Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3]audi 80 1.8 JN jaki gaz i gdzie załozyc??

Wszystko co związane z LPG
Mati91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3]audi 80 1.8 JN jaki gaz i gdzie załozyc??

Post autor: Mati91 » 23 lut 2012, 17:07

Witam. Jaka instalacje gazową polecacie do tego silnika 1.8 JN?? Dzwonie po gazownikach i prawie wszyscy mówią ze sie nie podejmą tego auta albo daja duzą cene. Czy są duze problemy z tym silnikiem na lpg?? Ci gazownicy co mi powiedzieli ze założa mi instalacje mówią ze bede musiał spokojnie jeździc i gwałtownie nie przyśpieszać bo inaczej beda wybuchy :-( czy to prawda?? Prosze o namiar na jakis zakład który montuje dobrze instalacje gazową w silnikach z mechanicznym wtryskiem w okolicach Zawiercia, Dąbrowy Górniczej, Sosnowca.

Z góry dziekuje i pozdawiam Mati

Awatar użytkownika
jaco80
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jaco80 » 23 lut 2012, 17:31

Tak to prawda, mechaniczny wtrysk nie lubi gazu. Ja bym nie zakładał. Choć ostatnio gdzieś na forum ktoś pisał jak dostosował LPG pod ten silnik.
Tu coś więcej:
KLIK
PS To masz w końcu JN czy PM? Ten 2 jest wręcz stworzony do gazu;-)

wojmak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wojmak » 23 lut 2012, 18:12

Da się da. Mam właśnie taki silnik i jest Ok. pewnie że nie można mu dawać w d.... ale biega całkiem porządnie. Teraz nawet jak były mrozy -26 zapalał od kopa a stoi na dworze. Poszukaj mojego posta tam jest wszystko dokładnie napisane i obfotografowane, a jak będziesz miał problem odezwij się na GG lub na Priva to Ci doradzę co będę mógł. Prawda ze niektórym strzela w przepływkę ale to tylko wina kierowcy, regulacji i ustawienia i przeróbki instalacji LPG. Mnie tam jeszcze nie strzelił. Nie wierz malkontentom co uważają że wszystkie samochody z LPG to szajs i tylko PB lub diesel to jest to. Nieprawda, a jak masz taki silnik to Cio pochodzi tylko zrób instalację w odpowiednim zakładzie i nieprawda że jest droga. mam świetnego gazownika co to robi i tanio ale daleko od Ciebie niestety.

[ Dodano: 2012-02-23, 18:14 ]
Oczywiście autko chodzi i na Pb i na LPG a wolne obroty są zawsze takie same i tu i tu. Regulacja tego układu jest banalnie prosta i można zrobić samemu przy pomocy wkrętaka i dorobionego kluczyka.

Mati91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mati91 » 23 lut 2012, 18:58

Wielkie dzienki za odpowiedz. Ja mam 80 JN kupiłem ja w wakacje. Jak bedzie troche cieplej to zrobie zdjecia i sie pochwale :-) . Wojmak czy to ten post??:
https://audi80.pl/-b3-18-jn-wtrysk-m ... t61776.htm

Ile u Ciebie Wojtmak kosztuje założenie gazu do JN??

Awatar użytkownika
jaco80
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jaco80 » 23 lut 2012, 19:13

Wojmak co nie zmienia faktu że mechaniczny wtrysk niezbyt się nadaje do gazu, ze względu na ryzyko strzału i przepływomierz i na to że bez benzyny w układzie ten rodzaj wtrysku się psuje. Do wielopunktu powinna iść sekwencja, no ale na mechanicznym się niezbyt da. Może III generacja byłaby dobra ale ciężko ja już dostać.

wojmak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wojmak » 23 lut 2012, 21:21

A i owszem to ten post.

