Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[1.9TDI 1Z] Ogrzewanie - problem.

daniel20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.9TDI 1Z] Ogrzewanie - problem.

Post autor: daniel20 » 06 sty 2008, 18:59

witam. Temat już na tym formum kilkakrotnie poruszałem. Mam słabe ogrzewanie wymieniłem termostat dwa razy, nagrzewnice i teraz pompe wodną bo nie dawała takiego ciśnienia jak powinna.Nadmieniam że układ jest parwidłowo odpowietrzony. Powietrze leci ciepłe ale w temperaturze -15 to w samochodzie nie jest za ciepło a jechałem parwie 300 km nim. 3/4 chłodnicy mam zakryte kartonem. Powiem jescze że jade nim to temperatua jest ok pól centymetra przed 90 C może mniej. ale 90 C nie osiągnie nigdy w trasie chyba że stane i bede trzymał gaz na 4 tyś to wtedy tak a to juz bedzie trzeci termostat razem z tym starym, tErmostat jest firmy wehler czy jakos tak. samochód osiaga temp ok 80 C- 83C (tak mi sie zdaje) pozdrawiam i prosze o pomoc. I takie komentarze że stawiam na zapowietrzoiny układ to odpuście se bo naprawde odpowietrzało mi go sporo mechaników i każdy mówił że jest ok wiec nie ma opcji. pozdraiwam i z góry dziekuje za chęc pomocy.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2009, 19:29 przez daniel20, łącznie zmieniany 1 raz.

myster
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: myster » 06 sty 2008, 19:23

a jak dotkniesz przewody ktore ida do nagdzewnicy to sa gorace jak reszta czy jest roznica w temperaturze...

a jak jest cieplej to jak gdzeje, bo moze byc tak ze przy minus 15 i jak masz ogrzewanie na 3 np to nagrzewnica ci wychladza silnik stad spadek temperatury i jak jedziesz 100 na 5 to silnik ma lekko i nie zadarzy sie nagrzewac nic innego mi nie przychodzi do glowy. ale powiedz jak jest w cieple dni
Ostatnio zmieniony 06 sty 2008, 19:28 przez myster, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 06 sty 2008, 19:26

może czujnik przekłamuje te kilka stopni? albo wskaźnik?

a co do grzania wewnątrz to może coś nie tak z tą przesłonką pod kokpitem, stąd nie specjalnie ciepłe powietrze

karol121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karol121 » 06 sty 2008, 19:36

a moze ten zawór co idzie do centralki nie otwiera sie do końca, albo tak jak pisze cobra, a wogole to dmuchawa dobrze dmucha :?: :?:

fredrigo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fredrigo » 06 sty 2008, 20:12

Hmmmm,a czy dobrze bije powietrze dmuchawa????
Jeżeli nie to sprawdź filtr kabiny bo moze jest zatkany???on jest schowany pod maską po prawej stronie pod szybą,musisz sciągnąć ten plastik co jest wzdłuż szyby,ja miałem podobny przypadek i to bylo to,tylko że mi wogóle nawet zimnym ledwo "wiało"
Pzdr...

sajmon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sajmon » 06 sty 2008, 20:15

a po co zakrywasz chłodnicę skoro masz sprawny termostat?? sprawdzałeś temperatury i ewentualne błędy na VAGu? jeżeli nie to zrób to

muniorek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: muniorek » 06 sty 2008, 20:18

Jak oba przewody idące do nagrzewnicy masz gorące to zostaje tylko tak jak pisze cobra nieotwierająca sie do końca przesłona nagrzewnicy ,jeżeli tylko jeden jest gorący a drugi wyczuwalnie chłodniejszy to zapchana nagrzewnica...przypadek raczej rzadki niemniej jednak zdarzajacy sie dowodem czego przypadek mojego sąsiada w oplu omedze jeden przewód nagrzewnicy wprost parzył (temp ponad 90 stopni)drugi tylko ciepły.wszyscy których pytał o tą przypadłość stwierdzali "nagrzewnica "kupił drugą ale jako że dostep do nagrzewnicy jest ciężki(trzeba zdejmować deske rozdzielcza )zwlekał ,zwlekał w końcu auto sprzedał i niezdążył wymienić...no chyba że tak jak piszą koledzy powyżej masz problem z wentylatorem lub zapchanym filtrem przeciwpyłowym ...

daniel20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: daniel20 » 06 sty 2008, 20:34

ok koledzy sparwdze filtr czy jest ok bo tego nie robiłem. w ciepłe dni nie sparwdzałem bo nie miałem potrzeb ale dzis jest -7 i tez tak se grzeje. jest ciepłe ale tak sobie. jezeli chodzi o przesłone o kótrej mówiłes COBRA to jak zmieniali mi nagrzewnice to sparwdzali i jest ok. kartonem zakrywa, bo juz wszykim sie ratuje robie trase i nie jest mi cioepło tez bys próbował wszytkiego :)

mireko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mireko » 06 sty 2008, 21:18

U mnie przyczyną niegrzania były poodklejane pianki od łopatek sterowania nawiewu i te pianki zatykały przepływ powietrza.Niestety musiałem rozbierać cały kokpit,ale warto było. ;-)

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 06 sty 2008, 21:22

mireko pisze:U mnie przyczyną niegrzania były poodklejane pianki od łopatek sterowania nawiewu i te pianki zatykały przepływ powietrza.Niestety musiałem rozbierać cały kokpit,ale warto było. ;-)
zatkało tunel? ale wtedy nie leciałoby też chłodne powietrze

mireko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mireko » 06 sty 2008, 21:27

cobra pisze:
mireko pisze:U mnie przyczyną niegrzania były poodklejane pianki od łopatek sterowania nawiewu i te pianki zatykały przepływ powietrza.Niestety musiałem rozbierać cały kokpit,ale warto było. ;-)
zatkało tunel? ale wtedy nie leciałoby też chłodne powietrze
Zatkało dopływ powietrza do nagrzewnicy.Grzało,ale za słabo.Okazało się przy okazji,że siedzi nowa nagrzewnica. ;-)

Awatar użytkownika
pr0sty
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pr0sty » 06 sty 2009, 19:25

Witam, jestem tu nowy dziś stałem się posiadaczem ładnej B3 ;) i mam mały problem właśnie z ogrzewaniem...

poprzedni właścicel mówił, że wymieniał nagrzewnice ponieważ stara już ciekła... i dzis przy -10 zauważyłem, że pokrętło od ogrzewania wnętrza dziwnie się zachowuje tak jakby linka nie dociągała tzn. nie moge całkiem w lewo do końca przełonczyc na zimne, na ciepłe moge przekręcic cały zakres w prawo ... i w pewnym momencie mimo że pokrętło jest max w prawko to tak jakby był luz na lince...

druga sprawa to jak puszcze dmuchawe na kratki to z nich niespecjalnie leci ciepłe...
przy przełączeniu wyłącznie na szyby z kratek na pasażerów wyczuwam zimne powietrze i nie wiem czy jak to wszystko powinno wyglądać w audi 80 b3 - poradźcie mi ...

obawiam się że po wymianie nagrzewnicy zostało to wszystko źle poskładane?

aha no i jeszcze wskaźnik temp silnika nie dochodzi na równe 90stopni tylko jest pomiędzy 50 a 90 tak w granicach 75-80...

proszę o jakiekolwiek informacje jak to wszystko jest w B3 i czy ciężko dostać się do tych wszystkich mechanizmów od przełączników no i warto by zajrzeć do nagrzewnicy...

dodatkowo mam kilka przepalonych żarówek i chciałbym je też wymienić

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 06 sty 2009, 19:35

Co do tej temperatury silnika to moja Audiola też taką właśnie łapie i ani stopnia więcej. Czytałem trochę o tym i może to być wina termostatu (że się otwiera przy 70 stopniach) kupiłem nowy i zamierzam w tym tygodniu zmienić. Jak wymienię to napiszę co to dało. pozdro <ok>

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 06 sty 2009, 20:15

u mnie też było podobnie +10st. na dworze a w samochodzie lodówka :-/ znajomy doradził mi żebym zdjął węże od nagrzewnicy i przepłukał wodą pod ciśnieniem :evil: no to wąż ogrodowy w rękę troche płynu do mycia naczyń i ognia :mrgreen: potem zamiana kierunku płukania a w między czasie dodatek małej garstki drobnego piasku do wody w celu poprawy efektu, złożyłem dolałem płynu i problem jak ręką odjął ;-) -10 na dworze a w samochodzie piekarnik ;-) na wskaźniku mam max 70st a na wagu pokazuje ok 92st więc wskaźnik źle pokazuje :-/
czasem może też spaść linka z klapki przy nagrzewnicy albo pokrętle :-(

maciejmojusz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciejmojusz » 08 sty 2009, 14:42

a ja mam jeszcze inny problem a mianowicie grzać grzeje lecz z tyłu to ogrzewanie w podłodze nie chce grzać nie wiem dlaczego może doradzicie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl