[B3 1.8S] Problem z nagrzewnicą i panelem sterującym nawiewe
[B3 1.8S] Problem z nagrzewnicą i panelem sterującym nawiewe
Witam Mam audi b3 z 88r. Choć pokrętło ustawione jest na max ciepła to i tak powietrze jest ledwo ciepłe nawet przy dużej temperaturze silnika... I jeszcze jeden problem: Pokrętła zacieły sie i nie chcą sie przekręcać chyba, że pod naporem dużej siły. Wiem, że chodzi tu i linki, ale nie jestem pewny jak ten problem rozwiązać. Czy ten model posiada filtr kabinowy? Z góry dziękuje za pomoc.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Na pewno chodzi o cięgna do klapy powietrza. sprawdź czy nie odczepiły się one od mocowań w nagrzewnicy zdejmując półkę pod kierownica będziesz wszystko widział. B3 w zasadzie 90 % nie miało filtra kabinowego więc najlepszą opcją będzie ściągnięcie wycieraczki pasażera i ściągnięcie tej plastikowej osłony w podszybiu. Wtedy powinien ukazać się filtr prostokątny w takiej czarnej ramce. Jeśśłi go nie ma to nie posiadasz filtra kabinowego.
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Filtra kabinowego nie posiada jest tylko sama kratka ale możesz włożyć pod kratkę coś takiego jak jest w odkurzaczach żeby się syf nie dostawał do silnika dmuchawy tylko szersze żeby ci tego materiału nie wciągneło do środka dmuchawy .Druga sprawa posprawdzaj linki otwierające klapki nawiewów może któraś spadła i nie otwiera nawiewu ciepłego powietrza i czy węże przychodzące do nagrzewnicy są gorące jeśli są to trze ba nagrzewnice przepłukać pod ciśnieniem jest może zapchana
Moim zdaniem jeśli śmierdzi Ci spalinami to może gdzieś masz nie szczelny wydech i spaliny wędrują pod maską po czym trafiają przez obudowę filtra kabinowego do wnętrza auta. Zarób tak jak kolega goldi j51 pisał i sprawdź czy masz szczelność przy rurze kolektora wydechowego.
U mnie kiedyś też "brzydko? pachniało po odkręceniu ciepłego nawiewu. Jak rozwiązałem problem? odpowietrzyłem układ chłodzenia następnie otworzyłem przednie drzwi odpaliłem silnik i włączyłem ciepły nawiew z maksymalną siłą... Pół godzinki pochodził i już żadnego zapachu nie czuć po włączeniu ciepłego nawiewu.
U mnie kiedyś też "brzydko? pachniało po odkręceniu ciepłego nawiewu. Jak rozwiązałem problem? odpowietrzyłem układ chłodzenia następnie otworzyłem przednie drzwi odpaliłem silnik i włączyłem ciepły nawiew z maksymalną siłą... Pół godzinki pochodził i już żadnego zapachu nie czuć po włączeniu ciepłego nawiewu.