Opony samochodowe Audi 80
części samochodowe
Ubezpieczenie OC
opony i felgi
Tarcze, hamulce

[B4 2.0 ABT] sonda nie pracuje na LPG BINGO M

Wszystko co związane z LPG
berto88
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 30
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:29

[B4 2.0 ABT] sonda nie pracuje na LPG BINGO M

Post autor: berto88 » 05 paź 2019, 14:53

Witam! Od pewnego czasu borykam się z pewnym problemem odnośnie sondy LAMBDA. Po przełączeniu na gaz wchodzi ona w sztywne nastawy 0,23-0,4v. Nie można przeprowadzić adaptacji sterownika BINGO M poniewaz widzi on ubogą mieszankę i cały czas dopycha LPG aż silnik się zaleje. Początkowo myślałem że sonda siedzi więc ja wymieniłem niestety to w żaden sposób nie rozwiązało problemu. Jest nowa sonda problem pozostał. zly_ Na benzynie auto hula na wolnych sonda oscyluje, aczkolwiek ponoć powinna stać na bogato, a pracować na wyższych. Coś zatem się dzieje ale nie wiem co? Czy brakuje gdzieś masy na instalce LPG? Póki co wstawiłem śrubę a wole wrócić na attuator bo spalanie mniejsze i ogolnie auto żwawsze. Jak wspomniałem wyżej po przełączeniu na LPG sonda nie pracuje. Dodam że silnik pracuje prawidłowo na PB i na LPG (na śrubie). Proszę o pomoc bo nie za bardzo już mam pomysły a właściwie to się wyczerpały.
Klasyki najpewniejszy sorzęt :)

Online
Awatar użytkownika
Pieterb
Administrator
Administrator
Posty: 11608
Rejestracja: 02 sty 2009, 17:59
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg
Lokalizacja: Zamość

Post autor: Pieterb » 05 paź 2019, 17:24

berto88, a w ogóle masz tą sondę podpiętą pod lpg? bo mnie się coś wydaje że nie, chodź nie wiem jak to możliwe żeby nie była.
berto88 pisze:Na benzynie auto hula na wolnych sonda oscyluje, aczkolwiek ponoć powinna stać na bogato, a pracować na wyższych. Coś zatem się dzieje ale nie wiem co?
nie wiem gdzie to wyczytałeś ale moim zdanie zawsze powinna oscylować, jedynie nie przy pedale w podłodze bo wówczas idzie na sztywno.
Ustawianie zapłonu w abk

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.Dziękuję

Srebrna Kula

Ja się nie znam na naprawach, ja tylko kopiuje wiedzę ze starszych postów na forum, więc i Ty szukaj search.php

berto88
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 30
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:29

Post autor: berto88 » 05 paź 2019, 17:56

Wszystko jest podpięte. Sterownik to bingo m sonda ustawiona na masa. Po przelaczeniu na LPG stoi na 0.23 lub 0.4 program nie moze zrobic adaptacji i wyskakuje blad lambdy. Sonda wgl nie oscyluje nie wiem co jest przyczyną. Sonde wymienilem na nowa
Klasyki najpewniejszy sorzęt :)

Online
Awatar użytkownika
Pieterb
Administrator
Administrator
Posty: 11608
Rejestracja: 02 sty 2009, 17:59
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg
Lokalizacja: Zamość

Post autor: Pieterb » 05 paź 2019, 18:10

berto88, ale co wszystko podpięte? bo sondę albo podpinasz do lpg albo do ecu silnika( tak jest ori) i z tego co wiem nie należy rozdzielać jej na dwa ecu - tu z tego co wiem stosuję się emulator sondy który krótko mówiąc oszukuje jedno z ecu.

Jeśli jestem w błędzie i chrzanię głupoty niech mnie ktoś poprawi.
Ustawianie zapłonu w abk

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.Dziękuję

Srebrna Kula

Ja się nie znam na naprawach, ja tylko kopiuje wiedzę ze starszych postów na forum, więc i Ty szukaj search.php

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 8118
Rejestracja: 01 kwie 2010, 21:24
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Lokalizacja: Głogów

Post autor: Jarewa » 05 paź 2019, 19:08

Za mocno podkręcony parownik...

berto88
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 30
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:29

Post autor: berto88 » 05 paź 2019, 20:29

Sonda jest normalnie podpieta do fabrycznych kostek. Emulacje dokonuje sterownik gazu bingo m. Ustawione jest na masa i on- sterownik ma podglad pracy lambdy i steruje gazem na zasadzie jej wskazan podejrzewam ze gdzies jedt dopiety kabel zeby slac sygnal na sterownik gazowy. Ale kiedys to dzialalo teraz przestalo i nie mam zadnego wytlumaczenia dlaczego sonda na gazie nie chce pracowac.

[ Dodano: 2019-10-05, 20:29 ]
Jarewa zgoda, ale wtedy by stała lambda np na bogato. A ona wcale nie oscyluje, jak włącze adaptacje to czasem rozkreca gaz az go zaleju (otwiera attuator) do 255 kroków aż silnik zdechnie a mimo to dostaje caly czas sygnał z lambdy że ma ubogo. Jak pokrece troche parownikiem to wtedy lambda złapie okolo 0,4 ale wtedy adaptacja jest niemozliwa i wyskakuje ze bład lambdy. Ale jak błąd lambdy na starej i nowej ?
Klasyki najpewniejszy sorzęt :)

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 8118
Rejestracja: 01 kwie 2010, 21:24
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Lokalizacja: Głogów

Post autor: Jarewa » 05 paź 2019, 21:38

Pokaż soje ustawienia

berto88
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 30
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:29

Post autor: berto88 » 05 paź 2019, 21:58

Ustawienia wrzuce jutro. Odłączylem akumulator moze ten burdel mu sie zresetuje poniewaz jezdzilem tydzien z wypieta sonda. Tą stara. Jutro go odpale poczekam az sie na benzynie nagrzeje wlaczy wentylator i wylaczy moze wtedy sie skalibruje elektronika. Obecne nastawy nic nie wnosza bo sa jakies tam ale lambda na gazie stala 0.23v i w procesie kalibracji program otwieral att az zalalo silnik a sonda dalej pokazywala 0.23 mimo ze silnik zostal zalany gazem. Jak pokrecilem parownik to z kolei wyskoczylo po czasie błąd lambdy.
Klasyki najpewniejszy sorzęt :)

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 4241
Rejestracja: 30 wrz 2009, 19:10
Lokalizacja: Wchsut.

Post autor: maciek889 » 05 paź 2019, 23:07

A dobrze masz wpięte kable w sondę? Fioletowy z bingo ma iść do sondy a szary do ECU.
Gdybym miał więcej pieniędzy to nie jeździłbym bym Audi 80... Wtedy byłoby mnie stać na zakup jeszcze starszego auta.

Kiedy gaz zniszczy mój silnik bo zeswapował bym coś. 250 tys. km na gazie nie robi na nim wrażenia.

berto88
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 30
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:29

Post autor: berto88 » 06 paź 2019, 00:40

Powiem tak, przed remontem to wszystko działało, nie wiem musze sprawdzic ale jedyne kable jakie rozpinałem to kostki aczkolwiek wiem ze w te kable łączy się także niektóre ze sterownika nic nie rozpinalem chyba że sie samo cos rozlutowało ...

[ Dodano: 2019-10-06, 00:40 ]
A jeszcze jedna rzecz. Załóżmy że sonda była walnięta i teraz włożyłem nową dobrą. Więc wkładam podłączam i to od razu rusza, działa czy powinienem zresetować komputer odlaczajac klemy. Bo np jeszcze po starej ma całą mape pochrzanioną i cały ogólnie jest rozjechany i bzdury ma w sobie?
Klasyki najpewniejszy sorzęt :)

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 8118
Rejestracja: 01 kwie 2010, 21:24
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Lokalizacja: Głogów

Post autor: Jarewa » 06 paź 2019, 09:17

Reset tu nie pomoże....

Jeżeli podłączone prawidłowo jak maciek pisał to musi działać, bo jak domniemam to oscylacje sprawdzasz w programie bingoM wiec albo złe ustawienia albo uwalony sterownik...

berto88
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 30
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:29

Post autor: berto88 » 06 paź 2019, 10:19

Tak oscylacje sprawdzam w programie bingo m. Jakueś sposoby na diagnozowanie czy uwalony sterownik?
Klasyki najpewniejszy sorzęt :)

Online
Awatar użytkownika
Pieterb
Administrator
Administrator
Posty: 11608
Rejestracja: 02 sty 2009, 17:59
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg
Lokalizacja: Zamość

Post autor: Pieterb » 06 paź 2019, 10:27

maciek889 pisze:A dobrze masz wpięte kable w sondę? Fioletowy z bingo ma iść do sondy a szary do ECU.
no tu Maciek ma rację tak powinno być podpięte, mój błąd zawstydzonyy_ coś czytałem kiedyś o tych emulatorach i pewnie nie do końca zrozumiałem ;-)
Teraz popatrzyłem na schematy dostępne w necie.

Więc tu podejrzewam że tak jak pisze Jarek albo uszkodzenie sterownika albo coś źle ustawione.

ps temat przeniosłem tu bo w sumie dotyczy bardziej lpg.
Ustawianie zapłonu w abk

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.Dziękuję

Srebrna Kula

Ja się nie znam na naprawach, ja tylko kopiuje wiedzę ze starszych postów na forum, więc i Ty szukaj search.php

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 8118
Rejestracja: 01 kwie 2010, 21:24
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Lokalizacja: Głogów

Post autor: Jarewa » 06 paź 2019, 10:57

berto88 pisze: Jakueś sposoby na diagnozowanie czy uwalony sterownik?
Dla kumatego elektronika trzeba sprawdzić przekaźnik K3 obwody ścieżek w jego okolicach wygląda jakby było zwarcie miedzy pinami COM/NC...

A moze sterownik po zalaniu?

Ale pierw rzuć screeny z ustawień...

berto88
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Posty: 30
Rejestracja: 08 lis 2017, 15:29

Post autor: berto88 » 08 paź 2019, 14:10

Może nagrałbym filmik z minutą pracy oraz widok w programie Bingo M co sie dzieje potem bym wysłał na maila albo coś to by wiecej wniosło bo bym pokazal jak to chodzi??

[ Dodano: 2019-10-06, 15:20 ]
A więc tak byłem podłączyłem akumulator, podłączyłem się do programu bingo odpalilem auto i czekalem az sie nagrzeje do wlaczenia wentylatora. Obserwowowałem prace silnika na benzynie i lambda byla prawidłowa oscylowala od 0-0,9v gdy auto się nagrzało wykres sie popsuł był różny pofalowany itd. Pamiętam że nigdy to moje auto na benzynie idealnie nie pracowało. Ale zamontowałem z powrotem attuator gazowy i odpaliłem i niestety znowu to samo lambda stoi sztywno na 0,40-0,44v jest zielony kwadracik i nie chce sonda zaoscylowac adaptacja jest nie mozliwa błąd lambda itd. Skłaniam się do wersji JAREWY że coś jest chyba elektrycznego pokopane. Założyłem z powrotem śrube bo autem musze się jednak przemieszczac. DOdam że sterownik od BINGO ma prawie 150tys km

[ Dodano: 2019-10-08, 14:10 ]
Byłem u gazownika wczoraj posprawdzał wszystko i powiedział cy. "nie rozumiem dlaczego to nie działa, powinno działać" jeździć na śrubie. I szczerze powiem że nawet nie wiem do kogo z tym uderzyć, za co sie wziąć bo też nie mam pomysłu jedyną opcją jest sterownik LPG ale nie chce wywalać niepotrzebnie pieniędzy?!
Klasyki najpewniejszy sorzęt :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”


Akumulatory samochodowe Audi 80 Ubezpieczenie OC
hamulce