Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1,6] Zmiana oleju - półsyntetyk czy mineralny ??

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
tigeron
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1,6] Zmiana oleju - półsyntetyk czy mineralny ??

Post autor: tigeron » 18 sie 2007, 23:15

Słuchajcie chcę zmienić olej w silniku, teraz mam półsyntetyk ale bierze olej. Co teraz lepiej wlać półsyntetyk czy mineralny?? Słyszałem, że mineralnego nie można lać do tego silnika bo ma "zawory hydrauliczne" czy coś takiego .... Proszę o rady!
Ostatnio zmieniony 19 sie 2007, 12:24 przez tigeron, łącznie zmieniany 1 raz.

PABLO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PABLO » 19 sie 2007, 00:20

Lej półsyntetyk...

Awatar użytkownika
swiety82
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: swiety82 » 19 sie 2007, 16:24

Jak kupiłem swoje B3 i pierwszy raz pojechałem wymienić olej, mechanik koniecznie chciał wlać półsyntetyk, lepsze parametry itp... podobno silnik nawet mniej bierze półsyntetyka. Ja jeżdżę na LOTOSie 10W40 i jest ok, także polecam

Awatar użytkownika
killer0123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: killer0123 » 19 sie 2007, 17:23

Ja do lotosa 10w40 mam odrazę miałem zalanego u siebie w samochodzie, więcej tego badziewia nie naleje, niedojrze silnik brał olej około 0,5 na 2000 km to jeszcze w zimie mi odmę zatkało i wywaliło przedni uszczelniacz wału. Teraz mam już 2 wymianę Castrol Magnatec 10w40 i oleju bierze dużo mniej bo jak naleje na max to dojeżdżę do wymiany i jest jeszcze ponad min.
Ja osobiście polecam castrola lub Valvoline MaxLive 10w40 tego mam w golfie i teraz zaleje również do audi.
to jest moja opinia możecie sie z nią zgodzić lub nie.
Pozdrawiam

tigeron
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tigeron » 19 sie 2007, 23:10

mogę mieć elfa 20 litrów za 170 zł z zagranicy znajomy przywiezie:] pytanie tlyko czy elf jest dobry?? szlyszalem ze obok castrola jest liderem ... ?

Awatar użytkownika
Brother_red
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Brother_red » 19 sie 2007, 23:18

tigeron chcesz tracić kasę to lej półsyntetyk ;-) Przy takich przebiegach naszych aut to naprawdę niepotrzebne. Śmiało polecam mineralny, ale każdy robi jak uważa :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 20 sie 2007, 00:19 przez Brother_red, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tomek_com
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek_com » 20 sie 2007, 00:14

Valvoline MaxLive 10w40 mi w poprzednim autku [ABK] po zalaniu wlasnie tym przestal brac olej

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

olej

Post autor: widmo » 20 sie 2007, 02:31

jeżeli chodzi o oleje to ja osobiscie jeżdze na pólsyntetyku Lotos 10W40 i jestem zadowolony.
oczywiscie jak kupiłem auto od razu wymieniłem uszczelniacze zaworowe i hydrozawory bo mi brał olej. teraz jest spokój. hula jak wsciekły i sie kompresja troszkę przez to poprawiła.

jeżeli chodzi o oleje firmy Elf to mają one własciwosci wypłukujące. ja bym sie bał zalac moje auto tym olejem bo moze rozpuscic za bardzo nagar w silniku a co za tym idzie to wiadomo ....

Awatar użytkownika
sylwiasty
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sylwiasty » 20 sie 2007, 11:10

