Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All B4] Centralny zamek problem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gigs
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[All B4] Centralny zamek problem

Post autor: gigs » 15 lip 2009, 23:29

Posiadam centralny zamek orygialny czyli pneumatyczny. Zamek jest otwierany jak i zamykany tylko z kluczyka.

Mój problem jest taki, że np gdy zamkne samochód i przyjde do niego za np 15min lub 2h lub 8h to nieraz jest poprostu otwarty !!! Nie mam żadnego alarmu pod niego podpiętego.

Co może być tego przyczyną. Dzieje sie tak nie za kazdym razem. Ale co jakis czas i nieraz jest to jak wyjde z sklepu po kilku minutach a innym razem po dluzszym postoju.

Jak przychodze to wszystkie drzwi sa otwarte. Czyzby pompka do wymiany

klusek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: klusek » 16 lip 2009, 10:12

przypadkiem nie było nic majstrowane przy wkładkach? samo z siebie tak sie zrobiło czy mozna to połączyć z jakimis operacjami na elektryce drzwiach bądź np ściągnięciu tapicerki. a i jeszcze jedno czy przypadkiem nie zamyka sie też czasami samoczynnie?

Marcin_lbn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marcin_lbn » 16 lip 2009, 10:29

Ja bym stawiał na 2 rzeczy: albo cięgiełko przy którymś siłowniku wymaga regulacji i nie przeskakuje zamek, albo masz lekką nieszczelność na jakimś wężyku. W obu przypadkach po kilkudziesięciu sekundach pomka włącza się samoczynnie i otwiera drzwi. Ewentualni może się jakieś zwarcie w drzwiacg robić i dawać impuls na pomkę.Ja samej pompki bym się nie czepiał.

Awatar użytkownika
gigs
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gigs » 17 lip 2009, 12:34

Nic nie było przy niczym majstrowane. Samo z siebie tak zaczęło się robić.
Samoczynnie się nie zamyka tylko otwiera.

Co dziwne pompke umieściłem w bagażniku do góry nogami i narazie drzwi mi się nie otwierają. Jedyny minus to taki, że teraz będzie tam trudno włożyć apteczkę ponieważ po przykryciu tapicerką pompa wystaje poza swoje docelowe miejce.

Awatar użytkownika
krisiun1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: krisiun1 » 24 lip 2009, 13:07

U mnie przy wymianie klamki wew. źle założyłem linkę tzn pancerz zamiast w miejsce gdzie powinien być włożony włożyłem dosłownie 1mm przed i centralny po zamknięciu odbijał.

Awatar użytkownika
zakwapl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zakwapl » 25 lip 2009, 11:21

Witam , u mnie jest ten sam problem ,otwierają mi się drzwi od pasażera prawe. Czasami kilka sekund i się centralny podnosi, a czasami kilka minut. Czasami też w ogóle się nie otwiera. Ściągałem tapicerkę i żaden wężyk nigdzie nie haczył jedynie co zauważyłem to właśnie pompa tak jakby sama od siebie się cofała do góry. Jest możliwe że nadaje się tyko do wymiany ?

P.S. Jak zamykam z pilota to się często otwiera , natomiast jak zamykam kluczem to jest cały czas zamknięty.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 25 lip 2009, 12:37

zakwapl, spróbuj wydłużyć trochę cięgno, pomiędzy siłownikiem a zamkiem.
zakwapl pisze:Jak zamykam z pilota to się często otwiera
Pilot masz fabryczny, czy dokładany?

Awatar użytkownika
zakwapl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zakwapl » 25 lip 2009, 20:27

Raczej dokładany,bo alarm chyba też nie był oryginalny i nie wiadomo przez kogo zakładany w Niemczech

zuberek778
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zuberek778 » 27 lip 2009, 23:04

witam , ja mam pytanie rowniez do centralnego zamka,,,,, mi w odroznieniu od kolegi centealny nie chce zamknac i otworzyc, zdarza sie to czasami ale jest denerwujace, co moze byc tego przyczyna.... pozdrawiam i dziekuje za odp..... :roll:

Awatar użytkownika
zakwapl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zakwapl » 28 lip 2009, 16:52

Ale z pilota czy kluczyka nie chce Ci zamknąć?

Awatar użytkownika
gigs
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gigs » 19 wrz 2009, 14:01

U mnie o dziwo problem tkwił w klapie bagażnika.

Usterka usunięta na 100%. Przyczyną otwierającego się zamka był przetarty kabel w klapie bagażnika.

Po lewej stronie klapy koło siłownika idzie wiązka kabli i po prostu jeden z nich się złamał, i to powodowało otwieranie się zamka ( zwarcie )

To że pompke obróciłem do góry nogami i że nie otwierał się zamek to był po prostu 4 dniowy fart.

miol
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: miol » 28 wrz 2009, 18:38

Witam
Podłącze się pod temat, żeby nie zakładać nowego. Mam taki problem, że pompka po otwarciu zamków pracuje jeszcze przez jakieś 30s i w tym czasie nie mogę ponownie zamknąć bo cały czas pcha ciśnienie, potem samoczynnie się wyłącza. Co ciekawe jak ustawię zamek w bagażniku na stałe zamknięty to pompka też pompuje przez 30s ale po zamknięciu drzwi, przy otwieraniu wyłącza się od razu. Wyjąłem wtyczkę w bagażniku i zwierałem środkowy pin raz z prawym i raz z lewym i pompka zamykała i otwierała ale nadal pracowała te 30s. Gdzie mam szukać przyczyny takiego działania pompki, boję się że po jakimś czasie takiego pompowania po prostu zepsuje się. Czy w ogóle jest gdzieś dokładny schemat obwodów układu centralnego zamka.?
Pozdrawiam

muniorek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: muniorek » 12 paź 2009, 20:04

A ja mam pytanie ?czy zamek tzn.ta część z wkładką jest taki sam w b3 i w b4? bo wydaje mi się że jedyna róznica jest z centralnym i bez...Coś mi się zepsuło i nie mogę przekręcić kluczyka ,wkładka jest dobra bo rozbierałem ...nadmienię że mam z centralnym czyli z tymi trzema kabelkami .Po wyjeciu wkładki widać wyrażnie że zamek nie obraca się ponieważ blokuje go klin który ustepuje pod naciskiem.Proszę kogoś kto walczył z tym problemem o fachową pomoc

Awatar użytkownika
melomarcin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: melomarcin » 25 paź 2009, 20:49

gigs pisze:U mnie o dziwo problem tkwił w klapie bagażnika.

Usterka usunięta na 100%. Przyczyną otwierającego się zamka był przetarty kabel w klapie bagażnika.

Po lewej stronie klapy koło siłownika idzie wiązka kabli i po prostu jeden z nich się złamał, i to powodowało otwieranie się zamka ( zwarcie )

To że pompke obróciłem do góry nogami i że nie otwierał się zamek to był po prostu 4 dniowy fart.

witam. GIGS, możesz napisać jakiego koloru był ten kabelek, jeśli oczywiście pamiętasz, bo wiem że jest ich tam chyba z siedem, i u mnie dziwnie załamana jest cała wiązka. a z centralnym zamkiem cuda mi się właśnie dzieją; tzn teraz często zastaję auto otwarte, a w lecie gdy było ciepło tego nie było. poprzedniej zimy kilkakrotnie było odwrotnie czyli zamykał mnie w środku ale nigdy gdy silnik pracował, tylko np. zaraz po wyłączeniu silnika. teraz sam się otwiera. jeśli więc u Ciebie był winny kabelek, to podejrzewam że u mnie jest to samo. jutro sprawdzę i o ewentualnych wynikach napiszę.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl