[B3 1.8 RU] - Czas na instalkę Gazu
- KLAKSON
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[B3 1.8 RU] - Czas na instalkę Gazu
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów . Z góry przepraszam jeśli temat był gdzieś wałkowany lecz jak szukałem to nie znalazłem (chociaż mogłem przeoczyć :roll: ).
Wczoraj założyli mi gaz do mojego Silniczka RU czyli najprostsza instalacja na mikserze LOVATO. Od razu po zamontowaniu chciałem zobaczyć czy jest różnica na gazie i na benzynce i powiem tak, że moim skromnym zdaniem różnica nie jest odczuwalna na razie :mrgreen: . Chociaż kto wie co będzie później. Powiedziano mi , że autko nie powinno więcej spalić w mieście niż 11litrów hmm zobaczymy . A teraz moje pytanie : czy mogę autko odpalać tylko na gazie?nic się nie będzie działo??Bo dziś rano na przykład idealnie zapalił na gazie .
Cierpliwym dziękuję za przeczytanie mojego artykułu
Wczoraj założyli mi gaz do mojego Silniczka RU czyli najprostsza instalacja na mikserze LOVATO. Od razu po zamontowaniu chciałem zobaczyć czy jest różnica na gazie i na benzynce i powiem tak, że moim skromnym zdaniem różnica nie jest odczuwalna na razie :mrgreen: . Chociaż kto wie co będzie później. Powiedziano mi , że autko nie powinno więcej spalić w mieście niż 11litrów hmm zobaczymy . A teraz moje pytanie : czy mogę autko odpalać tylko na gazie?nic się nie będzie działo??Bo dziś rano na przykład idealnie zapalił na gazie .
Cierpliwym dziękuję za przeczytanie mojego artykułu
- robertas1.8
- Forum Audi 80
Ogólnie wszyscy trąbią o tym że najlepiej jest palić auto na benzynie, i jak sie już troche slinik zagrzeje to wtedy przełączać na gaz. Ja osobiscie auto pale na beznzynie, i jak wyjade z podwórka, zamkne brame i rusze delikatnie, to wtedy przełącze na gaz A jak będziesz jeździł delikantnie to i w 8,5 sie zmiescisz
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Odpalanie z LPG zwłaszcza w niskich temperaturach prowadzi do znacznie szybszego zużycia membran reduktora i tym samym skraca ich żywotność. Poza tym silnik doznaje szoku termicznego - najpierw jest mrożony rozprężającym się w cylindrach gazem, a potem dostaje białej gorączki podczas jego spalania. Na krótką metę jest to niezauważalne ale po dłuższym okresie na pewno uszczelniacze dostają "po garbie", pierścienie i tłoki też nie będą szczęśliwe z tego powodu. Póki instalacja jest nowa to będzie odpalał bez problemu ale im dalej tym gorzej (zużycie reduktora). Wybór należy do Ciebie tylko nie płacz potem, że autko dużo pali i ma problem z obrotami na LPG.
Faktycznie odpalanie na LPG nie jest kozystne dla silnika i parownika, chociaz ze swojego doswiadczenia wiem ,że takie odpalanie wcale nie musi uszkodzic silnika. B3 w tej chwili ma przebieg 370 tys z czego 200tys na LPG ,PB widziła tylko jak skończył sie gaz i silnik jest w super stanie oleju nie bierze ,cisnienie jest super jedynie były wym uszczelniacze zaworowe bo brał olej. Ale polecam jednak zima odpalac na PB
- KLAKSON
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ok dziękuje Wam za wasze wypowiedzi , czyli trzeba odpalać na benzynce i kropa :mrgreen: ...Tylko,że ja mam to na Gaźniku i jak się będzie odpalało na benzynce a potem zmiana na gaz to od razu z tego włącznika co mi go zamontowali przerzucić z I na II omijając 0??...Bo to jest tak chyba - I - to benzyna , 0 - to wypalanie z gaźnika wachy , 3 - Gaz tak??
Silniczek taki sam jak moj ostanio zakupilem zegary z dzialajacym licznikiem kilometrow i sprawdzilem ile pali... na 100km (z tego 30km w miescie przy ostrym ruszaniu) 9,3dm3 gazu jak dla mnie to dobry wynik jezdzac spokojnie po samym miescie mysle, ze kolo 9-10dm3 gazu powinno jej wystarczyc na te marne 100km
Aha, instalacja gazu BRC 5cio letnia, silnik (wiosna, lato, jesien) odpalany na gazie... Zima odpalany na PB i przy okolo 70 stopniach przelaczam na gaz. I wszystko w normie, oleju nie bierze itp.
Aha, instalacja gazu BRC 5cio letnia, silnik (wiosna, lato, jesien) odpalany na gazie... Zima odpalany na PB i przy okolo 70 stopniach przelaczam na gaz. I wszystko w normie, oleju nie bierze itp.
-
- Forum Audi 80