[ Dodano: 2012-02-23, 21:33 ]
Jaco80 trochę masz racji napewno, Jednak da sie jeździć i nic nie strzela a jak strzeli to wystarczy wymienić klapę przepływki i jeździć dalej. III generacja hm... nie bardzo się opłaci drogo i ciężko dostać. To fakt że na samą myśl o mechanicznym wtrysku gazownicy dostaja drgawek ale to tylko dlatego że nie sa fachowcami i nie za bardzo wiedzą jak to zrobić. stosują najprostszą metodę przestawiają zapłon o 20 stopni i autko chodzi, ale tylko na gazie, na benzynie kuleje.
Napewno masz rację co do wtrysku i benzyny. Tam jest taki tłoczek który jest smarowany benzyną i chłodzony również i jak się długo jeździ na Lpg to może się zatrzeć. Dlatego wszyscy co mają ten rodzaj wtrysku co pewien czas włączają paliwo na parę kilometrów. Zresztą zimą i tak sporo się jedzie na Pb, bo zimno. natomiast latem np w dłuższej trasie trzeba pamiętać aby tak co 300 - 400 km włączyć na pewien czas benzynkę. No powiedzmy na 20 km. Jeżdżąc na mieście i tak sporo się jedzi na Pb szczególnie jak silnik zimny i na krótkich przebiegach.
Napewno taka jazda podraża częściowo koszty paliwa, ale i tak nie ma porównania z Pb. Nie powiem żebym długo jeździł na tym wtrysku ale dużó jeżdżę i nie mam najmniejszego problemu ani z zapalaniem ani z obrotami, ani też z przyspieszaniem. Jest słabszy ale coś za coś. Dla kogoś kto nie ma chęci dawać po garach i palić gumy to Lpg jest super sprawą, no chyba że ktoś chce poszaleć to braknie mocy. Ale chyba nasze Audiki nie są do szaleństw. To dostojne starsze "damy", niezawodne, komfortowe i wygodne i służą do fajnej jazdy na codzień.

Nie znam ceny ale moge się dowiedzieć.

Mati91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mati91 » 23 lut 2012, 22:09

III generacja jest trochę za droga. Wojmak jak możesz to dowiedz się ile kosztuje tam u Ciebie ta II generacja bo chciałbym porównać ceny. Jak dzwoniłem do gazowników to pytali się mnie czy mam w aucie sonde lambde i podawali mi najczęściej dwie ceny, cenę założenia instalacji lpg do auta z sonda i bez. Czy w silniku JN jest sonda??

Jutro pojadę do tych gazowników co dzwoniłem i dam relacje za jaka cenę mi założą.

wojmak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wojmak » 23 lut 2012, 22:30

Nie wiem czy jest sonda chyba tak ale nie jestem pewny bo nie zaglądałemPostaram się dowiedzieć i dam znać tu na forum jakby co to moje GG 9265729

Awatar użytkownika
maqubis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maqubis » 23 lut 2012, 22:44

co do zacierającego się tłoczka to wszyscy o tym mówią ale nikt takiego jeszcze nie spotkał. Ja w lecie odpalam odrazu na gazie, wtysk rozruchowy zawsze pracuje przy odpalaniu czy to na LPG czy na PB więc tłoczek jest smarowany. Prędzej ścieżki na potencjometrze Ci się powycierają a na to już nie ma wpływu ani PB ani LPG tylko czas i przebieg. Ja polecam tak jak zrobił kolega spaykee :lol: https://audi80.pl/coupe-23-ng-montaz ... 01,165.htm Tak swoją drogą ten temat był już wałkowany setki razy i jak zawsze są przeciwnicy i zwolennicy LPG z mechanicznym wtryskiem, więc i ja powtórzę enty raz że osobiście polecam I generację + BLOS
Ostatnio zmieniony 23 lut 2012, 22:47 przez maqubis, łącznie zmieniany 2 razy.

Mati91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mati91 » 23 lut 2012, 22:45

aha ok. Dzięki ze tak szybko odpowiadacie.

Awatar użytkownika
maqubis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maqubis » 23 lut 2012, 22:55

Jak znajdziesz gazownika który ogarnia LPG i mechaczniczny wtrysk to będziesz w domu, dobrze założona II generacja też nie jest zła tylko trochę ograniczysz osiągi. Jak nie masz bardzo daleko do tego magika o którym pisze wojmak to bym się nawet nie zastanawiał.

Mati91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mati91 » 24 lut 2012, 08:49

Wojmak w jakiej miejscowości jest ten Twój gazownik? Zapytaj się go jak możesz ile bierze za założenie gazu w JN.

wojmak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wojmak » 24 lut 2012, 16:45

To jest Ostrowiec Świętokrzyski a ile bierze to Ci sie dowiem tylko sie do niego dodzwonię a jak narazie nie mogę Jak przeczytałeś mój opis to wiesz jakie miałem przeboje i teraz już nie mam.

Mati91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mati91 » 24 lut 2012, 21:15

Dzisiaj byłem u gazowników i w Siewierzu powiedzieli mi 2100zł a w Dąbrowie Górniczej znalazłem za 1700 i wlew gazu miałbym tam gdzie wlew paliwa i gazownik powiedział mi ze założy mi ten dodatkowy przewód do kompensacji i butle taką jaką będę chciał.

wojmak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wojmak » 24 lut 2012, 22:11

Jak sie tylko dodzwonię to Ci zaraz napiszę

[ Dodano: 2012-02-28, 15:10 ]
No i co z tym gazem? założyłeś? Bo mój fachman jest chory i narazie nic nie robi ale jakby co to tak w granicach 1500 może trochę mniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl