[B4 2.0 ABT] Element ramki drzwi przednich
[B4 2.0 ABT] Element ramki drzwi przednich
Witam
Dziś zdemontowałem boczek drzwi przednich od strony kierowcy i na dnie drzwi znalazłem element z pianki/gąbki widoczny na zdjęciach. Proszę o info gdzie ten element powinien być zamocowany i do czego służy? Chcę wszystko dokładnie poskładać żeby uniknąć późniejszego
skrzypienia tapicerki.
Dziś zdemontowałem boczek drzwi przednich od strony kierowcy i na dnie drzwi znalazłem element z pianki/gąbki widoczny na zdjęciach. Proszę o info gdzie ten element powinien być zamocowany i do czego służy? Chcę wszystko dokładnie poskładać żeby uniknąć późniejszego
skrzypienia tapicerki.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, 15:14 przez j.grud, łącznie zmieniany 2 razy.
albo to jest uszczelniacz przy szybie ,albo zaślepka ramki szyby na samym dole jest lew i prawa ,nie pamiętam dokładnie jutro obczaje bo mam akurat ,jezeli możesz to zobacz na etce
http://ifinterface.com/page/page3.php
kliknij call prog 2
wpisz model rocznik
nadwozie i jego wyposażenie
i tam napewno jest
jak zrobisz podziel sie zrob fotke dla potomnych bo ja też nie moglem dojśc gdzie i po co to
kliknij call prog 2
wpisz model rocznik
i tam napewno jest
jak zrobisz podziel sie zrob fotke dla potomnych bo ja też nie moglem dojśc gdzie i po co to
Ostatnio zmieniony 08 lis 2014, 22:29 przez elbula, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki. Tak też podejrzewałem, że to ma kontakt z szybą. To ma być zamocowane jak rozumiem do drzwi czyli do blachy, a nie do boczka?elbula pisze:prowadnice szyb zobacz na samym dole jest to cos obczaj etke bo dokładnie nie pamiętam postaram sie zrobic foto po wekendzie dla potomnych mnie tez to wylatało i dop rozkminilem jak dzwi na szrocie sobie rozbieralem
Etkę przeglądałem już wcześniej jednak nie znalazłem na schematach elementu podobnego do mojego. Być może źle szukam. Byłoby mi łatwiej gdybyś wskazał, który to element.elbula pisze: zobacz na etce
kliknij call prog 2
wpisz model rocznik
i tam napewno jest
Jutro chcę założyć tapicerkę. Na pewno zrobię foty przed założeniem.
elbula pomóż, bo za cholere nie mogę wmontować tej pianki. Nigdzie mi to nie pasuje.
Mogę wrzucić foty na forum i wtedy byś zaznaczył miejsce gdzie to ustrojstwo ma wejść. Napisz co ma być na tych fotach. Albo wrzuć chociaż schemat z etki zaznaczoną częścią.
Mogę wrzucić foty na forum i wtedy byś zaznaczył miejsce gdzie to ustrojstwo ma wejść. Napisz co ma być na tych fotach. Albo wrzuć chociaż schemat z etki zaznaczoną częścią.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2014, 13:19 przez j.grud, łącznie zmieniany 1 raz.
Obejrzałem wiele zdjęć ramek, poszyć, boczków i Bóg wie czego jeszcze i na żadnym nie widziałem elementu, o którym jest mowa. Na razie nie dam jednak sobie z tym spokoju, jak radzisz. Trzeba to porządnie poskładać, a nie odstawiać fuszerkę. Jedna zaniedbana rzecz rodzi kolejne problemy. Nie raz się o tym przekonałem.dzikx pisze:tak właśnie ta, jest na 4 śruby m8 ( klucz 13 ) ale zdjęcie jej wiąże się z późniejszym jej ustawianiem. U mnie w żadnej 80 nie ma tego no chyba że w jakiś tylnych drzwiach zostało, jak samo nie wypadło bo taką ma tendencję, Więc daj sobie z tym spokój raczej.
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
zrób jak uważasz, ja mówię o praktyce a nie teorii czy książkowej wiedzy, że coś ma być tak a można inaczej, prościej, taniej, nie zawracać sobie głowy rzeczami mało ważnymi. Nie mam klepek na oczach, nie mówię że coś do audi ma być wyłącznie z audi itp, mówię ze to jest stamtąd a producent coś spartolił i samo potrafi spaść lub przy jakiś pracach. Montowałem elektrykę w tylnych drzwiach jakiś czas temu więc wiem trochę tak.
Panowie, znawcy audi 80, starzy wyjadacze, fachowcy, eksperci! Czy nikt naprawdę nie wiem od czego jest ten piankowy pierdolnik? Może to w ogóle nie jest od przednich drzwi, a tylko jakiś idiota to tam wrzucił. Jedna strona tej gąbki ma na powierzchni taki meszek. Wygląda to jak zamsz. Jest to powierzchnia styku z szybą o ile się nie mylę.
[ Dodano: 2014-11-22, 19:15 ]
Witam ponownie
Drogą dedukcji doszedłem w końcu skąd pochodzi piankowy element i zgodnie z obietnicą zamieszczam info i fotki dla potomnych.
Otóż element ten to prowadnica szyby. Powierzchnia zamszowa, o której poprzednio pisałem ma kontakt z szybą. Szyba ślizga się po tej powierzchni w trakcie otwierania i zamykania. Nie jest to element mało ważny, który można pominąć. Wcześniej zauważyłem, że gdy mam szybę do połowy opuszczoną to drży ona podczas jazdy. Teraz już wiem dlaczego. Brakowało właśnie elementu, który szybę podtrzymuje. Być może dla kogoś to jest szczegół, lecz nie dla mnie.
Zamieszczam dwa zdjęcia, które mam nadzieję wszystko wyjaśniają. Na zdjęciu pierwszym wskazałem, w którym miejscu należy rozpocząć osadzanie elementu i w którym kierunku ją
przesunąć (czerwona strzałka). Ramka drzwi ma kształt litery T w przekroju. Taki sam kształt ma jedna z części pianki. Pasuje jak ulał. Zarys elementu (na zielono) obrazuje, w którym miejscu ma się on ostatecznie znaleźć. Dodatkowo wysokość na jakiej ma się znaleźć oznaczyłem pomarańczową linią. Chodzi o to, aby element "wskoczył " w niewielką wnękę i oparł się o wypust w blasze co uniemożliwi jego przesunięcie się w dół w trakcie opuszczania szyby.
Fotka druga przedstawia już osadzony we właściwym miejscu element oznaczony strzałką żółtą. Długo szukałem zanim znalazłem w sieci zdjęcie drzwi z zamontowanym elementem. W większości drzwi jakie sprzedaje się w sieci tego elementu brakuje.
Dziękuję kolegom, którzy próbowali mi pomóc.
[ Dodano: 2014-11-22, 19:15 ]
Witam ponownie
Drogą dedukcji doszedłem w końcu skąd pochodzi piankowy element i zgodnie z obietnicą zamieszczam info i fotki dla potomnych.
Otóż element ten to prowadnica szyby. Powierzchnia zamszowa, o której poprzednio pisałem ma kontakt z szybą. Szyba ślizga się po tej powierzchni w trakcie otwierania i zamykania. Nie jest to element mało ważny, który można pominąć. Wcześniej zauważyłem, że gdy mam szybę do połowy opuszczoną to drży ona podczas jazdy. Teraz już wiem dlaczego. Brakowało właśnie elementu, który szybę podtrzymuje. Być może dla kogoś to jest szczegół, lecz nie dla mnie.
Zamieszczam dwa zdjęcia, które mam nadzieję wszystko wyjaśniają. Na zdjęciu pierwszym wskazałem, w którym miejscu należy rozpocząć osadzanie elementu i w którym kierunku ją
przesunąć (czerwona strzałka). Ramka drzwi ma kształt litery T w przekroju. Taki sam kształt ma jedna z części pianki. Pasuje jak ulał. Zarys elementu (na zielono) obrazuje, w którym miejscu ma się on ostatecznie znaleźć. Dodatkowo wysokość na jakiej ma się znaleźć oznaczyłem pomarańczową linią. Chodzi o to, aby element "wskoczył " w niewielką wnękę i oparł się o wypust w blasze co uniemożliwi jego przesunięcie się w dół w trakcie opuszczania szyby.
Fotka druga przedstawia już osadzony we właściwym miejscu element oznaczony strzałką żółtą. Długo szukałem zanim znalazłem w sieci zdjęcie drzwi z zamontowanym elementem. W większości drzwi jakie sprzedaje się w sieci tego elementu brakuje.
Dziękuję kolegom, którzy próbowali mi pomóc.