Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi b3 1.8 PM]Problem z nawiewami- wwiewa śnieg do środka

Artur_Lbn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi b3 1.8 PM]Problem z nawiewami- wwiewa śnieg do środka

Post autor: Artur_Lbn » 21 sty 2010, 10:16

Jak w temacie mam problem, mianowicie jak popada śnieg i załączę dmuchawę na obojętnie jakim biegu to wwiewa mi nawiewami go do środka auta. Problem jest taki sam na postoju, jak i w jeździe - w jeździe jak zawieje śniegiem na dworze to i w środku poleci nawiewami. Możecie coś mi na to poradzić. I drugim moim problemem , jest słabe grzanie w moim audi. Mianowicie letnie powietrze zaczyna lecieć jak jest ok 85*. Przy tej temperaturze, górny i dolny wąż chłodnicy jest gorący, a węże od nagrzewnicy troszkę mniej.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 12:54 przez Artur_Lbn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jacekku
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jacekku » 21 sty 2010, 10:25

ad1. Między akumulatorem a przednią szybą powinna być osłona plastikowa, masz ja? Jeśli jest to może jakaś nieszczelność.

ad2. Podejrzewam że nagrzewnica jest zapchana już. Możesz spróbować ją przepłukać. ale lepiej się robni przy aucie jak jest ciepło na dworzu :)

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 21 sty 2010, 12:14

Artur_Lbn, popraw prosze nazwę tematu na zgodną z regulaminem.
A co do twojego problemu to posprawdzaj czy przypadkiem nie ma gdzieś dużej nieszczelności na podszybiu w miejscu gdzie śnieg mógłby walić prosto w kanał dmuchawy.

Artur_Lbn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Artur_Lbn » 21 sty 2010, 12:58

jacekku pisze:ad1. Między akumulatorem a przednią szybą powinna być osłona plastikowa, masz ja? Jeśli jest to może jakaś nieszczelność.
problem z nawiewami rozwiązany - był brak filtra przeciwpyłkowego, i zamiast niego jest tam siatka, nałożyłem teraz gazę pozostaje tylko przymocować ją przy pomocy silikonu.

Awatar użytkownika
jacekku
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jacekku » 21 sty 2010, 13:03

Ta kratka powinna mieć zatrzaski. Ją trzeba z jednej strony troszkę wsunąć i druga strone wcisnąć. Tak coś mi się kojarzy.

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 21 sty 2010, 14:06

Coś ciężko mi uwierzyć , że przy ustawionym nawiewie ciepłego powietrza może lecieć śnieg nawiewami do środka ( przez żeberka nagrzewnicy co najwyżej może kurz lecieć) , chyba że ktoś wsadził sporo mniejszą nagrzewnicę z innego auta ( co by tłumaczyło również słąbe grzanie ).

Artur_Lbn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Artur_Lbn » 21 sty 2010, 15:29

marko pisze:Coś ciężko mi uwierzyć , że przy ustawionym nawiewie ciepłego powietrza może lecieć śnieg nawiewami do środka
leciał śnieg, ale na zimnym , nierozgrzanym silniku, ale problem z głowy- brakowało jak wyżej pisałem filtra przeciwpyłkowego, który tymczasowo zastąpiłem gazą,i 2 warstwami siatki do tynkowania

Awatar użytkownika
Duch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Duch » 21 sty 2010, 15:44

Jeszcze na koniec zalej betonem. A tak na serio same gazy by wystarczyły albo ścianka z worka od odkurzacza szmaciana i to tylko żeby kurz nie leciał ale nie śnieg. Za dużo nie nakładaj na ten filtr bo to nie będzie dmuchać jak powinno a że śnieg się dostaje do środka to tylko i wyłącznie wina plastikowej obudowy na górze po prostu popraw ją. Jak Tobie namoknie ta warstwa którą nałożyłeś to będziesz miał i powietrze wilgotne i zaparowane szyby i zatkany filtr.

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 21 sty 2010, 16:04

Wystarczy pojedyńcza pończocha naciągnięta na wierzchu plastikowej obudowy i koniecznie sprawdź tą plastikową osłonę nad wlotem powietrza .

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 21 sty 2010, 16:52

marko pisze:Wystarczy pojedyńcza pończocha naciągnięta na wierzchu plastikowej obudowy i koniecznie sprawdź tą plastikową osłonę nad wlotem powietrza .
I to kolejne zastosowanie pończochy :-D Szczerze polecam :-P

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 21 sty 2010, 22:56

Artur_Lbn pisze:
marko pisze:Coś ciężko mi uwierzyć , że przy ustawionym nawiewie ciepłego powietrza może lecieć śnieg nawiewami do środka
leciał śnieg, ale na zimnym , nierozgrzanym silniku, ale problem z głowy- brakowało jak wyżej pisałem filtra przeciwpyłkowego, który tymczasowo zastąpiłem gazą,i 2 warstwami siatki do tynkowania

kolega ma racje. Nawiew jest tak zbudowany, ze nawet jak silnik jest zimny, a pokretlo nawiewu jest ustawione na cieplo, to cale powietrze powinno leciec przez nagrzewnice, a ze tam zeberka sa blisko siebie, to nie powinien sie przedostawac do kabiny. Sadze ze masz juz nieszczelne klapki sterujace nawiewem i dlatego masz tez kiepskie grzanie. W dziale "rezanie"jest opis wymiany nagrzewnicy, zajrzyj tam i zobaczysz jak jest sterowana temo nawiewu.

Artur_Lbn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Artur_Lbn » 22 sty 2010, 13:07

Nagrzewnicę potraktuję wysokim ciśnieniem tzn. sprężareczka i będę ją przedmuchiwał, i płukał na samochodzie przy okazji wymiany czujnika termicznego

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 22 sty 2010, 14:41

Artur_Lbn pisze:Nagrzewnicę potraktuję wysokim ciśnieniem tzn. sprężareczka i będę ją przedmuchiwał, i płukał na samochodzie przy okazji wymiany czujnika termicznego
Jeżeli chcesz ją udrożnić to proponuje zalać gorącym ( wrzącym )octem 10% - ładnie wypłukuje kamień . Taką operacje trzeba powtórzyć kilka razy , póżniej dokładnie wypłukać wodą i dopiero przedmuchać kompresorem .

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 22 sty 2010, 16:42

Artur_Lbn pisze:Nagrzewnicę potraktuję wysokim ciśnieniem tzn. sprężareczka i będę ją przedmuchiwał, i płukał na samochodzie przy okazji wymiany czujnika termicznego
Rozumie, że chcesz zdjąć wężę którymi wpływa i wypływa woda i tam dmuchac ? ,
to zanim zaczniesz dmuchac spreżonym powietrzem kup w sklepie nowa, bo wątpie ze stara przezyje.

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 22 sty 2010, 18:09

Artur_Lbn, tak jak mówi spiczi, jak ją potraktujesz takim wysokim ciśnieniem to lepiej kup sobie na zapas nową. A z tym octem też bym nie ryzykował to jest dobre na czajnik ale czy na nagrzewnic :?: jeśli jest zatkana to wystarczy podłączyć przewód z bieżącą woda i przepłukać jeśli to nie pomoże to inne próby mogą ją tylko dobić

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl