[Audi b3 1.8 PM]Problem z nawiewami- wwiewa śnieg do środka
[Audi b3 1.8 PM]Problem z nawiewami- wwiewa śnieg do środka
Jak w temacie mam problem, mianowicie jak popada śnieg i załączę dmuchawę na obojętnie jakim biegu to wwiewa mi nawiewami go do środka auta. Problem jest taki sam na postoju, jak i w jeździe - w jeździe jak zawieje śniegiem na dworze to i w środku poleci nawiewami. Możecie coś mi na to poradzić. I drugim moim problemem , jest słabe grzanie w moim audi. Mianowicie letnie powietrze zaczyna lecieć jak jest ok 85*. Przy tej temperaturze, górny i dolny wąż chłodnicy jest gorący, a węże od nagrzewnicy troszkę mniej.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 12:54 przez Artur_Lbn, łącznie zmieniany 1 raz.
problem z nawiewami rozwiązany - był brak filtra przeciwpyłkowego, i zamiast niego jest tam siatka, nałożyłem teraz gazę pozostaje tylko przymocować ją przy pomocy silikonu.jacekku pisze:ad1. Między akumulatorem a przednią szybą powinna być osłona plastikowa, masz ja? Jeśli jest to może jakaś nieszczelność.
leciał śnieg, ale na zimnym , nierozgrzanym silniku, ale problem z głowy- brakowało jak wyżej pisałem filtra przeciwpyłkowego, który tymczasowo zastąpiłem gazą,i 2 warstwami siatki do tynkowaniamarko pisze:Coś ciężko mi uwierzyć , że przy ustawionym nawiewie ciepłego powietrza może lecieć śnieg nawiewami do środka
Jeszcze na koniec zalej betonem. A tak na serio same gazy by wystarczyły albo ścianka z worka od odkurzacza szmaciana i to tylko żeby kurz nie leciał ale nie śnieg. Za dużo nie nakładaj na ten filtr bo to nie będzie dmuchać jak powinno a że śnieg się dostaje do środka to tylko i wyłącznie wina plastikowej obudowy na górze po prostu popraw ją. Jak Tobie namoknie ta warstwa którą nałożyłeś to będziesz miał i powietrze wilgotne i zaparowane szyby i zatkany filtr.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Artur_Lbn pisze:leciał śnieg, ale na zimnym , nierozgrzanym silniku, ale problem z głowy- brakowało jak wyżej pisałem filtra przeciwpyłkowego, który tymczasowo zastąpiłem gazą,i 2 warstwami siatki do tynkowaniamarko pisze:Coś ciężko mi uwierzyć , że przy ustawionym nawiewie ciepłego powietrza może lecieć śnieg nawiewami do środka
kolega ma racje. Nawiew jest tak zbudowany, ze nawet jak silnik jest zimny, a pokretlo nawiewu jest ustawione na cieplo, to cale powietrze powinno leciec przez nagrzewnice, a ze tam zeberka sa blisko siebie, to nie powinien sie przedostawac do kabiny. Sadze ze masz juz nieszczelne klapki sterujace nawiewem i dlatego masz tez kiepskie grzanie. W dziale "rezanie"jest opis wymiany nagrzewnicy, zajrzyj tam i zobaczysz jak jest sterowana temo nawiewu.
Jeżeli chcesz ją udrożnić to proponuje zalać gorącym ( wrzącym )octem 10% - ładnie wypłukuje kamień . Taką operacje trzeba powtórzyć kilka razy , póżniej dokładnie wypłukać wodą i dopiero przedmuchać kompresorem .Artur_Lbn pisze:Nagrzewnicę potraktuję wysokim ciśnieniem tzn. sprężareczka i będę ją przedmuchiwał, i płukał na samochodzie przy okazji wymiany czujnika termicznego
Rozumie, że chcesz zdjąć wężę którymi wpływa i wypływa woda i tam dmuchac ? ,Artur_Lbn pisze:Nagrzewnicę potraktuję wysokim ciśnieniem tzn. sprężareczka i będę ją przedmuchiwał, i płukał na samochodzie przy okazji wymiany czujnika termicznego
to zanim zaczniesz dmuchac spreżonym powietrzem kup w sklepie nowa, bo wątpie ze stara przezyje.
Artur_Lbn, tak jak mówi spiczi, jak ją potraktujesz takim wysokim ciśnieniem to lepiej kup sobie na zapas nową. A z tym octem też bym nie ryzykował to jest dobre na czajnik ale czy na nagrzewnic :?: jeśli jest zatkana to wystarczy podłączyć przewód z bieżącą woda i przepłukać jeśli to nie pomoże to inne próby mogą ją tylko dobić