[B4 1.9 1Z] mocowanie zagłówków w tylnej kanapie
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 1.9 1Z] mocowanie zagłówków w tylnej kanapie
Witam.Panowie w związku z tym że wpadły mi w ręce fotele od audi 100 postanowiłem zamontować z nich zagłówki do mojej tylnej kanapy.Niech ktoś mnie oświeci, bo nie mam w tym momencie etki, czy prowadnice zagłówków w z tych siedzeń pasują do mojej kanapy która nie ma zagłówków.Te prowadnice maja numer 893881920b.Chodzi o to czy bez żadnych przeróbek tych prowadnic włożę je w otwory w kanapie?
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Byłem dziś na szrocie po resztę zagłówków z audi 100.Teraz mam dwa z przednich siedzeń i dwa z tylnych.Mam również prowadnice tylko do tych z przednich siedzeń.Audi 100 z 93 roku.Na dole sa zdjęcia.po prawej zagłówek z przednich siedzeń (chyba taki jak montował UFOtm) a po lewej zagłówek z tylnych siedzeń.Jest także zdjęcie z prowadnicami.Prowadnica po prawej jest z audi 100 z przednich siedzeń a prowadnica po lewej jest z audi 80 avant z tylnych siedzeń.Ta z b4 jest dłuższa i otwór jest trochę inny gdyż zagłówek z audi 100 nie chce w niego wejść.
I teraz pytanie czy ta krótsza prowadnica z przednich siedzeń z audi 100 zakleszczy się w oparciu fotela w sedanie? Bo jeśli trzeba będzie coś przeszlifować to spoko ale czy na długość będą dobre?
A jest jakiś sposób by bez uszkodzenia oparcia , bez wycinania otworów dostać się pod spód i sprawdzić które prowadnice będą pasowały? Jak zdjąć materiał z oparcia?
I teraz pytanie czy ta krótsza prowadnica z przednich siedzeń z audi 100 zakleszczy się w oparciu fotela w sedanie? Bo jeśli trzeba będzie coś przeszlifować to spoko ale czy na długość będą dobre?
A jest jakiś sposób by bez uszkodzenia oparcia , bez wycinania otworów dostać się pod spód i sprawdzić które prowadnice będą pasowały? Jak zdjąć materiał z oparcia?
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Problem w tym że ten długi mam tylko jeden <ok> Ale myślę jeszcze zdjąć materiał z tych oparć przynajmniej u góry i zobaczę najpierw bez wycinania jak siedzą prowadnice. Jak tak się przyjrzałem bliżej twoim zdjęciom to widzę że te zagłówki które ty montowałeś mają taki sam kształt nóżek jak te które ja wymontowałem z audi 100 z 93r ale z tylnych siedzeń.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Rozebrałem przed chwila trochę fotela i co ciekawe ani jedne ani drugie nie pasują.Tzn te krótsze pasują do zagłówków tych ze zdjęcia po prawej jednak są za krótkie i wchodzą tylko w jeden otwór w oparciu przez co się kiwają.Drugie były by ok na długość jednak nie wchodzą w otwory no i zagłówki w nie nie chcą wejść.Będę musiał jeszcze skombinować ten trzeci rodzaj prowadnic do zagłówków po lewej ze zdjęcia.Te prowadnice mają kształt jak nóżka są całe wykrzywione.tylko znów nie wejdą pewnie w oba otwory bo te otwory są jeden pod drugim...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ok zamontowałem je jednak musiałem trochę pokombinować.Kupiłem rurkę PCV 1/2`` i przedłużyłem prowadnicę tak by wchodziła do drugiego otworu.Teraz jest sztywno zamontowane.
Co mogę dodać dla tych którzy będą to kiedyś robić.W sedanie w miejscu gdzie się montuje zagłówki są dwa otwory.Jeden jest wyżej drugi niżej.Te otwory nie są w jednej linii dlatego bez kombinacji wejdą tam zagłówki które są na zdjęciu po lewej stronie.Prowadnica wtedy jest taka długa,wygięta w łuk tak jak nogi zagłówka.
Jednak moim zdaniem te zagłówki dobre są do kombi a nie do sedana gdyż są bardzo blisko szyby,nawet się z nią stykają gdy są odchylone do tyłu.
Dlatego lepszym rozwiązaniem jest zakup prowadnic i zagłówków z przodu i ich przedłużenie.Wtedy wszytko ładnie leży a zagłówek jest kilka centymetrów od szyby.
Przy okazji jak by ktoś miał na sprzedaż poduszki montowane w otwory zagłówków (przynajmniej jedną sztukę) to proszę o informację na PW.
Co mogę dodać dla tych którzy będą to kiedyś robić.W sedanie w miejscu gdzie się montuje zagłówki są dwa otwory.Jeden jest wyżej drugi niżej.Te otwory nie są w jednej linii dlatego bez kombinacji wejdą tam zagłówki które są na zdjęciu po lewej stronie.Prowadnica wtedy jest taka długa,wygięta w łuk tak jak nogi zagłówka.
Jednak moim zdaniem te zagłówki dobre są do kombi a nie do sedana gdyż są bardzo blisko szyby,nawet się z nią stykają gdy są odchylone do tyłu.
Dlatego lepszym rozwiązaniem jest zakup prowadnic i zagłówków z przodu i ich przedłużenie.Wtedy wszytko ładnie leży a zagłówek jest kilka centymetrów od szyby.
Przy okazji jak by ktoś miał na sprzedaż poduszki montowane w otwory zagłówków (przynajmniej jedną sztukę) to proszę o informację na PW.