[B4 1Z] Wymiana nagrzewnicy bez rozszczelniania klimy
-
- Forum Audi 80
dzieki kolego przynajmniej wiem co mnie czeka. powiedz mi jeszcze czy w moim modelu tj. b4 quattro avant z silnikem ACE i klimą, rocznik 95/96 jest taka sama nagrzewnica jak w rocznikach nieco wcześniejszych? widzialem na allegro taka nagrzewnice za 29pln ale pisza ze do rocznika 94, jestes w stanie mi powiedziec czy ona mi podejdzie? z gory dzieki i pozdro
Taka nagrzewnica jak znajdziesz na allegro podejdzie bez najmniejszego problemu do Twojego samochodu. Jednak odradzam kupowanie na allegro takich bo na 99% są to produkty z Chin które jakością odbiegają nawet od najtańszych Europejskich zamienników.piotrek1987 pisze:powiedz mi jeszcze czy w moim modelu tj. b4 quattro avant z silnikem ACE i klimą, rocznik 95/96 jest taka sama nagrzewnica jak w rocznikach nieco wcześniejszych? widzialem na allegro taka nagrzewnice za 29pln ale pisza ze do rocznika 94, jestes w stanie mi powiedziec czy ona mi podejdzie
Wiec warto się udać do normalnego sklepu i zamówić lepszej klasy (firmową) nagrzewnice
Ja do siebie wrzuciłem nagrzewnice f-my Febi kosztowała coś koło 55 zł i jest idealna. juz 2 lata na niej śmigam i z nawiewu leci gorąc że moge kurczaki smażyć. <ok>
Dla porównania Oryginał nagrzewnicy ( producent Behr Thomson) to koszt rzędu 300zł w zależności od marży dystrybutora.
Napisze też że nie trzeba rozszczelniać klimatyzacji (parownik) aby wymienić nagrzewnicę.
W razie czego pytaj śmiało.
<ok>
-
- Forum Audi 80
Ori za 105 zł? w Ja pytałem w ASO ile kosztuje ori: krzyknęli mi 560 zł :shock:Niki20 pisze:A ta za 56zł to jest zamiennik zapewne. Ja kupowałem wczoraj i dałem 105zł i to jest ORI, a mieli właśnie zamienniki za 56 zeta. Za dużo roboty aby po jakimś czasie znowu rozbierać...
Też się przymierzam do wymiany nagrzewnicy. Pytałem w sklepie jakie nagrzewnice mogą mieć i mi zaoferowali:
1) Febi ok. 60 zł (na zmówienie - brak na hurtowni),
2) Nissens - 116 zł (dostępna z dnia na dzień),
3) Valeo - 60 zł (mają na miejscu).
Oglądałem tą nagrzewnicę Valeo i miała jakieś dziwnie zakrzywione króćce i dlatego jej nie wziąłem. Mi też w sklepie powiedzieli, że mają dwa rodzaje nagrzewnic do Audi 80. Dlatego się wstrzymałem dopóki nie wymontuję swojej.
widmo, możesz napisać którędy wkładasz rękę żeby rozpiąć dwie tylne zapinki? wkładając dłoń od dołu za obudowę nagrzewnicy wyczuwam jedną z tych dwóch spinek ale niestety nie udało mi się jeszcze jej rozpiąć.
ponadto nie mogę wyciągnąć komputera, co dodatkowo utrudnia dostęp. jak wyjąć komputer? nie wyczuwam tam żadnych śrub, na których byłby zamocowany, a jednak coś go trzyma.
Oczywiście wymieniam nagrzewnicę bez rozszczelniania klimy.
ponadto nie mogę wyciągnąć komputera, co dodatkowo utrudnia dostęp. jak wyjąć komputer? nie wyczuwam tam żadnych śrub, na których byłby zamocowany, a jednak coś go trzyma.
Grzegrze pisze:widmo, możesz napisać którędy wkładasz rękę żeby rozpiąć dwie tylne zapinki? wkładając dłoń od dołu za obudowę nagrzewnicy wyczuwam jedną z tych dwóch spinek ale niestety nie udało mi się jeszcze jej rozpiąć.
Rękę wkładam tak jak napisałeś tj od dołu.
mam szczupłe dłonie wiec bez problemu odpinałem zapinki.
tak samo z zapinaniem
co do mocowania ECU to powiem ze są różne mocowania.
Juz miałem 3x ABT na warsztacie w którym było mocowane inaczej wiec ciężko mi powiedzieć jak jest u Ciebie.
u mnie ecu jest montowane śrubami i dodatkowo gumową opaską z haczykiem z drutu.
wydaje mi się ze mocowania były różne w stosunku do rocznika i typu klimy.
U mnie jest klima dokładana po montażu całości. przez ASO we włoszech.
pozatym ja mam pierwszą wersję ECU wkoncu rocznik '92 (biedna diagnostyka) w nowszych wer. ecu była rozszeżona.
Grze jeśli masz ETKE to looknij do niej:
Model A80
rok modelowy 1992
Gr. główna 9
Podgrupa 06
nr rysunku 906-10
tam masz rozrysowane jak jest mocowane ECU
wrazie czego pisz ale odpisuje wieczorem bo mam nawał pracy na warsztacie.
lub jak coś pilnego (porada, pomoc, załatwienie czesci etc) 604 940 705
rozumiem, że obie te spinki od ściany grodziowej sięgasz od dołu? bo tej górnej jeszcze nie udało mi się znaleźć. też mam szczupłe dłonie więc może jakoś dam sobie z tym radę. dolną spinkę już wyczułem ale nie mam tyle siły w palcach by ją rozpiąć i muszę użyć jakiegoś małego śrubokręta.
myślisz, że bez wyjmowania ECU też da się to zrobić?
myślisz, że bez wyjmowania ECU też da się to zrobić?
również mam wersję z 1992 (a dokładnie z lutego), klima nie wiem czy dołożona ale w kodach wyposażenia jej nie znalazłem, więc pewnie tak.widmo pisze:U mnie jest klima dokładana po montażu całości. przez ASO we włoszech.
pozatym ja mam pierwszą wersję ECU wkoncu rocznik '92 (biedna diagnostyka)
jak nie ma w kodzie na wlepce to na 101% dołożona. niech zgadne DiaVia ? 8-)grze pisze:również mam wersję z 1992 (a dokładnie z lutego), klima nie wiem czy dołożona ale w kodach wyposażenia jej nie znalazłem, więc pewnie tak.
ja użyłem do sciagania spinek szprychy rowerowej. :roll: (3x cieniowana DT SWISS Alpine 3 za 3,5 zł szt) :roll: do zakładania użyłem siły palców.
ja ecu bez problemu wybebeszyłem wszystko zalezy jak jest założone. niekiedy jest cieżko wyciągnąć.
grze co do pw i ceny nagrzewnicy dam ci jutro znać na PW koło 10-11 godz ile kosztuje w ASO po zniżce a ile w hurtowni po zniżce
oczywiscie tylko FEBi i Behr/Hella
Dzięki widmo za cenne wskazówki i za schemat. Jutro walczę dalej. Dzisiaj udało mi się rozpiąć dwie ostatnie zapinki łączące kanały wentylacyjne z obudową nagrzewnicy (te dwie spinki od ściany grodziowej) nic przy tym nie łamiąc. O dziwo obeszło się bez demontażu kompa oraz rozpinania go. Nie rozpiąłem nawet cięgien nawiewów. Zobaczymy jak będzie szło w drugą stronę
Póki co nagrzewnica wyjęta. Z jednej strony cała była niebieska od płynu. Na dnie jej obudowy jest taki dołek, w którym było pełno płynu, który musiałem migiem zbierać żeby się nie wylał i nie zalał tapicerki. Na szczęście kanały nie były pozalewane. Na dywanie tunelu środkowego pod obudową nagrzewnicy było pełno niebieskich okruchów po zeschłym płynie.
Jeśli chodzi o gąbki na klapach sterowania nawiewami, to na pierwszej klapie od lewej gąbka jest w stanie dobrym, jest sprężysta i w miarę mocna więc jej nie będę ruszać. Natomiast na tej klapie od prawej strony (zaraz przy kanałach prowadzących do wentylatora) gąbka jest w stanie dostatecznym gdyż jej krawędź jest poszczę piona i ta krawędź się kruszy gdy się ją dotyka.
Póki co nagrzewnica wyjęta. Z jednej strony cała była niebieska od płynu. Na dnie jej obudowy jest taki dołek, w którym było pełno płynu, który musiałem migiem zbierać żeby się nie wylał i nie zalał tapicerki. Na szczęście kanały nie były pozalewane. Na dywanie tunelu środkowego pod obudową nagrzewnicy było pełno niebieskich okruchów po zeschłym płynie.
Jeśli chodzi o gąbki na klapach sterowania nawiewami, to na pierwszej klapie od lewej gąbka jest w stanie dobrym, jest sprężysta i w miarę mocna więc jej nie będę ruszać. Natomiast na tej klapie od prawej strony (zaraz przy kanałach prowadzących do wentylatora) gąbka jest w stanie dostatecznym gdyż jej krawędź jest poszczę piona i ta krawędź się kruszy gdy się ją dotyka.
grze
ciesze sie ze udało ci się wyjąć. robota troche jest niewdzięczna ale cóż zrobic ...
klapkę najlepiej zreanimować poprzez usunięcie starej gąbki i obklejenie cienką wykładziną coś jak na fotelach w autobusach MPK
ja niedługo znowu zrywam deskę i wkładam klimatronika zamiast AC wiec czeka mnie mega rezanie :roll:
ciesze sie ze udało ci się wyjąć. robota troche jest niewdzięczna ale cóż zrobic ...
klapkę najlepiej zreanimować poprzez usunięcie starej gąbki i obklejenie cienką wykładziną coś jak na fotelach w autobusach MPK
ja niedługo znowu zrywam deskę i wkładam klimatronika zamiast AC wiec czeka mnie mega rezanie :roll: