Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3] Problem z szyberdachem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
djfrunkk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3] Problem z szyberdachem

Post autor: djfrunkk » 23 sty 2008, 22:19

Witam panowie

a mianowicie mój problem wygląda następująco....
Jak wiadomo w Audi 80 B3 są , że tak powiem dwa "wcięcia" na szyberdach.
Jedno jest to mniejsze , które uchyla się w górę po przekręceniu tkzw. :roll: korbki w lewo.
Natomiast drugie to większe , które odsuwa się cało , razem z tym małym, u mnie nie działa.
Naciskałem przycisk "PRESS" , kreciłem w lewą strone, trzymając przycisk press i kręcąc w lewą strone ,też próbowałem i nic to nie dało.
Kiedyś oba szyberdachy działały bezproblemowo.... z czasem jednak ten większy odmówił posłuszeństwa.... ;-(
Co może być przyczyną takiego zachowania ?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc....

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 23 sty 2008, 22:55

hmm nie znam sie ale na moje oko albo linki odmowily posluszenstwa albo szyny ;] jak nie byly szyny smarowane woda mogla sie dostac i tak to wyglada ;]

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 24 sty 2008, 11:42

Mozliwe że zebatka sie wytarła w tej korbce lub linka/linki sie zerwały i dlatego obracanie korbka nic nie daje, a czuc jakiś opór przy obracaniu czy nie

Awatar użytkownika
djfrunkk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: djfrunkk » 24 sty 2008, 18:56

Tzn. wygląda tak , że jak kręce w lewo, bez wciśnięcia przycisku PRESS , to idzie spokojnie. Natomiast gdy jednocześnie wciskam PRESS i kręce to jest mocny opór....

Awatar użytkownika
Drizzt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Drizzt » 24 sty 2008, 20:31

Smarowanie szyn nigdy nie szkodzi (najpierw jednak lepiej przeczyścic szyny ze starego smaru)... Czy otwierałeś szyberdach podczas mrozu? Jeżeli przeciekła woda i w środku było przymarznięte to słabo może byc...

Czy słychac jakieś dźwięki podczas kręcenia korbką?

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 25 sty 2008, 09:06

Jak masz zamkniety szyberdach to nie powinna sie dac obrócic rączka bo powinna sie włączyc blokada i dopiero wcisnięcie PRESS pozwala na obrócenie raczki, wiec widac masz cos naknocone z mechanizmem lub źle ustawiony

Gregor1984
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gregor1984 » 25 sty 2008, 09:31

Kolego. Jestem troszke siedze w temacie szyberdachow, i najbardziej prawdopodobna przyczyna jest złamany taki aluminiowy "konik" na jednej lub obu prowadnicach. Mozna to dostac w serwisie audi i dwa elementy na jedna strone kosztuja ok 30-40 złotych. Awaria linek w Audi rzadko sie zdarza ze wzgledu na budowe szyberka. A wiesz jak wyjac szyber?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
djfrunkk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: djfrunkk » 25 sty 2008, 22:58

hm.... z wyjęciem szyberka moze być problem, ale jakoś dam rade , tylko jeszcze musze znaleźć na to czas... zapomniałem dodać , ze całe autko było jakieś 1,5 roku temu u lakiernika...I wiem , że przed malowaniem szyberdach działał.... po malowaniu działał tylko 2 tyg :-(

kris2400
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kris2400 » 17 paź 2010, 00:41

Drizzt, Drizzt, Drizzt, Cześć, Drizzt mam prośbę, kupilem nowy szyber ale z górą w innym kolorze, więc podczas przekładania wszystkiego mam problem teraz z poskładaniem, mianowicie poskladany przezemnie szyberdach już wsadzilem do auta ale bardzo cięzko mu to idzie, jak juz zamkniety chcąc go otworzyc podnosi się tylko do góry i staje w miejscu moge go tylko pozniej dac na dol... z otwarciem go juz jest maly problem, i mialbys moze jakis schemat tego szyberdachu zebym mogl widzieć jak go teraz poskladać. Jeden mały szczegol to w tyle tego calego mechanizmu tego szyberdachu sa dwa takie male cypelki które nie wiem jakie maja zadanie w kazdym razie jeden mi sie lekko ulamal i nie wiem czy to mialoby az taki wplyw, ze caly szyberdach nie chce chodzic.. jakbym mogl cie prosic o pomoc albo podalbys mi swoj nr gg zebym ci wytlumaczyl moj problem na spokojnie bylbym wdzieczny. z góry dzięki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl