[B4 1.9 AAZ] Wymiana amortyzatorów przód - jaka Firma, co po
[B4 1.9 AAZ] Wymiana amortyzatorów przód - jaka Firma, co po
Witam po wymianie amortyzatorów 2 lata temu przejechane 30 tys
zauważyłem straszne stuki podczas jazdy od dłuższego czasu , podniosłem auto poruszałem góra- dół
jest duży luz cała kolumna luźna...
Teraz nie wiem widzę ,że jest tam mokro na amorku- czeka chyba mnie ponowna wymiana,
czy być może poduszki do wymiany? może to wystarczy?
Co polecacie co u siebie montujecie jaka firmę? zależy mi na trwałości !!
amortyzatory
odboje
poduszka (łożysko)
robocizna
jakie to będą koszty oraz uważajcie nie kupujcie firmy MAXGEAR - to są te co założyłem 2 lata temu 30tys km.....
zauważyłem straszne stuki podczas jazdy od dłuższego czasu , podniosłem auto poruszałem góra- dół
jest duży luz cała kolumna luźna...
Teraz nie wiem widzę ,że jest tam mokro na amorku- czeka chyba mnie ponowna wymiana,
czy być może poduszki do wymiany? może to wystarczy?
Co polecacie co u siebie montujecie jaka firmę? zależy mi na trwałości !!
amortyzatory
odboje
poduszka (łożysko)
robocizna
jakie to będą koszty oraz uważajcie nie kupujcie firmy MAXGEAR - to są te co założyłem 2 lata temu 30tys km.....
Pieter B poważnie na podniesionym aucie taki luz ma być ?? chyba nie
ale poleciały jakieś szczatki gumy ?
myślę, ze poduszek nie ma ...i amorek jest mokry?
co stam jest nie tak napewno?
a u Ciebie tez taki luz jest ? i mam stuki podczas jazdy takie dosyc.
Pozdr
[ Dodano: 2014-06-19, 19:14 ]
auto msc temu miało przegląd na stacji - nic nie wykazały szarppaki ITD
ale poważnie luz jest zawsze taki jak sie podniesie auto i porusza kolumna MCphersona
gora - dół ?chyba nie;)
ale poleciały jakieś szczatki gumy ?
myślę, ze poduszek nie ma ...i amorek jest mokry?
co stam jest nie tak napewno?
a u Ciebie tez taki luz jest ? i mam stuki podczas jazdy takie dosyc.
Pozdr
[ Dodano: 2014-06-19, 19:14 ]
auto msc temu miało przegląd na stacji - nic nie wykazały szarppaki ITD
ale poważnie luz jest zawsze taki jak sie podniesie auto i porusza kolumna MCphersona
gora - dół ?chyba nie;)
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Kyjo#81, Chyba troszkę luzu było ja dobrze pamiętam ale zaglądałem tam wieki temu.
Ale jeśli u Ciebie jest taki duży luz no to coś musi być nie tego.
Ale jeśli u Ciebie jest taki duży luz no to coś musi być nie tego.
skoro mokry to zapewne się kończy lub skończyłKyjo#81 pisze:i amorek jest mokry?
nie wieżę, pewno chcieli Ci podbić przegląd i nie robić problemów. Ale może się mylę.Kyjo#81 pisze:auto msc temu miało przegląd na stacji - nic nie wykazały szarppaki ITD
Może zdarzyć się, że stuka amor, ja także wymieniłem poduszki i dalej stukało, okazało się, że amortyzator niby w porządku ale gdy się nacisnęło to było 2 cm uskoku na tłoczysku i to waliło.
Dwa lata temu wymieniłem na kayaby w cenie 99zł/szt. Poduszki- lepiej zainwestować w coś lepszego, lemforder- chyba że mamy kase na ori.
Od dwóch lat w zawieszeniu spokój, amortyzatory pracują nienagannie. Przy wymianie amorków warto dać nowe osłony i odboje, najlepsze (wg. mnie) są te harmonijki, które przykrywają cały amortyzator.
Dwa lata temu wymieniłem na kayaby w cenie 99zł/szt. Poduszki- lepiej zainwestować w coś lepszego, lemforder- chyba że mamy kase na ori.
