Audio w b4
Audio w b4
bardzo proszę o podpowiedź bo mam dylemat jakie głośniki z niżej podanych kupić?:
PRZÓD:
Helix
JBL
TYŁ:
HELIX
Hertz
z góry dziękuję za podpowiedzi
PRZÓD:
Helix
JBL
TYŁ:
HELIX
Hertz
z góry dziękuję za podpowiedzi
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, 15:09 przez boro182, łącznie zmieniany 1 raz.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Ani Helix, ani Hertz.
signat h16 najlepszy mid-woofer 16,5 cm jaki słyszałem w okolicach 200-250 zł. ( jeżli uważasz, że wielu nie słuchałem, zapytaj kogokolwiek siedzącego w caraudio profesjinalnie )
Przy czym Signat nie ma żadnych maskownic, pierdół i niepotrzebnych kabelków albo końcówek, płacisz za samo granie.
Typowy sprzęt dla instalatorów a gra naprawdę dobrze
ładny energiczny kick i świetny srodek pasma można ciąć na 6Khz bez problemu.
Do tego musisz dokupić sobie tweetery.
Co do zestawów hertza, mają dość metaliczny tweeter, który trzeba odpowiednio potraktować dorabiając mu samemu zwrotnicę żeby dobrze zagrał, a to dodatkowe koszty.
Helixy są ciekawą opcją, ale niestety mają delikatnie zamuloną średnicę.
( bezpłciowe, matowe )
Szczerze polecam niewyględne z pozoru Signat H16 + tweetery w zależności od Twojej kieszeni.
signat h16 najlepszy mid-woofer 16,5 cm jaki słyszałem w okolicach 200-250 zł. ( jeżli uważasz, że wielu nie słuchałem, zapytaj kogokolwiek siedzącego w caraudio profesjinalnie )
Przy czym Signat nie ma żadnych maskownic, pierdół i niepotrzebnych kabelków albo końcówek, płacisz za samo granie.
Typowy sprzęt dla instalatorów a gra naprawdę dobrze
ładny energiczny kick i świetny srodek pasma można ciąć na 6Khz bez problemu.
Do tego musisz dokupić sobie tweetery.
Co do zestawów hertza, mają dość metaliczny tweeter, który trzeba odpowiednio potraktować dorabiając mu samemu zwrotnicę żeby dobrze zagrał, a to dodatkowe koszty.
Helixy są ciekawą opcją, ale niestety mają delikatnie zamuloną średnicę.
( bezpłciowe, matowe )
Szczerze polecam niewyględne z pozoru Signat H16 + tweetery w zależności od Twojej kieszeni.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Moja rada? Zrób sobie dobry przód wygłusz drzwi i zamontuje ładnie w panelach zestaw odseparowany. Np taki http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 9&pid=1094 tani i dobry jak pod radio. Tył narazie sobie daruj.
Takie moje zdanie.
Takie moje zdanie.
- radziobiker
- Forum Audi 80
- radziobiker
- Forum Audi 80
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Mówisz o tweeterach do Signatów ?OK. A jakie do tego tweetery i zwrotnice?
No to już zależy od tego jaką kwotą dysponujesz.
Z tanich głośników których słuchałem i które mogę polecić, ponieważ nie grają jak piezoelektryki czyt. jak paskudna grzechotka to:
Alphard ok 40 zł
http://www.alphard.pl/product/94/4
viewtopic.php?t=9889
viewtopic.php?t=9635
MacAudio lub Magnat:
http://www.audiosklep.pl/magnat-car-fit-t15-p-499.html
te sa wygodne w montażu z racji uchwytów które widać tu u mnie na fotkach podczas montażu.
Zwrotnic nie potrzebujesz. Zakup tylko kondensatory ok 3.3 mF. Fachowo kondensatory do tweeterów nazywają się "stałe", unipolarne, np. styrofleksowe, KSE, MKS. Niestety firmy podłączają do nich elektrolityczne, które sa znacznie gorsze w brzmieniu.
Tu je widać
viewtopic.php?t=9635
Możesz kupic na www.stx.pl za grosze.
Do Signatów musisz zakupić jeszcze maskownice 16.5 cm za ok 10 zł.
Zwrotnic do Signatów mieć nie musisz, zwłaszcza, że podłączasz je bezpośrednio pod radio.
Zwrotnica uczyni je troszkę mniej efektownymi, a radio przecież dużej mocy nie ma. Poza tym Signaty i tak dostając całe pasmo przeniosą Ci tylko do ok 6 kHz. Jeśli bardzo byś chciał można dołożyć im w torze cewkę powietrzną która można kupić również na www.stx.pl również kosztuje grosze. Z cewką czyt. jak to niektórzy mówią zwrotnicą byłoby lepiej, ale nie jest to konieczne. Dodam jeszcze, że lepiej jest nie mieć żadnej zwrotnicy niż byle jakiej firmy ze słabych elementów źle zestrojoną.
Musisz to skompletować, ale uwierz, że warto to zrobić.
Jeśli masz jakieś pytania jak podłączyć i co zrobić pytaj smiało.
Jeśli masz budżet na droższe tweetery typu 120-200 zł to daj znać, ale mało kto pakuje taka kasę w sykacze. ( no chyba, że go stać )
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Dobry wybór, ale cena chyba troszkę za wysoka.radziobiker pisze:A co sądzicie o tych?
Jedwabne głośniki można kupić taniej.
Jeśli planujesz chować je pod maskownice np zamiast 10tek to polecam:
http://allegro.pl/item284793130_tweeter ... skoda.html
Roznica w cenie kolosalna. Dźwięk ok, wymiana kondensatora i tu i tu dobrze im zrobi.
Jeśli maskujesz je, kupiłbym taniej.
- radziobiker
- Forum Audi 80