[80 B4 2.0 ABK] strzelanie na gazie
[80 B4 2.0 ABK] strzelanie na gazie
wymienione kable, przewody, kopułka i palec ok strzela od jakiegoś czasu w momencie wcisniecia sprzęgła, na benzynie ok chociaz raz na jakis czas zachowuje się przy dodaniu gazu jakby się dławił i po chwili ciagnie normalnie. Myśle o przepływce. Z tym strzelaniem jest najgorsze to iż pół samochodu mozna wymienic i dalej nie wiadomo czy bedzie ok.
Dobrze myślisz, trzeba sprawdzić przepływkę. Jak to zrobić - poczytaj, było dużo na ten temat. U mnie też był taki objaw strzelania, szczególnie podczas hamowania silnikiem. Okazało się, że uszkodził się początkowy zakres potencjometru - przy małych wychyleniach klapki rezystancja była taka jak przy dużych !! Skutki wiadome.
pod maska, już mi rozwaliło gume przepływomierza i obudowe filtra powietrza aktualnie jeżdże na benzynie. Zeby to wiedziec napewno czy to przepływka bo niestety nie mam możliwosci pozyczenia aby sprawdzic więc wchodzi w rachube tylko zakup uzywki oczywiscie a wiadomo nawet za uzywke trzeba dać najmniej 300zł wiec jeszcze sie waham ale jak mus to mus :-|
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
a jak ci chodził na benzynie i czy strzały gazu były przy zmianie biegów w momencie wcisniecia sprzegła czy w innym momencie bo zauwazyłam że to ma duże znaczenie w późniejszym zdiagnozowaniu usterki.Darecki3037 pisze:u mnie sie działo tak samo, winna okazała sie panewka korbowodowa która stukając uruchamiała stukowca który mieszał kątem zapłonu wynikiem czego były strzały gazu. Wymieniłem panewki, uszkodzony przepływomierz ( szlag mnie trafiał za 400zł) i sprzedałem auto! wniosek>nigdy więcej auta z LPG
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
strzały były w momencie gdy dodawałem gazu tak jak by go cos dusiło, potem bum!!! a potem łapał cug i szedł. Ale skoro piszesz że rozwaliło Ci juz gume i obudowe filtra to na 99% przepływka do śmieci. Jeśli wszystko w zapłonie masz już nowe ( świece kable itd) to jeszcze pozostaje wizyta u gazownika który wyreguluje gaz bo może być za uboga mieszanka i przez to też może strzelać.
tak nie ma wyjscia trzeba kupić przepływke a czy macie też tak że jak zjeżdżacie np z górki na biegu to prawidłowo wskazanie kompa powinno wskazywac 0 zuzycie paliwa u mnie ,pokazuje 0 a czasami pokazuje się w granicach 3l/100 a jak dodam gazu i puszcze wtedy dopiero pokazuje 0. Myśle ze chyba to tez jest objaw usterki przepływki,widocznie nie domyka sie prawidłowo,chyba że się myle. A co do mieszanki to juz była regulowana i podłączali u gazownika do kompa ale oczywiscie wtedy nie strzelił wiec wszystko było w normie zmniejszyli tylko przerwe na świecach ale to nic nie dało. I jeszcze jedno jak jade na gazie to obroty mi szybko spadaja i potrafi nawet mi silnik zgasnąc a na benzynie schodza powoli i nigdy poniżej 900.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
a mi strzelało tylko w 2-ch przypadkach - jak miałem uszkodzoną sonde lambda - a co do wybuchu to nie musiał odrazu pojść przepływomierz - jak sa "antywybuchy" to powinien przeżyć - drugi powod to uszkodzony komputer od instalacji gazowej. Trochę tych czujników jest podłączonych do tego kompa wiec warto wybrać sie zarówno do dobrego gaziarza jak i podlaczyć komp pod VAG - inwestycja napewno sie w Twoim przypadku zwróci. pozdrawiam