[B3] Łożyska amortyzatorów i stuki...
[B3] Łożyska amortyzatorów i stuki...
Jakiś rok temu wymieniałem amortyzatory i po złożeniu okazało się ze są stuki. Mechanik je "skręcił" i z lewej strony nei stuka natomiast od wczoraj zaczęło głośniej stukać z prawej(do tej pory delikatnie stukało). Powiedzcie mi jak można je dokręcić-wiem że trzeba to umiejętnie zrobić aby nie wykręcić amortyzatora-tzn. tego wkładu... Stuki na pewno z tych łożysk, proszę jeszcze o zdjęcie jak wygląda u was mocowanie amortyzatora od strony maski-dobre foto ze zbliżeniem na śrubę ponieważ u mnie coś jest chyba kombinowane.
Z góry dzięki!
Z góry dzięki!
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
a przy kreceniu kiera na postoju terz jest ten odglos? byc moze lozysko amortyzatora do wymiany.Jest tutaj kilka tematow na ten temat.Ja terz za niedlugo bede wymienial bo cos stukac zaczyna.Zastosoje chyba ten patent z poduszkami i lozyskami od polo,jest to na forum jak zrobic takie cos . Ci co joz tak zrobili chwala sobie to rozwiazaniesylas pisze:witam , podepne się pod temat bo mam podobny problem, po wymianie przednich amortyzatorów zaczeło coś mi stukać przy ruszaniu taki dziwny spręzynowy odgłos, co to może być koledzy????????????
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
swiety82, tak jak koledzy wyżej. Jeśli stuka ci już poducha to nic nie zrobisz. Nie oszczędzaj na tym w sensie jakieś poduszki no name za 30 zł bo nie długo będziesz cieszył się ciszą. Tu w grę wchodzą tylko markowe dobre poduszki. Ewentualnie możesz zrobić coś takiego:
https://audi80.pl/b3-b4-rezanie-wyci ... t41673.htm
https://audi80.pl/b3-b4-rezanie-wyci ... t41673.htm
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
U mnie kiedyś coś zaczęło stukać tak jakby metal o metal. Na początku też myślałem że może amorki czy coś innego a jednak okazało się że przegub. wiec dlatego tak podałem taką propozycje żeby sprawdzić. A rzeczywiście masz racje właśnie w taki sposób można sprawdzić i się okaże czy to przeguby czy może jednak rzeczywiście co innego. Warto sprawdzić przecież to nic nie kosztuje.
dzieki sliczne koledzy za wasze podpowiedzi , bede wszystko sprawdzał po kolei, to jest kurcze dzwięk tak jak pisałem sprężynowy, pojedyncze stukniecia zarówno przy skręcaniu jak i ruszaniu takie przeskoczenie spręzyny jakby sprawdzałem je i sa całe, a najgorsze jest to że pojawiło mi sie to po wymianie amorków przedtem była błoga cisza
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A sprężyny są dobrze osadzone? To znaczy czy jest dobrze osadzona na dole - tam są takie specjalne wyżłobienia w których sprężyna powinna siedzieć. Generalnie istnieje takie problem jak strzelające sprężyny. Chyba nawet było o tym kilka razy na forum.
Uczepiłem się tych sprężyn ale może nie potrzebnie. Teraz mi się przypomniało że u starszego kiedyś było coś podobnego. U niego wina leżała akurat po tronie tulei wahacza.
Uczepiłem się tych sprężyn ale może nie potrzebnie. Teraz mi się przypomniało że u starszego kiedyś było coś podobnego. U niego wina leżała akurat po tronie tulei wahacza.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Normalka po rozbieraniu macpersona i wyciąganiu sprężyn musisz podnieść auto ,jakimś prętem udeżyć w spręzynę na samym dole żeby się minimalnie ruszyła .Wtedy uderzasz w wystającą blaszkę w mcpersonie która ustala spręzynę ,jest dwie blaszki jedna na końcu sprężyny ,druga z boku ,uderzasz w tą z boku.Pewnie niektórzy zauwazyli że niektóre auta mają na końce spręzyn naciągniete koszulki z tworzywa ,one własnie zapobiegają tym charakterystycznym brzdękaniom sprężyny po rozebraniu ,niestety nasze audiki nie mają .Nic innego nie może tak charakterystycznię brzdękać ,najcześciej przy ruszaniu ,u mnie też brzdęka pomimo że dobiłem ogranicznik to po trzech dniach ciszy znowu brzdękasylas pisze:podepne się pod temat bo mam podobny problem, po wymianie przednich amortyzatorów zaczeło coś mi stukać przy ruszaniu taki dziwny spręzynowy odgłos, co to może być koledzy????????????