[B4 2.0 LPG] Rozłączanie a układ WN
[B4 2.0 LPG] Rozłączanie a układ WN
Ostatnio borykałem się z problemami z gazownia , mianowicie auto caly czas rozłaczalo gaz , zaprzestałem jezdzenia na gazie na 3 miesiace , wkoncu pojechalem do gazownika , wymienil filtry podlaczyl sie pod kompa , wyjechalem i wszystko pieknie , miesiac pojezdzilem.Ostatnio pojechalem na orlen zatankowac gazu.Zatankowalem , wyjezdzam i znow sie zaczelo;/...Rozlaczylo mi gaz , po postoju gaz spowrotem sie zalacza (tzn postoju z wylaczonym silnikiem) Czsami odpale auto i przejade 20km na gazie bez problemu , czasami mi rozlaczy po 300m.Nie wiem co jest grane , gazownik nie zdiagnozował mi zadnego problemu. Mam pytanie bo ostatnio układ wysokiego napiecia wymienialem ok 35 tys km temu.Dzisiaj jechalem do sklepu , gazu mi nie rozlaczylo , zrobilem zakupy wracam do domu i zauwazylem dziwny brak mocy przy niskich obrotch , tzn jak przy ok 2 tys obrotow daje gaz w deche to przyspiesza jakby dostwal jakas 1/3 paliwa , przelaczylem na benzyne i jest to samo tyle ze w mniejszym stopniu.Filtry wszystkie wymienione , obroty nie faluja ogolnie sie spier...w ciagu 10 min;/...Czy powodem tego wszystkiego moga byc swiece i kable? Pamietajcie ze prawie miesiac jezdzilem bez problemu pomiedzy dwoma awariami.
Prawdopodobnie komputer od gazu nie widzi prędkości obrotowej silnika więc dlatego dzieją się takie rzeczy. Musisz podjechać do gazownika i niech podepnie kompa do instalacji lpg i się przejedzie z tobą.Zobaczysz wtedy co jest grane.Można to zrobić w inny sposób podać sygnał z cewki do instalacji z jakiegoś pina w ecu nie pamiętam dokładnie.Przyczyn może być wiele np:padła mapa w komputerze instalacji gazowej,słabe ciśnienie gazu wtedy przełączy na benzynę.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jeszcze jedno.Jeśli masz instalację na gwarancji to jedż tam gdzie tobie ją zakładali.Dlatego że jeśli się podepniesz z innego kompa do log będzie widoczny w sterownicu od LPG i mogą sie przysapać o to,a co najgorsze utrata gwarancji.
No i wtej sprawie możemy tylko gdybać.Trzeba się podpiąć pod kompa i zobaczyć co najważniejsze że jest taka możliwość czyli diagnostyka.
No i wtej sprawie możemy tylko gdybać.Trzeba się podpiąć pod kompa i zobaczyć co najważniejsze że jest taka możliwość czyli diagnostyka.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
kolega aldi napisał o czujniku temperatury i tu może być przyczyna.Auto przy 35 st przełączy się dopiero na gaz,no i z powrotem ale to tylko jedna z wielu rzeczy.Czy byłeś u gazownika tak jak tobie radziłem,bo jeśli nie byłeś to te gdybanie nie ma sensu.Bo tu nie pomożemy tobie z zewnątrz to nie syrenka :mrgreen: .Jest możliwość i co bardziej trzeba się podpiąć do komputera lpg np i zobaczyć podczas jazdy na pewno jeśli dzieją się takie dziwne sytuacje to coś wykaże.