Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[80 B4 1.9TDI] czujnik włączenia wentylatorów chłodnicy

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
andrzej1

[80 B4 1.9TDI] czujnik włączenia wentylatorów chłodnicy

Post autor: andrzej1 » 04 maja 2007, 00:01

wentylatory mi się nie załączają mimo zagrzania powyżej 97*C. Wentylatory dobre bo na zwartej ich wytczce-startują na pierwszym i drugim biegu.
Kupiłem więc nowy czujnik/włącznik. Firma Vernet opis na nim: B-1874 95/84*C 102/91*C.
Zanim go wsadzę postanowiłem go sprawdzić. Termometr, garnek i woda. Podgrzewam wodę -84*C pierwsza para pin'ów zwarta czyli wszystko ok. Podgrzewam wodę dalej i uzyskuję w garnku maksymalną temperaturę 94*C, a czujnik nie zwiera kolejnego styku.
Czy ktoś rozumie ten zapis powyżej? co oznacza liczba 95 przy 84*C? Dodam, że 84*C przeliczone na inne skale Faranheita czy Kelvina dają inne liczby. Przedział temperatur to przecież też nie może być bo taka rozbieżność to raczej nie dopuszczalna.
Kolejny pomysł - przy ciśninieniu jakie sie wytwarza przy podgrzewaniu płynu temperatura wrzenia może być około 102*C, ale czy to nie za późno aby włączać drugi bieg wentylatorów? Czy wskaźnik na desce roździelczej - tak na prawdę pokazuje temp. cieczy w układzie chłodzenia, czy może temperature silnika - gdzie jest umieszczony czujnik od wskaźnika temperatur
Ostatnio zmieniony 06 maja 2007, 21:04 przez andrzej1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Omen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

czujnik termiczny wentylatora....

Post autor: Omen » 04 maja 2007, 07:18

Poczytaj ten watek, może w czymś bedzie pomocny..
viewtopic.php?t=3567
Polski Klub Audi 80 :: Zobacz temat - [80 B4 2.0 ABT]wentylator przy 100 C

Pozdrawiam - Adam.

andrzej1

Post autor: andrzej1 » 06 maja 2007, 19:48

dzięki za link ale sprawa nie rozwiązana.
Szukałem czujnika aby działa w zakresach temperatur 1.bieg 92-97/84-91*C 2.bieg 99-105/91-98*C. No i znalazłem tylko Vernet opis na nim: B-1874 95/84*C 102/91*C -czyli ten sam co już zakupiłem wcześniej. Ale razem ze sprzedawcą doszliśmy do wniosku, że czujnik uwalony bo załącza pierwszy bieg przy temp.84*C zamiast przy 95*C-według opisy. Przy 84*C to powinien wyłączać pierwszy bieg wiatraków.
No więc kupiłem drugi taki sam czujnik (nie mając innych do wyboru) mając nadzieję, że ten będzie działał zgodnie z opisem.
I się przeliczyłem. znowu się złącza przy 84*C. Przecież go nie mogę zamontować, bo wiatraki będą chodziły na pierwszym biegu, gdy termostat jeszcze nie będzie otwarty. Zakładam że termostat otwiera przy tych 87*C bo mam temp. stałą przybliżoną do 90*C. Możecie mi powiedzieć na czujnikach jakich firm jeździcie i przy jakich wskazaniach temperatury na desce rozdzielczej załącza Wam sie 1. i 2. bieg wiatraków? Jeśli ktoś zna zapisy temperatur na tych czujnikach proszę o podanie ich.

Awatar użytkownika
Omen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Omen » 06 maja 2007, 20:47

andrzej1 pisze:... Możecie mi powiedzieć na czujnikach jakich firm jeździcie i przy jakich wskazaniach temperatury na desce rozdzielczej załącza Wam sie 1. i 2. bieg wiatraków?......
W mojej smosi wentylatory zaczynają kręcić gdy wskazówka na wskazniku znajduje dokładnie w tym miejscu (czerwona kreska)...

Pozdr. Adam.

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 06 maja 2007, 21:30

andrzej1 pisze:dzięki za link ale sprawa nie rozwiązana.
Szukałem czujnika aby działa w zakresach temperatur 1.bieg 92-97/84-91*C 2.bieg 99-105/91-98*C. No i znalazłem tylko Vernet opis na nim: B-1874 95/84*C 102/91*C -czyli ten sam co już zakupiłem wcześniej. Ale razem ze sprzedawcą doszliśmy do wniosku, że czujnik uwalony bo załącza pierwszy bieg przy temp.84*C zamiast przy 95*C-według opisy. Przy 84*C to powinien wyłączać pierwszy bieg wiatraków.
No więc kupiłem drugi taki sam czujnik (nie mając innych do wyboru) mając nadzieję, że ten będzie działał zgodnie z opisem.
I się przeliczyłem. znowu się złącza przy 84*C. Przecież go nie mogę zamontować, bo wiatraki będą chodziły na pierwszym biegu, gdy termostat jeszcze nie będzie otwarty. Zakładam że termostat otwiera przy tych 87*C bo mam temp. stałą przybliżoną do 90*C. Możecie mi powiedzieć na czujnikach jakich firm jeździcie i przy jakich wskazaniach temperatury na desce rozdzielczej załącza Wam sie 1. i 2. bieg wiatraków? Jeśli ktoś zna zapisy temperatur na tych czujnikach proszę o podanie ich.
nigdy nie kupuj zamiennych czujników... bardzo często zafałszowują one realna temperaturę, co niestety może być uciążliwe lub nawet niebezpieczne dla silnika... tylko oryginały - masz pewność że wskazania będą prawidłowe... poczytaj o czujnikach na forum, a sam się przekonasz

Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jelly » 06 maja 2007, 22:51

1 bieg włącza sie przy ok 95 stopniach. 2 nie wiem bo nie zagzralem tak daleko silnika. Bylo max 95 i po chwili pracy wiatrakow zeszlo na 90. Z teorii 2 bieg przy 102 stopniach powinien sie włączyć. Jezdze na fabrycznych czujnikach :!:

daro26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: daro26 » 07 maja 2007, 20:44

u mnie jeszcze nie zagrzalem go powyzej 90 i sie nie wloczyly termostat wymieniony wahlera :-D

andrzej1

Post autor: andrzej1 » 13 maja 2007, 16:46

kolejne i chyba ostatnie pytanie w tym temacie.
Jeśli opiszemy gniazda we wtyczce, od załączania wiatraków : 1-2-3. To przy zwarciu skrajnej np.1 z 2 powinien włączyć się pierwszy wiatrak a drugi bieg powinien chodzić przy zwarciu tego samego skrajnego (założonego tu 1) 1 z 3?
Czy może bieg drugi skrajny ze środkowym, a bieg pierwszy skrajny ze skrajnym (1z 3)?
Bo odłączałem kable i tera można je na dwa sposoby podłączyć i zamienić bieg pierwszy z drugim - a to nie wskazane. Abym mógł to naprawić potrzbuje wiedzieć jak to powinno być przy zwieraniu wtyczki.
Dzięki za pomoc.

Thewolf69
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Thewolf69 » 11 sie 2012, 12:52

U mnie włącza się tylko drugi bieg a włącza sie przy 110 stopniach. Mówię poważnie przed chwilą wrzucałem czujnik w wodę nie zadziałał( wrzątek) dopiero przy ciągłym grzaniu wody włączył sie tylko drugi bieg potem nagrzałem silnik do 110 stopni i włączył się wentylator i pochodził 10 sekund temperatura spadła do 105 i się wyłączył.na krótko oba biegi chodzą dobrze mam nadzieję że wymiana czujnika pomoże

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl