witam
Posiadam audi 80 ABK
Od kilku dni kiedy wróciła zima pojawił się znowu problem. Mianowicie jak auto postoi 10 h na tym mrozie po odpaleniu i dodaniu gazu obroty rosną do 2 tyś i przez jakiś czas czyli dopóki auto się nie nagrzeje tak trzymają. Wcześniej jak tak mi się działo(wcześniejsze objawy po odpaleniu strasznie bujał obrotami teraz je trzyma) po poczytaniu forum wymieniłem czujnik temp. przemyłem krokowego i na jakiś czas pomogło...ale nie jestem na 100% przekonany czy tamte zabiegi rzeczywiście były trafione choć przez jakiś czas miałem spokój.
Nie wiem gdzie by tu szukać żeby usterkę zlokalizować czy szukać jakiś dziurek w gumach być może fałszywe powietrze gdzieś łapie.. już sam nie wiem.
Jak ktoś miał coś podobnego i mógłby mi wskazać kierunek byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
[2.0 ABK] wysokie obroty na zimnym
- maciex
- Forum Audi 80
- Imię: Maciek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 AAD+lpg
[2.0 ABK] wysokie obroty na zimnym
Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, 21:06 przez maciex, łącznie zmieniany 3 razy.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jeżeli na tych podwyższonych obrotach odepniesz krokowy i obroty spadną do 800-900 to masz winowajcę. Krokowy do ponownego gruntownego wymoczenia w nafcie (nawet 2 doby) i trzeba czasami nieco nim uderzyć w rękę aby w środku tłoczek się poruszył i uwolnił nieco brudu. I tak kilka razy po czym znów pomoczyć kilka godzin. Potem znów rozruszać. Tylko nie pamiętam w którym kierunku trzeba nim wstrząsnąć. Wiem, że zgodnie z osią.
Po tym zabiegu przed zamontowaniem obowiązkowe nasmarowanie smarem w sprayu itp.
Po tym zabiegu przed zamontowaniem obowiązkowe nasmarowanie smarem w sprayu itp.