[B4 AAZ] Woda od strony kierowcy, pomocy pilne!
[B4 AAZ] Woda od strony kierowcy, pomocy pilne!
Panowie potrzebuję szybko zdiagnozować i usunąć usterkę ponieważ jutro po południu jadę w długą trasę.
Ostatnimi czasy coś mi zaczęło śmierdzieć w aucie. Po oględzinach doszedłem do podłogi od strony kierowcy i po odchyleniu tapicerki moim oczom ukazało się jezioro Pełno wody w macie, która musiałem wywalić.
Dzisiaj, po dużych opadach deszczu wchodzę do auta, a tam jeszcze gorszy widok... Całą wodę z pod tapicerki wypompowałem i zastanawiam się w czym tkwi problem. Zauważyłem, że koło puszki z bezpiecznikami jest dziura wielkości może 2cm i uszczelka z miejscem na przewód, która zsunęła się w dół. Wyciągnąłem tą uszczelkę i po ciężkich męczarniach jakoś ją wcisnąłem w tą dziurę, obkleiłem dookoła silikonem i czekam bo znowu pada... Jak przestanie to pójdę i zaglądnę co tam się dzieje. Czy taka mała uszczelka mogła narobić takiego rabanu? Pytanie zadaję z wyprzedzeniem faktów, ponieważ tak jak pisałem, zależy mi na czasie i gdyby to nie była wina uszczelki to zawsze będę miał jakieś wyjście awaryjne. Miał ktoś z Was podobny problem? Dodam, że po stronie pasażera jest sucho.
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnimi czasy coś mi zaczęło śmierdzieć w aucie. Po oględzinach doszedłem do podłogi od strony kierowcy i po odchyleniu tapicerki moim oczom ukazało się jezioro Pełno wody w macie, która musiałem wywalić.
Dzisiaj, po dużych opadach deszczu wchodzę do auta, a tam jeszcze gorszy widok... Całą wodę z pod tapicerki wypompowałem i zastanawiam się w czym tkwi problem. Zauważyłem, że koło puszki z bezpiecznikami jest dziura wielkości może 2cm i uszczelka z miejscem na przewód, która zsunęła się w dół. Wyciągnąłem tą uszczelkę i po ciężkich męczarniach jakoś ją wcisnąłem w tą dziurę, obkleiłem dookoła silikonem i czekam bo znowu pada... Jak przestanie to pójdę i zaglądnę co tam się dzieje. Czy taka mała uszczelka mogła narobić takiego rabanu? Pytanie zadaję z wyprzedzeniem faktów, ponieważ tak jak pisałem, zależy mi na czasie i gdyby to nie była wina uszczelki to zawsze będę miał jakieś wyjście awaryjne. Miał ktoś z Was podobny problem? Dodam, że po stronie pasażera jest sucho.
Z góry dzięki za pomoc.
Oczywiście że mogła, nie ma się co dziwić otwór jest w zagłębieniu i jak samochód jest przechylony to spływa tam woda praktycznie z większej części dachu. Problem występuje najczęściej przy ruszaniu linką po odkręceniu dźwigni otwierania maski.mulczas pisze:Czy taka mała uszczelka mogła narobić takiego rabanu?
- damian19772
- Forum Audi 80
Na 100% to była woda, nie śmierdziało płynem, nie było tłustawe, tak samo płynu w zbiorniczku nie ubywa, a wody w aucie było kilka ładnych litrów.Easyrider pisze:A to na pewno była woda?
Nie czuć we wnętrzu zapachu płynu chłodniczego, Borygo?
Nie było to lekko tłuste?
Pytam, bo częstą przyczyną "jeziorka" jest nieszczelna nagrzewnica, czego Ci szczerze nie życzę.
Szczęście w nieszczęściu, że przynajmniej zdiagnozowałem przyczynę (mam nadzieję). Jak przestanie padać to pójdę do auta i dam znać czy to była wina uszczelki.Miałem dokładnie to samo.Uszczelka była nie wciśnięta i przez tę małą dziurkę po deszczu było niezłe bagno pod nogami. Wcisnąłem i uszczelniłem silikonem i teraz jest sucho.
mulczas, trochę niżej masz podobny temat: https://audi80.pl/b4-avant-woda-w-aucie-vt30112.htm
pewnego dnia po umyciu auta na myjni bezdotykowej wsiadam i widze ze po sciance kapie woda w domu rozebralem skrzynke bezpiecznikow co i tak jej wyjac nie moglem a ze juz ciemno sie robilo skrecalem na szybko ze by auto bylo sprawne do pracy i po skreceniu do kupy i nie znalezieniu przyczyny dostawania sie wody dojrzalem ze jest uszczelka od linki peknieta i dziurka ok 3-4mm po zaklejeniu spokoj do dnia dzisiejszego
Chłopaki głupie pytanie ale serio nie jarze. Mam to samo tylko że u mnie ta dziurka na końcu bezpieczników jest w ogóle pozbawiona uszczelnienia. Myślałem że tak ma być i jest to otwór odprowadzający wodę zbierającą się z szyby. Jeśli tak nie jest i mam go uszczelnić to którędy będzie odchodzić woda która przecież może mi zalać bezpieczniki?? Może ma ktoś jakąś fotkę tego poprawnie zrobionego fragmentu samochodu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
Ech... zabłysłem.... Poszedłem teraz do fury i obadałem sytuacje. Oczywiście obok jak WÓŁ jest odprowadzenie wody 5 razy większe niż wadliwa uszczelka. Niestety na teraz zrobiłem rozwiązanie tymczasowe i zakleiłem otwór i przewód do otwierania klapy silver tapem (taśmą) bo w nocy wyjeżdżam ale jak tylko wrócę idę to jakiegoś auto moto i kupuje uszczelkę. Tylko co ja mam im powiedzieć? Poproszę uszczelkę do przewodu otwierającego klapę dla audi 80 b3 z 91 roku??
Jak byście mieli dość takich pytań to przerywajcie bo ja mogę tak długo
Dzięki i pozdro raz jeszcze.
Jak byście mieli dość takich pytań to przerywajcie bo ja mogę tak długo
Dzięki i pozdro raz jeszcze.