[Coupe B3/B4] Skrzypiący szyberdach :(
[Coupe B3/B4] Skrzypiący szyberdach :(
Witam ostatnio po zimię i jeżdzie po naszych cudownych drogach pojawił mi się wkurzający problem.
A mianowicie szyber mi cały czas trzeszczy/stuka. Jak go docisnę ręką to jest cisza. Wygląda na to że ta pokrywa z tapicerką uderza o podsufitkę. Czy jest jakaś możliwość jej dokręcenia, bo ma odrobinę luzu i może dlatego się te stuki pojawiły??
Przerabiał ktoś podobny temat?
A mianowicie szyber mi cały czas trzeszczy/stuka. Jak go docisnę ręką to jest cisza. Wygląda na to że ta pokrywa z tapicerką uderza o podsufitkę. Czy jest jakaś możliwość jej dokręcenia, bo ma odrobinę luzu i może dlatego się te stuki pojawiły??
Przerabiał ktoś podobny temat?
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jak obiecałem, tak zrobiłem.
Demontaż tapicerki okna dachowego
Uchyl szyber, patrząc z tyłu zobaczysz dwie sprężyny zaczepione o klapkę w tapicerce okna dachowego.
Weź dwa 15 centymetrowe kawałki drutu (najlepiej miedzianego o grubości 2mm, żeby był sztywny i plastyczny zarazem) i zrób haczyki na końcach.
Haczyk zaczep za koniec spreżyny i odczep ją z tapicerki, a drugi koniec drutu zagnij o krawedź szyberdachu(możesz coś pod niego podłożyć żeby nie uszkodzić uszczelki) to samo zrób z drugą.Po odczepieniu tych sprężyn klapka opadnie na dół.
Wejdź do środka, chwyć palcami za tylną krawędź tapicerki(zaraz za klapką, tylko staraj się za mocno jej nie podnosić do góry bo będzie blokować o dach) i przesuń ją do tyłu samochodu, tylko nie za głeboko , żeby nie było problemu z jej późniejszym wyjęciem.Gdyby nie chciala puścić, to odczepiaj ją najpierw jedną stroną a potem drugą.
Teraz masz dostęp do tego co potrzebujesz, możesz regulować, dokrecać, smarować i co tylko chcesz.
Montaż tapicerki w odwrotnej kolejności co demontaż.
Powodzenia!
Demontaż tapicerki okna dachowego
Uchyl szyber, patrząc z tyłu zobaczysz dwie sprężyny zaczepione o klapkę w tapicerce okna dachowego.
Weź dwa 15 centymetrowe kawałki drutu (najlepiej miedzianego o grubości 2mm, żeby był sztywny i plastyczny zarazem) i zrób haczyki na końcach.
Haczyk zaczep za koniec spreżyny i odczep ją z tapicerki, a drugi koniec drutu zagnij o krawedź szyberdachu(możesz coś pod niego podłożyć żeby nie uszkodzić uszczelki) to samo zrób z drugą.Po odczepieniu tych sprężyn klapka opadnie na dół.
Wejdź do środka, chwyć palcami za tylną krawędź tapicerki(zaraz za klapką, tylko staraj się za mocno jej nie podnosić do góry bo będzie blokować o dach) i przesuń ją do tyłu samochodu, tylko nie za głeboko , żeby nie było problemu z jej późniejszym wyjęciem.Gdyby nie chciala puścić, to odczepiaj ją najpierw jedną stroną a potem drugą.
Teraz masz dostęp do tego co potrzebujesz, możesz regulować, dokrecać, smarować i co tylko chcesz.
Montaż tapicerki w odwrotnej kolejności co demontaż.
Powodzenia!
Witam dobry opis ale czy sie przyda do mojego problemu?, a mianowicie moj nieelektryczny szyber za bardzo sie domyka (opada) tzn ta korbka do otwierania/zamykania musze skierowac o pol obrotu w strone uchyleniado gory bo inaczej jak jest w pozycji (zamkniecia) jest wyrazny "klick" i dach opada;/ troche to jest wkurzajace i szpeci jak ta korbka jest skierowana do tylu a nie siedzie w oryginalnym miejscu. Dodam tez ze minimalnie wyzej jest jest jedna strona szyberdachu;/ , mam pytanie do tych co sie juz z tym uporali czy oplaca sie to rozbierac i regolowac ile czasu trzeba poswiecic co bedzie potrzebne? bede wdzieczny za wszelkie sugestie i porady pozdrawiam milosnikow OOOO
Podpinam się pod temat. Mam taki problem:
wczoraj usłyszałem taki delikatny trzask w aucie (nie wiem czy miał coś wspólnego z moim problemem), później zaczęło mi coś skrzypieć nad głową. Pomyślałem, że to od szyberdachu i zacząłem sprawdzać jego działanie.
Zrobił mi się taki problem, że jak uchylę go i zamknę to uszczelka lekko zaczepia o krawędź dachu i jak chcę go całkiem otworzyć to albo się zacina i nie idzie albo z siłą przeskakuje i się otwiera.
Dodam, że wcześniej było ok. Czy da się to jakoś ustawić?
wczoraj usłyszałem taki delikatny trzask w aucie (nie wiem czy miał coś wspólnego z moim problemem), później zaczęło mi coś skrzypieć nad głową. Pomyślałem, że to od szyberdachu i zacząłem sprawdzać jego działanie.
Zrobił mi się taki problem, że jak uchylę go i zamknę to uszczelka lekko zaczepia o krawędź dachu i jak chcę go całkiem otworzyć to albo się zacina i nie idzie albo z siłą przeskakuje i się otwiera.
Dodam, że wcześniej było ok. Czy da się to jakoś ustawić?
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Luken, pewności nie mam, ale chyba poszła jedna z prowadnic.
Masz tu parę pomocnych wątków:
https://audi80.pl/b4-all-uszkodzony- ... t38997.htm
https://audi80.pl/b3-all-jak-wyjac-s ... zyberdachu
Masz tu parę pomocnych wątków:
https://audi80.pl/b4-all-uszkodzony- ... t38997.htm
https://audi80.pl/b3-all-jak-wyjac-s ... zyberdachu