Brother_red pisze:tigeron chcesz tracić kasę to lej półsyntetyk ;-) Przy takich przebiegach naszych aut to naprawdę niepotrzebne. Śmiało polecam mineralny, ale każdy robi jak uważa :mrgreen:
Przebieg nie jest wyznacznikiem tego, jaki olej ma być zalany do silnika. Ale jakość oleju znacząco wpływa na przebieg auta - im szybciej zaczniesz lać gorszy olej tym szybciej silnik Ci podziękuje za współpracę. Ja w swojej ABT leję pełny syntetyk, auto ma licznikowo ponad 180 tyś. i pewnie nie prędko będę zmieniał olej na klasę niższy (półsyntetyk) jeśli w ogóle to zrobię. Jeśli po zakupie auta zmieniamy olej i nie mamy danych nt. zastosowanego oleju proponuję zastosować półsyntetyk - jest to najrozsądniejsze rozwiązanie. Nie uważam, że wydanie 30 czy 50 PLN więcej na półsyntetyk czy syntetyk to strata kasy - ja uważam to raczej jako inwestycję w stan mojego silnika.
tigeron pisze:Słuchajcie chcę zmienić olej w silniku, teraz mam półsyntetyk ale bierze olej. Co teraz lepiej wlać półsyntetyk czy mineralny?? Słyszałem, że mineralnego nie można lać do tego silnika bo ma "zawory hydrauliczne" czy coś takiego .... Proszę o rady!
Jeśli dużo Ci ubywa tego oleju a nie masz jakichś znacznych wycieków to do wymiany kwalifikują się uszczelniacze zaworowe.

punk

Post autor: punk » 20 sie 2007, 13:13

Zrób tak jak radzi Sylwiasty. Półsyntetyk + uszczelniacze i po problemie. Ja tak zrobiłem u siebie. Co prawda uszczelniacze wymieniłem nie dawno więc nie wiem jeszcze jak ze zużyciem oleju, ale denerwujący biały obłoczek przy ruszaniu zniknął.

Brick

Post autor: Brick » 20 sie 2007, 15:13

Kupiłem moje audi chyba 8 lat temu, jeżdżę cały czas na Mobil1 Syntetyk. Nie bierze w ogóle oleju, przebieg ma ponad 200 tys. Raz wymieniane były uszczelniacze. Uszczelniacze polecam oryginalne, wymienione na jakieś podróbki, stwardniały szybko i trzeba było jeszcze raz to robić.
Uszczelniacze wymienione były 4 lata temu.
Jak chcesz długo jeździć autkiem to polecam porządny olej, jak ma pójść do sprzedania za rok czy dwa to lej byle co.

tigeron
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tigeron » 20 sie 2007, 15:15

ok dzieki za pomoc mam jeszcze jedno pytanie ile ksoztuje wymiana uszczelniaczy ??

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 20 sie 2007, 23:52

tigeron pisze:Słuchajcie chcę zmienić olej w silniku, teraz mam półsyntetyk ale bierze olej. Co teraz lepiej wlać półsyntetyk czy mineralny??
Zmienić uszczelniacze.
tigeron pisze:łyszałem, że mineralnego nie można lać do tego silnika bo ma "zawory hydrauliczne"
bzdura.

Awatar użytkownika
Black Spider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Black Spider » 23 sie 2007, 13:21

Ja tez mam pytanie moja 2.3NG ma juz przejechane 300tys na blacie i teraz pytanie jakiolej do niej zalac auto kupilem tydzien temu stan ogolnie oK, silnik suchy nie myty, bo zalega na naim chyba centymetrowa warstwa kurzu. Poprzedni wlasciciel twierdzi ze auto zalane jest polsyntetykiem, ale wiadomo jak to bywa. Na razie zrobilem ok 1tys km i oleju nie ubylo, slychac troche popychacze ale tylko na zimnym. Zastanawiam sie czy zalac mineral czy moze Valvoline MaxLive

Awatar użytkownika
paco
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: paco » 23 sie 2007, 13:32

Black Spider pisze:Ja tez mam pytanie moja 2.3NG ma juz przejechane 300tys na blacie i teraz pytanie jakiolej do niej zalac auto kupilem tydzien temu stan ogolnie oK, silnik suchy nie myty, bo zalega na naim chyba centymetrowa warstwa kurzu. Poprzedni wlasciciel twierdzi ze auto zalane jest polsyntetykiem, ale wiadomo jak to bywa. Na razie zrobilem ok 1tys km i oleju nie ubylo, slychac troche popychacze ale tylko na zimnym. Zastanawiam sie czy zalac mineral czy moze Valvoline MaxLive
Liczy się stan silnika a nie przebieg - nie bierze, nie ma wycieków to lać półsyntetyk - może być ten Valvoline Max Life ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl