[b3 1.8 jn] Montaż blosa
-
- Forum Audi 80
właśnie też chcę się dowiedzieć na temat BLOSA do ABK ! <ok> wydaje mi się że shelby trochę przegiąłeś z tymi pomiarami LPG 14,7s - PB 9,4s =5.3 czyli różnica wynosiła aż 5.3 sekundy, a bo zamontowaniu BLOSA wychodzi na korzyść lpg 1 sek w co nie uwierzę ! <ok> jeżeli jest to prawda, przydałyby się jakies dowody :roll:
Reduktor to BRC 100KW. Zapalam właściwie tylko na LPG. Przy zimnym silniku lekko muszę nacisnąć na pedał gazu. Gdy silnik jest ciepły odpala już bez dodawania gazu. Sporadycznie zapalam i jadę kawałek na PB ale tylko dlatego żeby trochę "ulżyć" mojemu mechanicznemu wtryskowi.A jaki masz reduktor i czy dobrze zapala na BLOSIE na gazie? Chodzi o silnik zimny, lub tylko lekko rozgrzany.
Nie wiem jak to zrobić w ABK ale na "konkurencyjnym" forum jest bardzo długi wątek o blosie i tam "blosowali" silniki wszelkiej maści. Admini chyba źle patrzą na linkowanie do innych for. Napisz do mnie na PW to podeślę ci linka.Witam wszystkich. Od kilku dni zastanawiam się nad zamontowaniem blosa do ABK. Nawet miałem w nocy pisać post. Co sądzicie o zamontowaniu blosa w ABK... ?
Mój silnik zaczyna nieźle przyspieszać od 3tyś obrotów a na mikserze powyżej tej granicy kompletnie brakowało mu mocy i trzeba było zmieniać bieg na wyższy. Znów ciągnęło się go od niskich obrotów. 80 km/h osiągałem dopiero na III biegu. Na blosie auto ciągnie w pełnym zakresie obrotów i 80 km/h bez problemu osiągam na II.shelby trochę przegiąłeś z tymi pomiarami LPG 14,7s - PB 9,4s =5.3 czyli różnica wynosiła aż 5.3 sekundy,
ta jedna sekunda może być błędem pomiaru ale naprawdę nie czuć różnicy miedzy PB a LPG. Jak mi się uda gdzieś pożyczyć kamerę to nakręcę filmik.a bo zamontowaniu BLOSA wychodzi na korzyść lpg 1 sek w co nie uwierzę !
Do montażu została wykorzystana oryginalna guma. Została przecięta na środkowym karbie (harmonijce) i karby od strony przepływomierza zostały wycięte, czyli ok. 2-3 cm gumy. Trzeba wycinać po kawałku i próbować dopasować do auta. Później zostało ścięte użebrowanie z gumy tak aby opaski się ładnie ułożyły na blosie. Trochę się trzeba napocić żeby prostokątną gumą założyć na okrągłego blosa, ale po założeniu to można by jeździć bez opasek . Za blosem dołożone jest kolanko do krokowego ale o tym już pisałem wcześniej. Żadnych innych zmian gumy nie robiłem.
Na razie temat BLOSA odkładam, bo dostałem mikser Rybackiego, co prawda do innego auta, ale spróbuję go zamontować, bo ten montowany na przepustnicę KE-jeta to moim zdaniem więcej szkodzi niż pomaga.
Jak eksperyment sie powiedzie i poprawią sę osiągi, to opiszę to dokładnie w nowym wątku, jak jednak nie wypali, to mikser wyląduje na dnie piwnicy i powrócę do idei BLOSA.
Jak eksperyment sie powiedzie i poprawią sę osiągi, to opiszę to dokładnie w nowym wątku, jak jednak nie wypali, to mikser wyląduje na dnie piwnicy i powrócę do idei BLOSA.
-
- Forum Audi 80