Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.0 ABK] wysokie obroty na zimnym

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maciex
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 AAD+lpg

[2.0 ABK] wysokie obroty na zimnym

Post autor: maciex » 24 mar 2013, 21:37

witam
Posiadam audi 80 ABK

Od kilku dni kiedy wróciła zima pojawił się znowu problem. Mianowicie jak auto postoi 10 h na tym mrozie po odpaleniu i dodaniu gazu obroty rosną do 2 tyś i przez jakiś czas czyli dopóki auto się nie nagrzeje tak trzymają. Wcześniej jak tak mi się działo(wcześniejsze objawy po odpaleniu strasznie bujał obrotami teraz je trzyma) po poczytaniu forum wymieniłem czujnik temp. przemyłem krokowego i na jakiś czas pomogło...ale nie jestem na 100% przekonany czy tamte zabiegi rzeczywiście były trafione choć przez jakiś czas miałem spokój.
Nie wiem gdzie by tu szukać żeby usterkę zlokalizować czy szukać jakiś dziurek w gumach być może fałszywe powietrze gdzieś łapie.. już sam nie wiem.

Jak ktoś miał coś podobnego i mógłby mi wskazać kierunek byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, 21:06 przez maciex, łącznie zmieniany 3 razy.

zbychu

Post autor: zbychu » 26 mar 2013, 09:45

Może czujnik ten co wymieniałeś odmówił posłuszeństwa,jeśli był to zamiennik ;-) ,sprawdz luty na przekażniku nr 30.

Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Francis1982 » 26 mar 2013, 11:04

Jeżeli na tych podwyższonych obrotach odepniesz krokowy i obroty spadną do 800-900 to masz winowajcę. Krokowy do ponownego gruntownego wymoczenia w nafcie (nawet 2 doby) i trzeba czasami nieco nim uderzyć w rękę aby w środku tłoczek się poruszył i uwolnił nieco brudu. I tak kilka razy po czym znów pomoczyć kilka godzin. Potem znów rozruszać. Tylko nie pamiętam w którym kierunku trzeba nim wstrząsnąć. Wiem, że zgodnie z osią.

Po tym zabiegu przed zamontowaniem obowiązkowe nasmarowanie smarem w sprayu itp.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl