[ b4 1.9 TDI avant] Jakie sprężyny na tył?
-
- Forum Audi 80
[ b4 1.9 TDI avant] Jakie sprężyny na tył?
Witam,mam zamiar wymienić tylne sprężyny w moim avancie bo już są bardzo wygniecione i auto siedzi. Nie wiem jakie wybrać czy normalne czy wzmacniane i jakiej firmy. Może macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
-
- Forum Audi 80
Ja juz się też przejechałem na szwedzkich sprężynach.Kupiłem nowe firmy lesjofors. Podobno dobra firma. Po założeniu jednej ze sprężyn auto obniżyło się o 2cm i od razu zadzwoniłem do sprzedawcy z allegro. Stwierdził ze to niemożliwe . Wziąłem się za zakładanie drugiej ale okazało się ze nie siada w dolnym mocowaniu amortyzatora. Po dokładnym obejrzeniu widać,że dolny zwój sprężyny jest krótszy o ok 3cm od sprężyny drugiej.Podsumowując auto sie obniżyło na nowych sprężynach o 2 cm i jedna z nich nie pasowała do amortyzatora.Czekam obecnie na reklamację bo to musi rzecoznawca niby stwierdzić czy mam rację a że to bardzo skomplikowana część samochodu może trwać to do miesiąca .Sprzedawca oczywiście umywa ręce i twierdzi że mu się to nie zdarzyło. Także ze swojego doświadczenia nie polecam tej firmy.
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Pozwolę się podczepić pod temat. Przymierzam się do wymiany w mojej niuni (80 B3 1.8 PM `89) tylnych sprężyn bo z przodu mam już nowiutką serię a z tyłu zostały jeszcze nieszczęsne obniżające. Teraz kiedy wiem, że stare (bo jeszcze jare <ok> ) amortyzatory zostają, pozostaje rozglądanie się za sprężynami.
Reasumując moje pytanie odnosi się czy warto kupić sprężyny "GH" z aukcji poniżej?
http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... s%C5%82any.
Co by było warto jeszcze wymienić? Nie wymieniając odbojów bo to chyba oczywista sprawa.
Pozdrawiam
Reasumując moje pytanie odnosi się czy warto kupić sprężyny "GH" z aukcji poniżej?
http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... s%C5%82any.
Co by było warto jeszcze wymienić? Nie wymieniając odbojów bo to chyba oczywista sprawa.
Pozdrawiam
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
W sumie wolałbym mieć ori. Tylko różnie to bywa z używanymi elementami zawieszenia. Póki co muszę sprawdzić jaki mam rodzaj amorów z tyłu, a co za tym idzie czy seryjne sprężyny mi podejdą pod stare amory. Poniżej zamieszczam fotkę poglądową... czy to aby nie oryginał VW/Audi? Mam na myśli tą srebrną naklejkę z numerem. Czy można po tym wnioskować, że to ori?
Witam!
Koledzy mam taki problem ze moja B4 Sedan ma w bagazniku butle 70L i haka, tył siedzi bardzo nisko, za nisko zastanawiam sie nad założeniem spręzyn od kombi czy to dobry pomysł?
Czy sprezyny z kombi różnią się wysokością od tych z sedana? Wydaje mi sie ze wysokosc jest taka sama tylko kombi są twardsze.
Zastanawiam sie nad kupnem używanych może ktos z forum takie posiada?
Prosze o szybką odpowiedź!
Z góry dzieki:)
Koledzy mam taki problem ze moja B4 Sedan ma w bagazniku butle 70L i haka, tył siedzi bardzo nisko, za nisko zastanawiam sie nad założeniem spręzyn od kombi czy to dobry pomysł?
Czy sprezyny z kombi różnią się wysokością od tych z sedana? Wydaje mi sie ze wysokosc jest taka sama tylko kombi są twardsze.
Zastanawiam sie nad kupnem używanych może ktos z forum takie posiada?
Prosze o szybką odpowiedź!
Z góry dzieki:)
Z katalogu sprężyn Lesjöfors:
Avant zwykłe 42 042 10 Audi grubość drutu 12,00mm, średnica 102mm, wysokość 370mm
Avant wzmocnione 42 042 22 Audi grubość drutu 13,00mm, średnica 104mm, wysokość 375mm
Sedan zwykłe 42 042 08 Audi grubość drutu 11,75mm, średnica 102mm, wysokość 375mm
Sedan wzmocnione 42 042 10 Audi grubość drutu 12,00mm, średnica 102mm, wysokość 370mm
Pytanie o ile będzie niższa wypracowana sprężyna bo tego nie wiem. Może się okazać że wymiary będą ok a po założeniu okaże się że jest jeszcze gorzej.
Avant zwykłe 42 042 10 Audi grubość drutu 12,00mm, średnica 102mm, wysokość 370mm
Avant wzmocnione 42 042 22 Audi grubość drutu 13,00mm, średnica 104mm, wysokość 375mm
Sedan zwykłe 42 042 08 Audi grubość drutu 11,75mm, średnica 102mm, wysokość 375mm
Sedan wzmocnione 42 042 10 Audi grubość drutu 12,00mm, średnica 102mm, wysokość 370mm
Pytanie o ile będzie niższa wypracowana sprężyna bo tego nie wiem. Może się okazać że wymiary będą ok a po założeniu okaże się że jest jeszcze gorzej.