i wszystko jasnecartyball pisze:wcześniej był kat
[B4 ABT] Stożek
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
No właśnie przecież tu właśnie chodzi o dźwięk <ok>DRED pisze:z całym szacunkiem dla Ciebie i Twojej pracy
po co wstawiasz stożex do siebie i niedajboże strumienice??
przecież to nie da nic po za dźwiękiem , uszczupleniem portfela .
odczucia są subiektywne i niestety nie oddają stanu faktycznego
nie bierz tego do siebie tylko po prostu odpowiedz mi na pytanie
pozdro
Stożek zakłada się dla pięknego gangu silnika a xenony aby lepiej świeciło.
No chyba że ktoś liczy np że allegrowe gadżety za 15 zeta podniosą moc o 15-20%
no to łącze się z nimi w bólu i proponuję zmienić markę auta.
Dexx dobra robota.
Jeśli chodzi o minusy to nie stwierdziłem żadnych, no może poza ceną filterka, ale przy dbałym obchodzeniu się z nim przeżyje wiele wymian konwencjonalnych filtrów i na jedno wyjdzie.
Muszę jeszcze się przyznać, że na początku, zaraz po założeniu stożka zanotowałem wyższe (sic!) spalanie. Po prostu odgłos silnika na wyższych obrotach jest tak miły dla ucha, że celowo butowałem
A jeśli chodzi o plusy, to odczułem lepsze wkręcanie się na obroty, szczególnie od dołu. Chociaż może to tylko autosugestia...
Muszę jeszcze się przyznać, że na początku, zaraz po założeniu stożka zanotowałem wyższe (sic!) spalanie. Po prostu odgłos silnika na wyższych obrotach jest tak miły dla ucha, że celowo butowałem
A jeśli chodzi o plusy, to odczułem lepsze wkręcanie się na obroty, szczególnie od dołu. Chociaż może to tylko autosugestia...
-
- Forum Audi 80
Ok poprawiam się gaźnik, moja pomyłka. A co do zalet i wad tego typu rozwiązania to jeśli chodzi o sam silnik, czy to że będzie leprzy filtr wpływa pozytywnie na sam silnik jego prace spalanie itp. czy też nie, sory że takie pytania zadaje ale sporo już przeszedłem ze swoim autem i wole dmuchać na zimne. Zależy mi na dobrej i długiej pracy silnika zarówno jak w mieście tak i po za miastem. Jeśli chodzi też o same filtry, jakie najlepiej byście polecali? Nie mam dużych wymagań bo sportowego auta nie ma ale też byle czego nie chcę kupować. :lol:
Gregory jeśli chcesz, aby silnik cieszył się dobrym zdrowiem to zwyczajnie dbaj o niego; Eksploatuj z głową (to nie bolid F1), kontroluj jego stan, pamiętaj o regularnej wymianie płynów, filtrów no i niech one będą dobrej jakości. Nie potrzeba tam nic przerabiać, bo tak renomowany producent nie wepchnąłby do auta gniota.
-
- Forum Audi 80
Dzięki za odpowiedź. Czyli nic innego mi nie zostaje jak sobie darować najwyraźniej ten stożek. Chociarz nie powiem chciałbym troszke przy niej popracować od tak nawet dla przyjemności, nie sądze nawet że dużo bym miał roboty przy założeniu takiego filtra hehe. Kurde tylko ten talerz ala FSO :-| :-x :evil:
-
- Forum Audi 80
Ok skoro mówicie że to nie zaszkodzi a z pewnością będę miał z tego satysfakcje, to powiedzcie jeszcze jaki stożek? Podkreślam nie jest to formuła 1 ale też i nie taczka. Dobry ale też i nie drogi. K&N raczej odpada to dość wysoka półka jak dla mnie po za tym jak już powiedziałem to nie jest formuła 1.
Szukałem na forum ale nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi - czy do KE-Jetronica w 80tce da się założyć stożek ? W internecie nie znalazłem żadnych zdjęć jak to wygląda, jedynie w starej gazecie tuningowej jest rysunek jakiegoś adaptera który robił Jamex, wyglądało to tak jak normalna obudowa filtra powietrza z redukcją na stożek.