[ALL] różnice napędu quattro
-
- Forum Audi 80
[ALL] różnice napędu quattro
Witam. Panowie, napęd quattro montowany w 80- tkach jest taki sam w każdej wersji czy są jakieś różnice w przełożeniach czy czymś w tym rodzaju?
Interesuje mnie to ponieważ szukam samochodu z quattro jako bazę budy do późniejszego swapa i zastanawiam się czy ten quattro w mocniejszych wersjach np 2.6-8 v6 nie był jakiś mocniejszy, trwalszy z racji większej mocy?
Interesuje mnie to ponieważ szukam samochodu z quattro jako bazę budy do późniejszego swapa i zastanawiam się czy ten quattro w mocniejszych wersjach np 2.6-8 v6 nie był jakiś mocniejszy, trwalszy z racji większej mocy?
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Niektóre skrzynie miały dodatkowe łożysko igiełkowe- były mocniejsze (na przykład CBR <ok> ), chyba do 1994 ale nie jestem pewien na 100.
Przelożenia w V6 też były różne: 35/7 i 35/9 -najważniejsze to żeby most i skrzynia miały takie samo.
PS: nie dokońca rozumiem. Chcesz kupić jakieś quattro w dobrym stanie na przykład z V6 i przełożyć tam napęd i silnik ze swojego ABK Q?
Przelożenia w V6 też były różne: 35/7 i 35/9 -najważniejsze to żeby most i skrzynia miały takie samo.
PS: nie dokońca rozumiem. Chcesz kupić jakieś quattro w dobrym stanie na przykład z V6 i przełożyć tam napęd i silnik ze swojego ABK Q?
-
- Forum Audi 80
Rzeczywiście nie do końca rozumiesz.. Ogólnie mój ABK to zupełnie inna bajka. Ja szukam drugiego samochodu jako bazę budy na dalszy rozwój. Nie wiem co to będzie jeszcze jestem w trakcie zbierania informacji- np 1.8t albo 2.8 193ps.Rychu82 pisze: PS: nie dokońca rozumiem. Chcesz kupić jakieś quattro w dobrym stanie na przykład z V6 i przełożyć tam napęd i silnik ze swojego ABK Q?
Czyli są różnice w napędach.. Na czym to polega w praktyce? Np. zamianka z fabrycznego 2.0 115KM na 2.8 spowodowałaby co? Bo jak rozumiem ogólnie będzie pasowało wszystko. Skrzynia bedzie miała krótsze lub dłuższe przełożenia. W praktyce może to być + lub - zależy.
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Oczywiście, tak samo różne są w coupe i sedan/avant.Quattromaniak pisze:Czyli są różnice w napędach
Kompletnie nic.Quattromaniak pisze:a czym to polega w praktyce? Np. zamianka z fabrycznego 2.0 115KM na 2.8 spowodowałaby co?
Skrzynia, krótsza lepiej przyspiesza, długa lepsza w trasy. Ogólnie często z V6 były długie skrzynie. Plusem będzie długa, jak będziesz jeździł dużo w trasie, za to w mieście powajchujesz więcej. Ja mając najkrótsza skrzynie spokojnie jeździłem 50km/h 1.8t na piątym biegu. Na pewno na krótszej skrzyni auto jest żywsze.
-
- Forum Audi 80
Podczepie sie do tematu zeby nie brudzic nowym.
Mam ABK oske i mysle nad przeszczepem Q-kupnem dawcy 2.6 Q.
Musialbym przelozyc skrzynie za calym dyfrem i tylnim zawieszeniem tak?
Wszystko plug$play jedyna roznica w dlugosci przelozen?
Skrzynie z ABK wsadzilbym do 2.6 i puscil do ludzi w osce.
Dobrze kombinuje?
Mam ABK oske i mysle nad przeszczepem Q-kupnem dawcy 2.6 Q.
Musialbym przelozyc skrzynie za calym dyfrem i tylnim zawieszeniem tak?
Wszystko plug$play jedyna roznica w dlugosci przelozen?
Skrzynie z ABK wsadzilbym do 2.6 i puscil do ludzi w osce.
Dobrze kombinuje?