Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.8S] Problem z nawiewem przedniej szyby.

ODPOWIEDZ
Buba1002
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1.8S] Problem z nawiewem przedniej szyby.

Post autor: Buba1002 » 21 gru 2009, 08:06

Witam wszystkich forumowiczów.Jeśli temat już był to z góry przepraszam ale nie znalazłem.
Mam taki problem, nawiew na przednią szybę jest minimalny nawet przy ustawieniu na 4. Ale nawiew na nogi i na kratki dmucha normalnie.
Podpowiedzcie co to może być.Może jakiś przewód powietrza spadł.
I jeszcze pytanie czy żeby dostać sie do tych przewodów powietrza trzeba cała przednią tapicerke rozbierać czy wystarczy np. tylko schowek wyciągnąć?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
ibizablue
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ibizablue » 21 gru 2009, 09:01

Witam!Podepne sie pod temat.
Mam audi b4 sedana tdi i mam taki smieszny a zarazem denerwujacy problemik a mianowicie ogrzewanie mam bardzo dobre tylko cos jest nie tak z nadmuchem na przednia szybe.
Z tej kratki na desce co jest nawiew na szybe leci gorace powietrze jak tez z tych dziurek co ogrzewaja dol przedniej szyby.Tylko zauwazylem ze jak pada snieg i mi topnieje od temperatury to marznie w dwoch miejscach a mianowicie tam gdzie sa akurat wycieraczki i iogranicza troche widocznosc jak wlaczam wycieraczki:(
Zauwazylem ze deska za ta kratka dluga na srodku szyby jest zimna jakby lecialo na nia zimne powietrze i chyba przedostaje sie te powietrze na szybe i troche marznie.
Prosba do was moze macie schcematy jak to jest tam polaczone bo zagladalem tam ale miejsca tam malo i ciezko sie polapac gdzie patrzec.
Za odpowiedz wielkie dzieki.Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 22 gru 2009, 14:03

Buba1002 pisze:I jeszcze pytanie czy żeby dostać sie do tych przewodów powietrza trzeba cała przednią tapicerke rozbierać czy wystarczy np. tylko schowek wyciągnąć?
Jeśli chodzi o kanały powietrzne to niestety trzeba kokpit ściągać... :-/ U Ciebie wygląda to na to jak by kanał był przytkany albo z klapką było coś nie tak... A może linka spadła. :roll:

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 22 gru 2009, 15:41

Buba1002, ibizablue, na początek zróbcie tak: ustawcie nawiew na szybę, pozamykajcie wszystkie kratki nawiewowe, które kierują powietrze na twarze kierowcy i pasażerów i włączcie nadmuch na maxa. warto też wtedy przełączyć nawiew na nogi i zobaczyć jak wieje z nawiewu na nogi i w tym czasie z nawiewów na szybę, a następnie przełączyć z powrotem na szybę i zobaczyć co się zmieniło w nawiewach na nogi i na szybę przy takim ustawieniu.
Jeśli wykonacie taki prosty test, to będziecie wiedzieć, czy klapka przełącza góra dół. Jeśłi przełącza, to linka Ok.
Ważne jest aby te wszystkie kratki na twarz były w tym czasie pozamykane - wtedy całe powietrze kierowane jest na szybę bądź nogi.
Zwróćcie też uwagę, czy nic nie świszczy itp.

Następny test, który można wykonać, to zdjąć półkę pod kierownicą aby mieć jakiś dostęp do tzw. centrum sterowania nawiewami. Całego urządzenia nie uda Wam się wyjąć bez demontażu kokpitu ale będziecie mogli ocenić czy powietrze Wam gdzieś ucieka gdy nawiew jest włączony, bo może któryś z kanałów nie dolega dobrze do obudowy centrum sterowania nawiewami.

Buba1002
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Buba1002 » 22 gru 2009, 20:29

Dzięki za porady.U mnie problem sam zniknął :mrgreen:
Usterka wystąpiła jak były duż mrozy a ja w tym czasie byłem w górach więc może coś przymarzło. Autko postało dwa dni w garażu i jest wszystko ok.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl