Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 all] Czujnik włączonych świateł

ODPOWIEDZ
kosmik903
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 all] Czujnik włączonych świateł

Post autor: kosmik903 » 16 kwie 2008, 13:55

Witam,

Czy były Audi B4 bez czujnika (brzęczyka) włączonych świateł? U mnie niestety nie słyszę brzęczyka.
Jeśli brzęczyk był montowany we wszystkich B4 to gdzie mogę szukać uszkodzenia a jeśli nie to jak mogę taki zamontować.

Pozdawiam

jacu78

Post autor: jacu78 » 16 kwie 2008, 14:29

Wydajnie mi się, że wszystkie B4 (jakie widziałem do tej pory) miały brzęczyk. Za sygnał dźwiękowy odpowiada MiniCheck (w zegarach) lub lub AutoCheck (ma on oddzielny przkaźnik). Jeśli pośrodku w zegarach masz taką krateczkę przez którą widać srebrne kółeczko, to masz MiniCheck'a. Mógł się spalić (nowy, to koszt rzędu 20zł). Może to wina czujnika drzwiowego (tego od kierowcy) sprawdź/przeczyść albo masz przełamane jakieś przewody. Czy działa ci lampka wewnętrzna przy otwartych drzwiach? Ew. może być wina po stronie stacyjki - po wyciągnięciu kluczyka nie wraca do pierwotnego położenia w 100%, brakuje jej jakiś 1 mm - wystarczy puknąć palcem.
Co do samej wymiany - wyciągasz zegary, odkręcasz z tyłu chyba 3 śruby od MiniCheck'a i po sprawie.

PS Sądzę, że nie użyłeś szukajki...

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 16 kwie 2008, 17:02

nie, nie wszystkie miały. Najpierw sprawdź czy masz wogóle brzęczyk w minichecku.

kosmik903
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kosmik903 » 17 kwie 2008, 13:35

Witam i dzięki za odpowiedzi,

W tablicy wskaźników mam siateczkę i przez nią coś widać, wydaje się, że jest to głośniczek.
Dzisiaj będę jechał koło szrotów to wstąpię i zapytam się czy mają.

Pozdrawiam

assai
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: assai » 19 kwie 2008, 08:33

Brzęczyk powinien działać gdy są otwarte drzwi kierowcy i włączone światła lub radio,spotkałem instalacje z wypiętym przewodem od radia do sterownika ,aby można było słuchać na postoju i móc mieć uchylone drzwi(gorące lato).Wyjmij krańcówkę z drzwi kierowcy i podaj masę z karoserii na przewód brązowy z żółtym paskiem,jak zadziała krańcówka do wymiany lub czyszczenia(często śniedzieją).

kosmik903
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kosmik903 » 19 kwie 2008, 08:53

Witam,

Dzięki Panowe, naprawione. Okazało się, że uszkodzony był głośniczek w minichecku. Słuchawki Philipsa załatwiły sprawę. Jacu78, dzięki za nakierowanie, po wpisaniu w szukaj Minicheck znalazłem rozwiązanie. Niestety Audi mam od czerech dni więc nie znam "fachowych" pojęć :).

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl