużnic
sanki przełóż z 7a razem z kolumnami bo masz większe hamulce i spreżyny pod cięższy silnik TAK PASUJA bez problemu!!
2. silnik pasuje na skrzynie bez problemu a przy składaniu zobaczych które tulejki musisz przełożyć.
3.wydech napewno bedziesz musiał przerabiać bo ma wiekszą średnice w 7A niż twoj ,
ale głowy nie dam.
pozdro
1. - łapy musisz dospawać do podłużnic
sanki przełóż z 7a razem z kolumnami bo masz większe hamulce i spreżyny pod cięższy silnik TAK PASUJA bez problemu!!
2. silnik pasuje na skrzynie bez problemu a przy składaniu zobaczych które tulejki musisz przełożyć.
3.wydech napewno bedziesz musiał przerabiać bo ma wiekszą średnice w 7A niż twoj ,
ale głowy nie dam.
pozdro