[80 B4] centralny zamek nie zamyka...
[80 B4] centralny zamek nie zamyka...
Witam Wszystkich!
Proszę o pomoc. W mojej audi coś dziwnego dzieje sie z centralnym zamkiem (pneumatyczny z pilotem). Nie zamyka się z pilota oraz po przkręceniu zamka w drzwiach kierowcy. Po użyciu pilota jesr tylko sygnał przez mrugnięcie kierunkowskazów. Gdy zamknę wszystkie drzwi ręcznię, to po naciśnięciu pilota zamki otwierają sie centralnie bez problemu. Myślę, że pompa centralnego jest sprawna. Przy próbie zamknięcia nie wydaje żadnych dźwieków. Proszę o jakieś podpowiedzi i sugestie co do przyczyny takiego zachowania.
Siemnako!
Proszę o pomoc. W mojej audi coś dziwnego dzieje sie z centralnym zamkiem (pneumatyczny z pilotem). Nie zamyka się z pilota oraz po przkręceniu zamka w drzwiach kierowcy. Po użyciu pilota jesr tylko sygnał przez mrugnięcie kierunkowskazów. Gdy zamknę wszystkie drzwi ręcznię, to po naciśnięciu pilota zamki otwierają sie centralnie bez problemu. Myślę, że pompa centralnego jest sprawna. Przy próbie zamknięcia nie wydaje żadnych dźwieków. Proszę o jakieś podpowiedzi i sugestie co do przyczyny takiego zachowania.
Siemnako!
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2007, 12:03 przez Ibanez, łącznie zmieniany 2 razy.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
A czy przy zamykaniu od strony pasażera wszytsko działa dobrze :?: Bo jeśli tak to przyczyna będzie leżeć w siłowniku w drzwiach kierowcy. Albo nie daje sygnału o zamykaniu drzwi, albo centralka sterowania z pilota jest walnięta. Ja stawiałbym jednak na siłownik. Warto sprawdzić jeszcze kable pod nogami kierowcy (dokładnie ten kabel gdzie wpięta jest centralka - idze od drzwi kierowcy). Ewentualnie odłącz na chwile aku i sprawdź co sie stanie. Nie zaszkodzi a mi kiedyś pomogło.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Jeśli zamyka ci sie z centralnego a z kluczyka nie to nie będzie wina pompki, tylko siłownika w drzwiach. "Przewód zielono-niebieski lub żółto-niebieski w B4 lub zielono-czerwony w B3 wychodzący ze słupka drzwi" odpowiada za danie sygnału do pompki żeby otwierała albo zamykała.rczopik2 pisze:Który przewód ( jaki kolor ) przy pompce odpowiada za zamykanie z kluczyka, bo z kluczyka nie zamyka a z pilota zamyka.
Pozdrawiam
Doc a mozesz opisac jak to wyglada ile kabli do niego wchodzi itd.. kiedys z pilota chodzil kiedy chce raz grzebalem przy pompce i czyms co jest kolo pompki czarne male pudelko z kablami ktore tez wchodzily w pompke i zacza zamykac z pilota a pozniej to nic nie pomoglo jest mozliwe zeby ten sterownik tez byl przy pompce?
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Tak, to możliwe. Standardowo nie ma tam żadnej dodatkowej puszki. Nie wiem jak to stare jest i co Ty tam masz.Marcin26 pisze:mozliwe zeby ten sterownik tez byl przy pompce?
Tu masz pierwszy lepszy sterownik http://www.allegro.pl/item242053912_ste ... hodu_.html
sprawdz czy wszystko tam łączy, czy nie ma zimnych lutów, czy nie rozłączyło się coś, może wilgoć sie dostaje itd.
Pozwolicie że podłącze się pod temat niepoprawnie działającego centralnego zamka...
Do dziś wszystko działało normalnie. Tzn. zamykał się z pilota i kluczyka bez problemu. Dzis okazało się ze jeśli chce zamknąć auto z drzwi kierowcy, zamykają się tylko one. Natomiast po zamknieciu z drzwi pasazera, zamykają sie wszystkie (otwierają też). Zamieniłem siłowniki z lewych drzwi do prawych i jest tak samo. W jednych i drugich drzwiach na wtyczkach jest takie samo napięcie. Silowniki działają, tzn przełanczają styki (sprawdzone miernikiem). Co to może być. Pompka centralnego nowa. Przewody w drzwiach sprawdzone, tam gdzie były popękane - naprawione. Z pilota zamyka się bez problemu.
Prosze o porady...
Do dziś wszystko działało normalnie. Tzn. zamykał się z pilota i kluczyka bez problemu. Dzis okazało się ze jeśli chce zamknąć auto z drzwi kierowcy, zamykają się tylko one. Natomiast po zamknieciu z drzwi pasazera, zamykają sie wszystkie (otwierają też). Zamieniłem siłowniki z lewych drzwi do prawych i jest tak samo. W jednych i drugich drzwiach na wtyczkach jest takie samo napięcie. Silowniki działają, tzn przełanczają styki (sprawdzone miernikiem). Co to może być. Pompka centralnego nowa. Przewody w drzwiach sprawdzone, tam gdzie były popękane - naprawione. Z pilota zamyka się bez problemu.
Prosze o porady...