Od dwóch lat w zawieszeniu spokój, amortyzatory pracują nienagannie. Przy wymianie amorków warto dać nowe osłony i odboje, najlepsze (wg. mnie) są te harmonijki, które przykrywają cały amortyzator.
Cześć Co do amorów to nie polecam Ci Monroe z własnego doświadczenia.Przede wszystkim olejowych.Kilka razy demontaż choć reklamację uznano i to jest plus za tę robotę oraz uratowany honor.Proponuje KYB,teraz je zakładam i mam w swojej Coupe od lutego.Jest dobrze,mój kolega też nie narzeka,cena dobra.Ale są inne dobre firmy jak napisał LUPO.PozdrawiamKyjo#81 pisze:nei wiem co lepsze czy MONROE czy KAYABA?
chyba wybór padnie na KAYABE.
jak czytalem na forum duzo ludzi je zakłada i poleca.
KAYABA lub SACHS
musi byc cos dobrego na te drogi.........wygniecione.....
[ Dodano: 2014-06-22, 10:39 ]
a co do kupna czesci sa jakies?
niespodzianki -- rożne typy ,wymiary, rodzaje poduszek odbojów,amortyzatorów itd.
czesci chce kupic sam -mieć pewność ze są takie jak chce...
i wtedy oddać auto mechanikowi
zeby nie wyszło ze zle kupiłem
wiec prosze o info
jak czytalem na forum duzo ludzi je zakłada i poleca.
KAYABA lub SACHS
musi byc cos dobrego na te drogi.........wygniecione.....
[ Dodano: 2014-06-22, 10:39 ]
a co do kupna czesci sa jakies?
niespodzianki -- rożne typy ,wymiary, rodzaje poduszek odbojów,amortyzatorów itd.
czesci chce kupic sam -mieć pewność ze są takie jak chce...
i wtedy oddać auto mechanikowi
zeby nie wyszło ze zle kupiłem
wiec prosze o info
Ja bym ci doradził trochę tak poli"tycznie.
Możesz być niemile widziany przez mechanika, jeśli podjedziesz do niego ze swoimi częściami w bagażniku.
Albowiem ponieważ isz, pozbawisz go kasy, która została by mu w kieszeni z upustu cenowego w sklepie. Niektórzy mechanicy uzyskują nawet do 40% zniżki przy zakupach, a to już niemały piniąc.
Zatem bezpieczniej powiedzieć mechaniorowi: Szanowny Panie ja chcę takie i takie części a nie inne. Jesli dany sklep z którym mechanik współpracuje takich nie posiada i handluje tylko chińszczyzną i mechanik na to namawia, to powiedzieć sęk"ju i do swidanja.
To je takie moje pierdu pierdu i zrobisz jak zechcesz.
Możesz być niemile widziany przez mechanika, jeśli podjedziesz do niego ze swoimi częściami w bagażniku.
Albowiem ponieważ isz, pozbawisz go kasy, która została by mu w kieszeni z upustu cenowego w sklepie. Niektórzy mechanicy uzyskują nawet do 40% zniżki przy zakupach, a to już niemały piniąc.
Zatem bezpieczniej powiedzieć mechaniorowi: Szanowny Panie ja chcę takie i takie części a nie inne. Jesli dany sklep z którym mechanik współpracuje takich nie posiada i handluje tylko chińszczyzną i mechanik na to namawia, to powiedzieć sęk"ju i do swidanja.
To je takie moje pierdu pierdu i zrobisz jak zechcesz.
Ja niedawno zmieniałem u siebie komplet, tj. amory (sach advantage przód, bilstein b4 tył), osłony (sachs), odboje (sachs) i poduszki (meyle hd) i zestaw spisuje się elegancko. Co do rozmiarów itp. to wszystko zależy od producenta ... od któregoś z klubowiczów słyszałem ostatnio, że np poduszki Febi'ego mają za małą średnicę, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Co do nr części, to polecam etkę online http://ifinterface.com/page/page3.php?langid=1 i szukanie odpowiednika oryginału po numerze, ew. szukanie na stronie producentów (np. sachs), które mają nieźle działające wyszukiwarki części. Jeszcze jedno odnośnie amorów - polecam wersje wzmocnione - na pewno sachs i kyb posiadają takie w ofercie