Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8S] Problem z nagrzewnicą i panelem sterującym nawiewe

ODPOWIEDZ
kielon80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8S] Problem z nagrzewnicą i panelem sterującym nawiewe

Post autor: kielon80 » 21 paź 2009, 15:45

Witam Mam audi b3 z 88r. Choć pokrętło ustawione jest na max ciepła to i tak powietrze jest ledwo ciepłe nawet przy dużej temperaturze silnika... I jeszcze jeden problem: Pokrętła zacieły sie i nie chcą sie przekręcać chyba, że pod naporem dużej siły. Wiem, że chodzi tu i linki, ale nie jestem pewny jak ten problem rozwiązać. Czy ten model posiada filtr kabinowy? Z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 21 paź 2009, 15:53

Na pewno chodzi o cięgna do klapy powietrza. sprawdź czy nie odczepiły się one od mocowań w nagrzewnicy zdejmując półkę pod kierownica będziesz wszystko widział. B3 w zasadzie 90 % nie miało filtra kabinowego więc najlepszą opcją będzie ściągnięcie wycieraczki pasażera i ściągnięcie tej plastikowej osłony w podszybiu. Wtedy powinien ukazać się filtr prostokątny w takiej czarnej ramce. Jeśśłi go nie ma to nie posiadasz filtra kabinowego.

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 21 paź 2009, 16:42

Filtra kabinowego nie posiada jest tylko sama kratka ale możesz włożyć pod kratkę coś takiego jak jest w odkurzaczach żeby się syf nie dostawał do silnika dmuchawy tylko szersze żeby ci tego materiału nie wciągneło do środka dmuchawy .Druga sprawa posprawdzaj linki otwierające klapki nawiewów może któraś spadła i nie otwiera nawiewu ciepłego powietrza i czy węże przychodzące do nagrzewnicy są gorące jeśli są to trze ba nagrzewnice przepłukać pod ciśnieniem jest może zapchana

kielon80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kielon80 » 21 paź 2009, 17:46

Pytam o filtr, ponieważ śmierdzi spalinami jak się włączy nawiew... Może wystarczy zwykłe czyszczenie preparatem do czyszczenia wentylacji samochodowej.

Awatar użytkownika
mlody1206
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mlody1206 » 21 paź 2009, 18:05

Moim zdaniem jeśli śmierdzi Ci spalinami to może gdzieś masz nie szczelny wydech i spaliny wędrują pod maską po czym trafiają przez obudowę filtra kabinowego do wnętrza auta. Zarób tak jak kolega goldi j51 pisał i sprawdź czy masz szczelność przy rurze kolektora wydechowego.

U mnie kiedyś też "brzydko? pachniało po odkręceniu ciepłego nawiewu. Jak rozwiązałem problem? odpowietrzyłem układ chłodzenia następnie otworzyłem przednie drzwi odpaliłem silnik i włączyłem ciepły nawiew z maksymalną siłą... Pół godzinki pochodził i już żadnego zapachu nie czuć po włączeniu ciepłego nawiewu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl