Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT] Sonda lambda nie działa tylko na LPG Brc

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
paweldzwo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABT] Sonda lambda nie działa tylko na LPG Brc

Post autor: paweldzwo » 20 gru 2018, 02:20

Witam serdecznie,

Mam problem z którym nie wiem jak sobie poradzić, mianowicie, od jakiegoś czasu auto zaczęło palić więcej gazu, instalacja gazowa BRC BLITZ po podłączeniu wyskoczył błąd 00525 sonda lambda zwarcie z masą. Kupiłem nową oryginalną sondę boscha, ale niestety nic nie pomogło, zacząłem drążyć temat.

Okazało się że sonda na PB działa prawidłowo, zmieniają się wartości od 0 do 1, jak tylko przełączę na LPG wartość wędruje do 1.4953 i na niej stoi, następnie zazwyczaj po kilkunastu sekundach wartość zmniejsza się na 1 i już tak zostaje, jednocześnie pojawia się błąd 00525 czyli błąd sondy, wystarczy że przełącze z powrotem na benzyne, automatycznie wartość spada i zaczyna prawidłowo pracować pomiędzy 0 a 1. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Jedyne co przychodzi mi do głowy to emulator sondy ?

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 21 gru 2018, 13:05

Przy gazie na mikserze (I, II generacja) błąd sondy w ECU benzyny to normalna rzecz, bo wtedy ECU benzyny nie ma wpływu na podawanie paliwa i zgłasza to błędem sondy. Co więcej zazwyczaj wtedy sterownik gazu (jeśli jest) wysyła emulacje sygnału dla ECU benzyny w celu zapobiegania rozstrojenia się adaptacji podawania benzyny. Ten emulowany sygnał może być sygnałem normalnej pracy sondy (tylko nijak mający się do tego co ECU oczekuje w danej chwili albo lepsza opcja w ABT na jako mase).

Jak pali ci dużo gazu to musisz zobaczyć jak pracuje sonda na lpg czyli sprawdzać bezpośrednio na przewodzie sondy albo w ECU gazowym. W ECU gazowym zobaczyłbyś też po pracy aktuatora czy isntalacje jest dobrze ustwiona.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl