[80 B4 1.9TDI]tuleje tylniej belki?
-
- Forum Audi 80
[80 B4 1.9TDI]tuleje tylniej belki?
ostanio coś zaczeło mi pukać z tyłu po lewej jak i po prawej stronie podniosłem samochód ściągnołem koło i pobujałem samochodem (na lewarku stał) to okazało się ze chodzi na tuleji tak samo z drugiej strony jak się pobuja samochodem to widać ze na tuleji chodzi czy tak ma być czy tuleje juz do wymiany?
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Żeby sprawdzić dokładnie tuleje tylnej belki to trzeba podnieść auto i rozpiąć zawieszenie bo z zapiętymi amorami to muszą być naprawdę wyczuchrane żeby dało się to zdiagnozować, a ruch na boki może nieco być a należy sprawdzić czy nie ma ruchu do tyłu - do przodu. Jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi bo w zawieszeniu to jestem pewien tylko obniżeń :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
o tym znajdziesz np. tu: viewtopic.php?t=21309&postdays=0&postorder=asc&start=15Audi 80 b4 pisze:chyba jednak z tyłu tuleje będe miał do wymiany jak mam się za to zabrać i czy można to zrobić samemu? pomóżcie
ale poszukaj jeszcze, bo na ten temat sporo już było na forum :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
nigdzie nie moge znaleść jak dokładnie wcisnąć nową tuleje na miejsce wszędzie pisze że śrubą ale jak robiłem tuleje na wachaczu to nie dało rady śrubą zerwałem gwint dlatego tu pewnie tez się nie uda zamieżam to zrobić sposobem odkręcić śrube mocującą tuleje i podnieść samochód aby tuleja się odkryła przeciąć ją i właśnie nie wiem jako nową wbić teraz bo na imadło nie da rady bo belki nie wyciągam
Kolego ja bez zadnych problemow wbilem mlotkiem tylko wczesniej przeczyscilem otwor lekko przesmarowalem i weszlo elegancko (wybijalem stara takze mlotkiem) tylko wczesniej klocka ucielem na miare po to zeby zaparzec nim o podloge i o wachacz tak zeby nie przeskadzalo mocowanie. Zajelo mi to 15 minut roboty.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
wkładasz nowe tuleje skręcasz delikatnie śrubami, opuszczasz autko. Otwórz klapę i usiądź na tylnym pasie i podskakuj by dognieść tył by sprężyny wróciły na swoje miejsce. Jak masz hak to poskacz na nim Następnie w naturalnej pozycji samochodu ( bez obciążenia) dokręć śruby.Audi 80 b4 pisze:mam pytanie tuleje dokręcać jak samochód stoi bez obciązenia na ziemi tak jak to się ma z przednim wachaczem czy trzeba obciązyć tył i dopiero skręcić wszystko?
P.S.
u mnie niestety wymiana wcale nie poszła gładko tak jak kolega pisał powyżej.
-
- Forum Audi 80