[B4 1Z] ciepłe powietrze ;(
[B4 1Z] ciepłe powietrze ;(
Witam mam taki problem chodzi o to ze pod czas jazdy wydobywa sie cieple a wrecz gorace powietrze z przednich kratek powietrza dodam tylko ze oplyw cieplego powietrza jest caly czas wylaczony od krylem ten problem po ostatnio jak pogoda sie zmienila w czym moze tkwic problem bo nawet przy otwartym oknie nie da sie wytrzymac :evil:
A nie spadla Ci linka z przepustniczki przy nagrzewnicy? Mogla sie rownie dobrze zerwac. To sa moje przypuszczenia, nie wiem jak wyglada to w B4, co prawda mam ale z klimatronikiem. Ale mysle ze tak samo jak w wiekszosci samochodow, ze masz linke ktora idzie od pokretla do zaworku przy nagrzewnicy. Mogl Ci zaworek siasc i puszcza caly czas plyn przez nagrzewnice.
Mogo byc dwie przyczyny tego twojego problemu
1.Bardzo goraca deska rozdzielcza gdy auto stoi na słonku wtedy kanały wentylacyjne bardzo sie nagrzewaja i oddaja ciepło po włoczeniu nawiewu.
2.Masz zepsty przełocznik nagrzewnicy i sie nie zamyka.
Ja stawiam na 1 poniewarz napisałes ze to dzieje sie podczas zmiany pogody podejrzewam ze gdy jest goraco i ze dmucha z przednich kratek te akurat ida pod deska.
Zaworek nagrzewnicy tez mozna sprawdzic.
1.Bardzo goraca deska rozdzielcza gdy auto stoi na słonku wtedy kanały wentylacyjne bardzo sie nagrzewaja i oddaja ciepło po włoczeniu nawiewu.
2.Masz zepsty przełocznik nagrzewnicy i sie nie zamyka.
Ja stawiam na 1 poniewarz napisałes ze to dzieje sie podczas zmiany pogody podejrzewam ze gdy jest goraco i ze dmucha z przednich kratek te akurat ida pod deska.
Zaworek nagrzewnicy tez mozna sprawdzic.
kolego miałem podobny problem tyle że leciało na nogi cały czas gorace powietrze... :-> a żę pogoda sie zrobiła słoneczna to było trza cos z tym zrobić...
pokrętło miałem ustwione na zimne a on ciągle grzał
Ja rozebrałem panel i pierwsze co widze linka jest nie do końca dociągnięta na zimne a dalej poketło nie chce iść popostu zembatki przeskoczyły ściagłem linke i dociągłem do końca na zimne i tralala wieje zimnym może mas zpodobny problem ja uznałem ż ena zime rozbiore jeszcze raz i zaczepie z powrotem na grzanie :mrgreen:
pokrętło miałem ustwione na zimne a on ciągle grzał
Ja rozebrałem panel i pierwsze co widze linka jest nie do końca dociągnięta na zimne a dalej poketło nie chce iść popostu zembatki przeskoczyły ściagłem linke i dociągłem do końca na zimne i tralala wieje zimnym może mas zpodobny problem ja uznałem ż ena zime rozbiore jeszcze raz i zaczepie z powrotem na grzanie :mrgreen:
- michael80b3
- Forum Audi 80
- michael80b3
- Forum Audi 80
Trzeba rozkręcić całą konsolę środkową (kratki nawiewu, przyciski, radio), wtedy dostaniesz się do nawiewu, inaczej nie da się tam nic zrobić.no name pisze:to rozkrecic caly panel od pokretel
Jak wyjmiesz kratki nawiewu to tam są 2 śruby do wykręcenia, później wyciągasz pokrętła od nawiewu kolejne 2 śrubki, potem podważasz i wyciągasz ten panel na którym były pokrętła, potem zobaczysz 6 śrubek ( 2 od trzymania popielniczki, 4 od panelu pokręteł), potem odłączasz radio i przyciski.Na samym dole całego panelu są jeszcze 2 ukryte śrubki jak się przyjrzysz to zobaczysz.
Później wyciągasz cały panel i masz dostęp do wszystkiego.