Chłopaki ostatnio się zabrałem za wymianę sworzni belki(silentblocków) no i napotkałem na przeszkodę w postaci starego pierścienia który siedzi w mocowaniu
jak to cholerstwo wybić?Jest jakiś sposób?
bo chyba aby użyć prasy trzeba wyciągać całą belkę :?:
ja u siebie kiedyś miałem to samo, jak masz palnik to podgrzej to a jak niemasz to urzywałem spawarki. niepozostaje ci nic innego jak brzeszczot i po problemie <ok>
weż trochę przeczyść papierkiem i najlepiej jakbyś nasmarował łojem to nawet za 20 lat odkręcisz śrubki ale jak nie masz może być smar, możesz też tulejkę schłodzić w zamrażarce i ci wejdzie <ok>
mati86 pisze:możesz też tulejkę schłodzić w zamrażarce i ci wejdzie
a o takim patencie nie słyszałem :roll:
jeśli chodzi o śróbki to audi jest chyba jedyną marką gdzie jeszcze nigdy nie miałem problemu z odkręceniem lub przykręceniem
ja ostatnio bawilem sie w wymiane.bez uzycia kanalu
do wcisniecia uzylem preta gwintowanego i z dwoch stron rurki krótkie o odpowiedniej objetosci do tego podkladki z dwoch stron sruby i jedziesz z jednej strony kluczem trzymasz srube z drugiej krecisz i powolutku ci sie wciska napewno ci nie wskoczy tak hop siup napewno opory bedzie stawiac a mlotkiej tulejek nie radze bo moga ci sie rozleciec
Artur mało tego że tulejkę schłodź to jeszcze ognisko na belce rozpal i tylko uważaj żeby Ci nie przeleciała przez otwór :mrgreen: ...pamiętaj na opuszczonych kolach dokręcaj