[all] problem z dokumentami lpg
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Właśnie to samo mi powiedział diagnosta że bez potwierdzenia próby ciśnieniowej to on nawet na halę nie powinien mnie wpuścić.darioosh B3/B4 pisze:Sorki ale od kilku lat homologację na butlę trzeba mieć przy sobie,nie tylko na przegląd ale i w czasie rutynowej kontroli drogowej.
Pokazuję mu wyciąg z homologacji i tam przy wykazie elementów instalacji jest podany nr butli.
Pod wykazem gwiazdeczka że do butli wydano potwierdzenie o numerze itp itd.
Tego potwierdzenia nie dostałem od poprzedniego właściciela. Tylko wyciąg ze świadectwa homologacji.
Mówię do diagnosty że już 4 rok do nich przyjeżdżam i nikt ode mnie nic takiego nigdy nie chciał.
Sprawdził pieczątki że rzeczywiście zawsze do nich jeździłem.
To pomarudził. Postękał. Kazał wywalać wszystko z baga i pokazać butlę.
Spisał sobie te numery itp.
Potem stękał że on w ogóle u nich w systemie nie ma mojej butli (czyli że moje auto było na przeglądzie ale że tego numeru nie ma wklepanego). Że auto u nich na stacji figuruje jakby w ogóle nie miało instalacji.
No to mu mówię że przecież nikt ode mnie nie chciał tego kwita to i dlatego nie ma nic wpisanego u nich w systemie.
No to wklepał już tam wszystko żeby było dobrze.
Swoją drogą dodatkowe pieniądze za przegląd LPG biorą a on mi tu pierniczy że jakby nie było instalacji w aucie.
No i mi marudził że mnie puści ale może mieć przez to problemy. Kazał wyrobić wtórnik na te badanie na przyszłość.
Postękał postękał i puścił.
Potem gadałem ze znajomym to gały wywalił i powiedział że trafiłem na największego CH na stacji (że nawet ci pracownicy stacji z nim nie rozmawiają) i że miałem ostrego farta że mnie puścił.
Sprawdzałem sobie później na stronie
TDT i u nich chyba wyrobienie wtórnika kosztuje 49,95zł.
Ale diagnosta mi mówił że mam butlę firmy STAKO i żeby sprawdzić u nich bo oni też mogą wystawić.
Napisałem maila na duplikaty@stako.pl w którym zeskanowałem homologację (ale wystarczy podać numer zbiornika) i pani odpisała że należy 41zł przelać i oni przyślą duplikat (czyli bezpośrednio u producenta jeszcze taniej).
darioosh B3/B4, wiesz w której ustawie jest o tych poświadczeniach bo z ciekawości chciałbym poczytać co trzeba mieć i jak to wygląda z tą kontrolą na drodze.
Pozdrawiam