Witam szanownych kolegów.
Zwracam się z taką oto sprawą. Kupując swoje wozidełko, nie miałem wspomagania, lecz nabyłem takowe i założyłem około 1,5 roku temu.
Ogólnie sprawuje się dobrze, lecz przy wymianie całej półosi z przegubem, zauważyłem, ze nie ma mozliwosci regulacji koła na wahaczu i wszystko wchodzi na siłę, a zauważyłem też ze troche koło przednie prawe mi stopniowo po ługim okresie scina od wewnętrznej strony.
Rozglądając się na allegro zauważyłem, ze są wahacze do naszych audiczek z wersjami bez wspomagania i ze wspomaganiem i przynajmineij na zdjeciach widać że się różnią otworami.
I takie mam pytanie to szanowynch kolegów, czy rzeczywiście te wahacze się różnią i czy należałoby wymienić w moim samochodzie na takie jakie powinny być, czyli te ze wspomaganiem, jak to na alelgro napisane.
podzrawiam,
bartiss
[80 B3 1.8 NE] pytanie o przednie wahacze
-
- Forum Audi 80
Z tego co ja się orientuję to jest trzy lub cztery rodzaje dolnego sworznia zwrotnicy.ma to związek z tym czy auto ma ,czy też nie ma wspomagania.Różnica polega na tym że audi b3 bez wspomagania ma cieńszy o dwa milimetry dolny sworzeń.Gdybyś chciał przerobic to trzeba zmienic wszystko, najlepiej od dawcy bo piasty są też różne.Co do cięcia opony czy robiłeś geometrię po wymianie przekładni?
Bo w prawym kole po wymianie drążka z przegubem nie mam regulacji na kole wogóle, a wahacz prawy i tak mam do wymiany, ponieważ nie wiem z jakiego powodu, ale jak jest ta regulacja w wahaczu bez wspomagania seryjnego to wybiła mi sie dziura i koło mi teraz pomimo że dokręcę porusza sie w przód i tył, postaram się zrobić jakąś fotkę to może trochę rozjaśnić sytuację.