[cabrio] Ruszajacy kokpit podczas jazdy - normalne ?
[cabrio] Ruszajacy kokpit podczas jazdy - normalne ?
Poraz pierwszy mam cabrio stad moje pytanie, czy kokpit/deska ma prawo ruszac sie podczas jazdy czy cos sie urwało ?
-
- Forum Audi 80
- siwusek216
- Forum Audi 80
Jeżdżąc wieloma Audi Cabrio dostrzegłem, iż nawet bezwypadkowe cabrio sprzed pierwszego liftu z roku 1994 trzęsie całą budą. Dlatego inżynierowie w nowszych autach zrobili specjalne wzmocnienie pod autem, oraz dodawało do silników V6 rozpórkę kielichów. U mnie nawet na mega twardym zawieszeniu mogę włożyć palec w szczelinę i się nie boję.
Moim zdaniem w starych cabrio to normalne, ale w poliftowym nie powinno tak się dziać.
Moim zdaniem w starych cabrio to normalne, ale w poliftowym nie powinno tak się dziać.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Dodajmy do tego że auta nie są nowe, poduszki pod silnikiem nie są nowe, sama deska i mocowania też nie są nowe. Wszystko z czasem pracuje coraz bardziej. Prosty przykład. Parę lat temu kumpel kupił polówkę prosto z Niemiec. Auto z bardzo małym przebiegiem, naprawdę zadbana - ale jak to polówka sztywne. Przez pierwszy rok w środku nic się nie ruszało, nic nie trzeszczało. Pojeździł trochę po Polskich dziurach i wszystko zaczęło pracować. Deska zaczęła "ruszać" się na dziurach, jakieś plastiki trzeszczeć itp. Wszystko się wyrabia.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
ale po co coś z tym robić? jak nie trzeszczy to jest ok. Deska została tak pomyślana, żeby latała, dlatego są szczeliny zostawione. Gdyby była zrobiona na sztywno, to nie było by żadnych szczelin potrzebnych
Sztywność konstrukcji samonośnej to duży problem, dopóki nie liczyły tego kompy zadowalającym efektem był brak trzasków i odprysków na krawędziach drzwi