Posiadam instalację 2ej generecji ELPIGAZ Leonardo XL. Fabrycznie sterownik jest ustawiony w tryb emulacji na Fala prostokątna. Czy jest to prawidłowe dla sinika ABK ,czy powinna być ustawiona emulacja sondy na MASA.
Szukałem na forum i zdania były podzielone. Ktoś się wypowie jednoznacznie?[/b][/center]
Na przyszłość tytułuj wątki zgodnie z regulaminem.
Proszę zapoznać się z regulaminem i zasadami tytułowania wątków.
[B4 ABK] Pytanie o emulację sondy lambda
[B4 ABK] Pytanie o emulację sondy lambda
Ostatnio zmieniony 19 paź 2009, 16:27 przez gio3000, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ja mogę powielić jedną z teorii kolegi Danka. Ponoć z silników 2.0 w B4 tylko ABT posiada funkcje adaptacyjne i w jego przypadku emulacja jakiejkolwiek fali czy przekazywanie prawdziwych informacji z sondy lambda przy pracy na LPG powoduje rozjechanie mapy wtrysku benzyny. Natomiast dla ABK to obojętne co ECU dostaje bo nie uczy się tak jak w ABT.
aldi pisze:Ja mogę powielić jedną z teorii kolegi Danka. Ponoć z silników 2.0 w B4 tylko ABT posiada funkcje adaptacyjne i w jego przypadku emulacja jakiejkolwiek fali czy przekazywanie prawdziwych informacji z sondy lambda przy pracy na LPG powoduje rozjechanie mapy wtrysku benzyny. Natomiast dla ABK to obojętne co ECU dostaje bo nie uczy się tak jak w ABT.
Czy aby na pewno nie jest wtedy rejestrowany błąd w pamieci ECU?
grze pisze:błąd sondy jest zapisywany w ECU. Natomiast to, że nie wywala Ci błędu sondy podczas odczytu Vag'iem, to nie oznacza, że sonda działa prawidłowo. Sprawność sondy lambda można zbadać oscyloskopem. Na forum jest dokładny opis jak to zrobić.
sonda jest sprawdzona i jest sprawna,chodzi mi tylko jak ustawic emulacje dla ABK pracujacego na gazie by komputer benzynowy nie łapał błedów.