Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[b2 1.6TD] Parująca szyba przednia

Seba80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Seba80 » 05 wrz 2007, 19:05

tak. sprawdz ok nagrzewnicy czy nie przecieka- lub jesli totalnie nie ubywa Ci plynu chlodniczego to nic nie sprawdzaj. filtr kabionowy- jesli wyglada ok to po prostu wyjmij na pare dni i wtedy testuj czy zaparowuje (tylko wtedy klimy bez niego nie wlaczaj. jesli filtr brudny wyrzuc i kupuj nowy. zakladam ze szyby nikt nie wymienial i jest prawidlowo wklejona i zadnych przeciekow przez nia nie ma- nawet malutkich samego powietrza..

Awatar użytkownika
Prez_es
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Prez_es » 06 wrz 2007, 13:02

Powiem tak, tzn. napiszę. Ostatnio pękł mi przewód wodny od chłodnicy. Niestety takiego przeowdu już nie produkują i naprawiłem to na własną rękę, tzn. przeciąłem przewód w miejscu gdzie był pęknięty. dośrodka wsadziłem niedużą rurkę i połączyłem przecięte przewody. Następnie ścisnąłem cybantami i jak narazie gra gitara. Tylko jednak gdzieś dalej ucieka płyn chłodniczy, bo co jakieś dwa tygodnie muszę wciąż dolewać.

[ Dodano: 2007-09-06, 13:03 ]
i czy wyżej napisana sytuacja może powodować, że paruje mi szyba?

Awatar użytkownika
pawelbicz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelbicz » 07 wrz 2007, 07:39

Prez_es pisze:Tylko jednak gdzieś dalej ucieka płyn chłodniczy, bo co jakieś dwa tygodnie muszę wciąż dolewać.

[ Dodano: 2007-09-06, 13:03 ]
i czy wyżej napisana sytuacja może powodować, że paruje mi szyba?
Jest to bardzo możliwe :!: :arrow: Jak już pisałem sprawdź czy nie masz mokrego dywanika...

Seba80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Seba80 » 07 wrz 2007, 19:50

to ze ubywa Ci plynu nie koniecznie moze znaczyc ze gdzies on wycieka. moze silnik jest nie szczelny i po prostu pali plyn razem z paliwem. zaden to wskaznik.

Amorek

Post autor: Amorek » 08 wrz 2007, 18:23

Parowanie szyb w audi 80 jest praktycznie normą jest kilka powodów takiej właśnie ,,usterki" :lol: , pierwszy to wydawało by się dziwne jest uwarunkowane od boczków w dzrzwiach poprostu w praktycznie każdym innym aucie są wklejone w dzrzwiach maty kyóre są zazwyczaj foliowe dzialają one jako wyciszenie ale i również zapobiegają dostawania się wilgoci do wnętrza auta w Audi nie spotkałem się z takim rozwiązaniem ja też mialem taki problem i z chwilą gdy na własną rękę zrobiłem coś takiego w drzwiach problem ustał co do nieszczelnej nagrzewnicy parowanie szyby ma miejsce również i w słoneczne dni kiedy nie ma wilgoci. Co do mokrej podłogi sprawdz drogi kolego czy przypadkiem nie "pompuje tobie wody przez nieszczelną krratkę wlotu powietrza pod jej podstawą, znajduje się ona po stronie pasażera na podszybiu wyciek płynu z nagrzewnicy w 90 % jest zauważalny na dywaniku od strony kierowcy, a filtr kabinowy raczej nie jest przyczyną, przy okazji zaglądania w rejon podszybia sprawdz czy nie masz zapczanych przez liście i inne śmieci odplywów z podszybia Pozdrawiam :mrgreen:

Awatar użytkownika
pawelbicz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelbicz » 08 wrz 2007, 19:40

Kolego Amorek:

:arrow: ustaliliśmy już, że filtr kabinowy w B2 nie istnieje
:arrow: w każdym Audi były montowane foliowe uszczelnienia w drzwiach (jeżeli ich nie masz, to znaczy, że ktoś je wcześniej "wymontował")
:arrow: wlot powietrza do kabiny nie znajduje się z boku na podszybiu tylko centralnie

Awatar użytkownika
Plastman
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Plastman » 09 wrz 2007, 12:51

Muszę się wtrącić w dyskusję. Wasze porady mają sens, ale gwarantuję, że na tę przypadłość dobrze robi umycie szyby... Możecie się śmiać, ale miałem taki problem w Escorcie MK-4 i na prawdę poza dokładnym umyciem szyby nic nie zrobiłem, a problem zniknął. Polecam płyn Tesco, bo poza alkoholem i barwnikiem nie zawiera żadnych niepotrzebnych syfów. Cudowne pianki i płyny odradzam, raz już się z takim g... szarpałem.

Amorek

Post autor: Amorek » 10 wrz 2007, 20:15

Sorrki nie doczytałem się modelu audi i przez cały czas myślałem że chodzi o audi 80 :oops: a jeśli chodzi o umycie szyby to z kolegą zgodzę się w całej rozciągłości sprawy bo i rzeczywicie syf na szybie a szczególnie osad z dymu :lol: z fajek wręcz przyciąga wilgoć :lol:

Awatar użytkownika
Prez_es
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Prez_es » 11 wrz 2007, 09:34

Umyłem dziś szybę tym preparatem z Tesco. Jak będzie zobaczymy wieczorem...

"Wieczorem o tej porze wożę sie po miescie"-nie żartuje, ja nie z tych... (nikogo nie chcąc urażać :mrgreen: )

Awatar użytkownika
maciek12
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciek12 » 11 wrz 2007, 13:50

nie chce zakładać nowego tematu (ten wydaje mi sie nadający do mego nieco głupowatego pytania), więc sie wtrące do tego. Czy może mi ktoś napisać, gdzie jest/są filtr/filtry powietrza??? prosiłbym o pofatygowanie się i zrobienie kilku zdjęć, bądż napisania dokladnego opisu. z góry dziekuje i pozdrawiam :mrgreen:

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 11 wrz 2007, 14:00

filtr powietrza do silnika w okrągłej dużej puszce ;-) nie sposób nie zauważyć po otwarciu maski

a do kabiny to prawdopodobnie nie masz ;-)
wlot jest z prawej strony pod szybą musisz odkręcić tam są takie plastikowe śruby i odgiąć ten plastik co tam jest... potem sobie możesz odkurzyć bo na pewno masz tam liście ;-)

xavier

Post autor: xavier » 11 wrz 2007, 17:40

a dokladnie od strony pasazera, za akumulatorkiem ;)

Awatar użytkownika
maciek12
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciek12 » 12 wrz 2007, 09:23

to co tam jest, to ma być filtr??? przecież to jest kawałek pieprzonej siatki!!!

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 12 wrz 2007, 09:32

no to ci mówiłem że nie masz filtra kabinowego prawdopodobnie

filtr węglowy na pewną mają te co klimę mają na pokładzie...

Awatar użytkownika
maciek12
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciek12 » 12 wrz 2007, 10:26

ok. Z tego co tu pisze, to ty (skuciok) masz benzyne ABT, a mi w tej chwili chodzi o B3 1.6TD RA. tam nie ma tego okrągłego filtra powietrza pod maską, bo jest inny.
A czy zamiast tego niby <<filtra kabinowego>> można wstawić jakiś inny???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl