Witam,
Czy były Audi B4 bez czujnika (brzęczyka) włączonych świateł? U mnie niestety nie słyszę brzęczyka.
Jeśli brzęczyk był montowany we wszystkich B4 to gdzie mogę szukać uszkodzenia a jeśli nie to jak mogę taki zamontować.
Pozdawiam
[B4 all] Czujnik włączonych świateł
-
jacu78
Wydajnie mi się, że wszystkie B4 (jakie widziałem do tej pory) miały brzęczyk. Za sygnał dźwiękowy odpowiada MiniCheck (w zegarach) lub lub AutoCheck (ma on oddzielny przkaźnik). Jeśli pośrodku w zegarach masz taką krateczkę przez którą widać srebrne kółeczko, to masz MiniCheck'a. Mógł się spalić (nowy, to koszt rzędu 20zł). Może to wina czujnika drzwiowego (tego od kierowcy) sprawdź/przeczyść albo masz przełamane jakieś przewody. Czy działa ci lampka wewnętrzna przy otwartych drzwiach? Ew. może być wina po stronie stacyjki - po wyciągnięciu kluczyka nie wraca do pierwotnego położenia w 100%, brakuje jej jakiś 1 mm - wystarczy puknąć palcem.
Co do samej wymiany - wyciągasz zegary, odkręcasz z tyłu chyba 3 śruby od MiniCheck'a i po sprawie.
PS Sądzę, że nie użyłeś szukajki...
Co do samej wymiany - wyciągasz zegary, odkręcasz z tyłu chyba 3 śruby od MiniCheck'a i po sprawie.
PS Sądzę, że nie użyłeś szukajki...
- Darecki3037
- Audi 80 Klub

Brzęczyk powinien działać gdy są otwarte drzwi kierowcy i włączone światła lub radio,spotkałem instalacje z wypiętym przewodem od radia do sterownika ,aby można było słuchać na postoju i móc mieć uchylone drzwi(gorące lato).Wyjmij krańcówkę z drzwi kierowcy i podaj masę z karoserii na przewód brązowy z żółtym paskiem,jak zadziała krańcówka do wymiany lub czyszczenia(często śniedzieją).