Witam, szukam sworznia wahacza do swojej audiczki, producenci podają sworznie Lewe i Prawe, a inni uniwersalne, czy jest jakaś różnica w doborze tego elementu żeby pasował?
2. Moje audi jest z 87roku, a większość producentów podaje np. Sworzeń-Audi 89r., czy była jakaś różnica w budowie zawieszenia pomiędzy rokiem 87>89? Dodam że to najzwyklejszy sedan z przednim napędem, bez 4x4.
To samo pytanie jeśli chodzi o końcówkę drążka kierowniczego-jedni "uniwersalny", inni L i P... i bądź tu mądry.
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2008-08-29, 20:34 ]
Dodam jeszcze że auto bez wspomagania.
Jesli ktoś może mi łopatologicznie wytłumaczyć jak wymienić sworzeń(szczególnie tę stronę, która wchodzi do kolumny-bez nakrętki-na wcisk czy jak?).
Pozdrawiam!
[B3\Sedan] Pytanie o sworzeń wahacza
Sworzeń wahacza zwany również przegubem zwrotnicy jest inny dla każdej strony i nie wolno zamieniać płyt tych sworzni-przegubów miejscami.Różnią się one od siebie tzw. o d s a d z e n i e m ,które powinno być skierowane do przodu samochodu.
To odsadzenie to taki nieregularny kształt jednej strony płytki przegubu-takie jak gdyby wcięcie,podczas gdy strona przeciwna jest prosta lub lekko owalna.
To odsadzenie to taki nieregularny kształt jednej strony płytki przegubu-takie jak gdyby wcięcie,podczas gdy strona przeciwna jest prosta lub lekko owalna.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Były 2 rodzaje o ile się nie mylę. Od '86 do '90 były takie same a po '90 takie jak w B4. Hmm teraz mi się tak wydaje że przed '90 były nie odkręcane... nie jestem pewien ale tak jakoś chyba kumpel ma w '87... Musisz sprawdzić to i porównać z książką /jak jej nie masz to możesz ściągnąć z działu download z centrum audi/.