[B4 1,9TDI Z1] Zaparowane szyby.
[B4 1,9TDI Z1] Zaparowane szyby.
Witam wszystkich.Wiem ze tematy byly juz wiele razy poruszane, jednak nie znalazlem odpowidzi na moj problem.Paroja mi wszystkie szyby niezaleznie od tego czy mam wlaczone cieple czy zimne powietrze.Jesli jade sam jest ok ale kilka osob to juz klopot.Wymienialem filtr kabinowy,probowalem bez filtra i nic.W aucie nie widac sladow wilgoci.W sloneczne dni wietrzylem wnetrze wszystko na nic.Pomaga tylko lekko uchylona boczna szyba.Kiedys zima podczas jazdy zona wytarla wilgotna chusteczka pulpit i natychmiast szyby zaparowaly.Rowniez po wylaczeniu klimy paruje przod.Klima byla odgrzybiana.Myslalem moze zatkane sa kanaly ktorymi wydostaje sie powietrze na zewnatrz ale tez pudlo :cry: Czy wiecie co moze byc przyczyna i jak sobie z tym poradic?? Pozdawiam wszystkich
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
nie wiem czy dobrze zrozumiałem, parują podczas jazdy czy masz zaparowane jak rano wsiadasz do auta? W pierwszym przypadku masz słabą wydajność dmuchawy (przy klimie jest tam więcej czarów z elektryką w sterowaniu nadmuchem) i może któraś klapka w nawiewie się nie otwiera jak trzeba i słabo dmucha na szyby/górę. W drugim przypadku masz wilgoć w aucie tylko jeszcze nie odkryłeś gdzie. U mnie wystarczał zawsze tylko 2 bieg dmuchawy i szyby nie parowały podczas jazdy ale ja nie miałem klimy.
Szyby paroja podczas jazdy.Po nocy nie mam zaparowanych szyb wewnatrz.Tak jak pisalem wczesniej wietrzylem auto na sloncu i nic.Kiedys nawet zostawilem ogzewanie na ful i auto chodzilo dwie godziny na postoju.Wszystko bylo dobrze szyby czyste do czasu kiedy ktos wsiadl do srodka.A moze jest za szczelne,i ta para nie ma gdzie uciekac?
Może masz "początek końca" nagrzewnicy. Objawy: parowanie szyb, słodkawy zapach po włączeniu dmuchawy, lekko "tłusta" para na szybach, mokre/wilgotne wyloty powietrza na nogi.
Możesz mieć również lekko przytkany odpływ skroplonej wody z klimatyzacji. Wtedy w kanale powietrza stoi małe jeziorko. Możesz to sprawdzić zdejmując odpływ w aucie. (na ścianie grodziowej, po prawej stronie tunelu a po lewej komputera w najniższym miejscu kanału powietrznego jest nałożony odpływ) Od spodu auta przepchać się go nie da bo ma kształt S.
Możesz mieć również lekko przytkany odpływ skroplonej wody z klimatyzacji. Wtedy w kanale powietrza stoi małe jeziorko. Możesz to sprawdzić zdejmując odpływ w aucie. (na ścianie grodziowej, po prawej stronie tunelu a po lewej komputera w najniższym miejscu kanału powietrznego jest nałożony odpływ) Od spodu auta przepchać się go nie da bo ma kształt S.
- bieniek1984
- Forum Audi 80
Witam koledzy mój kolega ma problem w B4 1.9 TDI więc nie będę się rozpisywał tylko przekleje to co mi wysłał w emailu. To pytanie kieruje do Danio BB, a więć :
Chodzilo by mi tutaj o to jak sie dostac do poczatku tego odplywu bo mi on wogole
wypadl i mam go w bagazniku. Ogolnie ostatnio wyciagnelem jakis wezyk z
prawego nadkola i wlasnie to jest chyba ten odplyw przynajmniej tak mi
sie wydaje. Teraz chciałbym wiedziec jak sie dostac do miejsca gdzie
powinien byc podlaczony. On tam ogolnie to troche napisal to w nawiasie
ale jesli moglbys sie go zapytac o dokladniejsza instrukcje to bym byl
wdzieczny moze ma jakies fotki ulatwiajace napisz mu ze ja mam ten
sam problem ze po wlaczeniu klimy po paru kilometrach wlewa mi sie woda
do srodka z przodu i tylu z nawiewow na nogi od strony pasazera i czy
powodem tego moze byc wlasnie odlaczony ten przewod odplytu wody. Dzieki
[ Dodano: 2009-04-16, 18:19 ]
Panowie może ktoś pomóc ??
Chodzilo by mi tutaj o to jak sie dostac do poczatku tego odplywu bo mi on wogole
wypadl i mam go w bagazniku. Ogolnie ostatnio wyciagnelem jakis wezyk z
prawego nadkola i wlasnie to jest chyba ten odplyw przynajmniej tak mi
sie wydaje. Teraz chciałbym wiedziec jak sie dostac do miejsca gdzie
powinien byc podlaczony. On tam ogolnie to troche napisal to w nawiasie
ale jesli moglbys sie go zapytac o dokladniejsza instrukcje to bym byl
wdzieczny moze ma jakies fotki ulatwiajace napisz mu ze ja mam ten
sam problem ze po wlaczeniu klimy po paru kilometrach wlewa mi sie woda
do srodka z przodu i tylu z nawiewow na nogi od strony pasazera i czy
powodem tego moze byc wlasnie odlaczony ten przewod odplytu wody. Dzieki
[ Dodano: 2009-04-16, 18:19 ]
Panowie może ktoś pomóc ??
Może być problem ponieważ były filtry z ramką (droższe) lub bez ramki(tańsze). Odkręcisz podszybie to będziesz widział, jeśli nie będzie pasował to wracasz do sklepu i wymieniasz na właściwy.no name pisze:ok dzieki i mam jeszzce jedno pytanie moje TDI jest z rocznika 93r i ponoc byla jakas przejsciowka w rozmiarach tego fitra czy to prawda ?? i czy bedzie stanowic jakis problem ??
Mam podobny problem więc się podepnę
Zimą zaparowywały mi szyby, wymieniłem filtr kabinowy(nieco pomogło, lepiej dmuchało)
Lecz pewnego pięknego poranka szok na dywaniku kierowcy tłusta plama, wczoraj poszedł dym (smierdział jak płyn chłodniczy), przeglądając forum jestem prawie pewien ze to nagrzewnica tylko że z ciepłem powietrzem nie ma problemów. Czy to napewno "początek końca" nagrzewnicy????
Zimą zaparowywały mi szyby, wymieniłem filtr kabinowy(nieco pomogło, lepiej dmuchało)
Lecz pewnego pięknego poranka szok na dywaniku kierowcy tłusta plama, wczoraj poszedł dym (smierdział jak płyn chłodniczy), przeglądając forum jestem prawie pewien ze to nagrzewnica tylko że z ciepłem powietrzem nie ma problemów. Czy to napewno "początek końca" nagrzewnicy????