Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 AAZ] Woda od strony kierowcy, pomocy pilne!

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mulczas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[B4 AAZ] Woda od strony kierowcy, pomocy pilne!

Post autor: mulczas » 23 cze 2009, 11:55

Panowie potrzebuję szybko zdiagnozować i usunąć usterkę ponieważ jutro po południu jadę w długą trasę.
Ostatnimi czasy coś mi zaczęło śmierdzieć w aucie. Po oględzinach doszedłem do podłogi od strony kierowcy i po odchyleniu tapicerki moim oczom ukazało się jezioro :-/ Pełno wody w macie, która musiałem wywalić.
Dzisiaj, po dużych opadach deszczu wchodzę do auta, a tam jeszcze gorszy widok... Całą wodę z pod tapicerki wypompowałem i zastanawiam się w czym tkwi problem. Zauważyłem, że koło puszki z bezpiecznikami jest dziura wielkości może 2cm i uszczelka z miejscem na przewód, która zsunęła się w dół. Wyciągnąłem tą uszczelkę i po ciężkich męczarniach jakoś ją wcisnąłem w tą dziurę, obkleiłem dookoła silikonem i czekam bo znowu pada... Jak przestanie to pójdę i zaglądnę co tam się dzieje. Czy taka mała uszczelka mogła narobić takiego rabanu? Pytanie zadaję z wyprzedzeniem faktów, ponieważ tak jak pisałem, zależy mi na czasie i gdyby to nie była wina uszczelki to zawsze będę miał jakieś wyjście awaryjne. Miał ktoś z Was podobny problem? Dodam, że po stronie pasażera jest sucho.
Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
ivaszko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ivaszko » 23 cze 2009, 12:14

Miałem dokładnie to samo.Uszczelka była nie wciśnięta i przez tę małą dziurkę po deszczu było niezłe bagno pod nogami. Wcisnąłem i uszczelniłem silikonem i teraz jest sucho.

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 23 cze 2009, 12:15

A to na pewno była woda?
Nie czuć we wnętrzu zapachu płynu chłodniczego, Borygo?
Nie było to lekko tłuste?

Pytam, bo częstą przyczyną "jeziorka" jest nieszczelna nagrzewnica, czego Ci szczerze nie życzę.

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 23 cze 2009, 12:28

mulczas pisze:Czy taka mała uszczelka mogła narobić takiego rabanu?
Oczywiście że mogła, nie ma się co dziwić otwór jest w zagłębieniu i jak samochód jest przechylony to spływa tam woda praktycznie z większej części dachu. Problem występuje najczęściej przy ruszaniu linką po odkręceniu dźwigni otwierania maski.

Awatar użytkownika
damian19772
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: damian19772 » 23 cze 2009, 12:29

ja mam taki sam problem wiec poleciałem na złom kupic ta gume i kupiłem od b4 okazało sie ze nie pasuja do mojej wiec musiałem kupic orig i po klopocie gdubys miał uskodzona swoja moge ci wysłac

Awatar użytkownika
mulczas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mulczas » 23 cze 2009, 12:33

Easyrider pisze:A to na pewno była woda?
Nie czuć we wnętrzu zapachu płynu chłodniczego, Borygo?
Nie było to lekko tłuste?

Pytam, bo częstą przyczyną "jeziorka" jest nieszczelna nagrzewnica, czego Ci szczerze nie życzę.
Na 100% to była woda, nie śmierdziało płynem, nie było tłustawe, tak samo płynu w zbiorniczku nie ubywa, a wody w aucie było kilka ładnych litrów.
Miałem dokładnie to samo.Uszczelka była nie wciśnięta i przez tę małą dziurkę po deszczu było niezłe bagno pod nogami. Wcisnąłem i uszczelniłem silikonem i teraz jest sucho.
Szczęście w nieszczęściu, że przynajmniej zdiagnozowałem przyczynę (mam nadzieję). Jak przestanie padać to pójdę do auta i dam znać czy to była wina uszczelki.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 23 cze 2009, 22:04

mulczas, trochę niżej masz podobny temat: https://audi80.pl/b4-avant-woda-w-aucie-vt30112.htm

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 23 cze 2009, 22:53

pewnego dnia po umyciu auta na myjni bezdotykowej wsiadam i widze ze po sciance kapie woda w domu rozebralem skrzynke bezpiecznikow co i tak jej wyjac nie moglem a ze juz ciemno sie robilo skrecalem na szybko ze by auto bylo sprawne do pracy i po skreceniu do kupy i nie znalezieniu przyczyny dostawania sie wody dojrzalem ze jest uszczelka od linki peknieta i dziurka ok 3-4mm po zaklejeniu spokoj do dnia dzisiejszego

Awatar użytkownika
Zguben
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Zguben » 02 lip 2009, 20:21

Chłopaki głupie pytanie ale serio nie jarze. Mam to samo tylko że u mnie ta dziurka na końcu bezpieczników jest w ogóle pozbawiona uszczelnienia. Myślałem że tak ma być i jest to otwór odprowadzający wodę zbierającą się z szyby. Jeśli tak nie jest i mam go uszczelnić to którędy będzie odchodzić woda która przecież może mi zalać bezpieczniki?? Może ma ktoś jakąś fotkę tego poprawnie zrobionego fragmentu samochodu?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 02 lip 2009, 20:36

Zguben pisze:Jeśli tak nie jest i mam go uszczelnić to którędy będzie odchodzić woda która przecież może mi zalać bezpieczniki?
W każdej 80 jest uszczelka i nikomu bezpieczników nie zalewa, więc załóż uszczelkę i kłopoty z zalewaniem auta będziesz miał z głowy.

Padre (LDZ)
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Padre (LDZ) » 02 lip 2009, 21:05

Zguben pisze:Mam to samo tylko że u mnie ta dziurka na końcu bezpieczników jest w ogóle pozbawiona uszczelnienia
Kiedyś ta uszczelka napewno tam była, ale wyszła ;-)
U mnie podczs wymiany poprostu rozsypała się przy próbie dotknięcia jej.

Awatar użytkownika
Zguben
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Zguben » 02 lip 2009, 21:18

Ech... zabłysłem.... Poszedłem teraz do fury i obadałem sytuacje. Oczywiście obok jak WÓŁ jest odprowadzenie wody 5 razy większe niż wadliwa uszczelka. Niestety na teraz zrobiłem rozwiązanie tymczasowe i zakleiłem otwór i przewód do otwierania klapy silver tapem (taśmą) bo w nocy wyjeżdżam ale jak tylko wrócę idę to jakiegoś auto moto i kupuje uszczelkę. Tylko co ja mam im powiedzieć? Poproszę uszczelkę do przewodu otwierającego klapę dla audi 80 b3 z 91 roku??

Jak byście mieli dość takich pytań to przerywajcie bo ja mogę tak długo :)

Dzięki i pozdro raz jeszcze.

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 02 lip 2009, 21:32

Zguben pisze:Tylko co ja mam im powiedzieć?
W katalogu oryginalnych części nazwane jest to jako tuleja. Nr oryginału 893 823 591 A

Awatar użytkownika
Zguben
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Zguben » 02 lip 2009, 21:35

Git! dzięki wielkie i szerokości!

jak by robili problemy będę jeszcze pytał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl