Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B2a] Czyszczenie czarnej tapicerki

ODPOWIEDZ
airnox

[B2a] Czyszczenie czarnej tapicerki

Post autor: airnox » 14 lip 2009, 10:15

Przekopałem forum i nie znalazłem (albo mi umknęła) odpowiedź na moje pytanie - jak doprowadzić do oryginalności (czyli czarny kolor) siwawą już tapicerkę? Swego czasu stosowany był plak - spray ogólnie jakiś, ale dawał średnie efekty i później nieprzyjemne uczucie w dotyku. Zresztą problem z siwymi plastikami w tym aucie był zawsze - z zew. listwy i zderzaki też były siwe, ale odkąd zmieniłem myjnię to jest duuużo lepiej ;-) wszystkie zew. plastiki są czarne - jak nowe :-D Ale na plastiki wewnątrz samochodu dalej szukam sposobu. Macie jakieś sposoby?

Pozdrowienia
Airnox

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 14 lip 2009, 11:39

Pisałem już wielokrotnie, że siedzenia najlepiej czyścić szmatką z mikrofibry i samą wodą. Robi się to tak: maczasz mikrofibrę w wodzie (nie dodawaj żadnych płynów) i wykręcasz, następnie przecierasz tą szmatką siedzenia dość często płukając szmatkę. Dla lepszefo efekty czynność można powtórzyć po wyschnięciu foteli.
Jeśli to nie pomoże, to znaczy, że za dużo już nie zwojujesz z tymi siedzeniami. Pamiętaj o tym, że materiał też blaknie od słońca ;-)

Jeśli chodzi o plastiki wnętrza, to również mokra mikrofibra - tak samo jak w przypadku siedzeń. Jak wyschnie, to psikam preparatem shell do plastików (matowym).

Powyższych czynności nie radziłbym przeprowadzać na słońcu.

Czarne listwy zewnętrzne szarzeją między innymi od wosków zawartych w szamponach. Zatem stosowany na myjni środek myjący ma na to spory wpływ. Niestety czas też robi swoje. Można te listwy co jakiś czas przesmarować czernidłem do zderzaków.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl