Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 TDi 1Z]13.12.09CarAudio+taszkiZróbToSam,HelixWymiata

Zamknięte ale dostępne tematy, własnych zdjęć samochodów do obejrzenia.
Awatar użytkownika
xjaoex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 TDi 1Z]13.12.09CarAudio+taszkiZróbToSam,HelixWymiata

Post autor: xjaoex » 16 lip 2009, 23:41

16 Lipca 2009

Witam. Może na początku powiem dlaczego zdecydowałem się na zakup akurat tego samochodu w TAKIM stanie.
Niuńka jest z końca 1993r, od dwóch latek w kraju.. z tego co obadałem a miałem już b4 z takim samym motorem więc troszkę miałem porównanie, stan silnika jest wzorowy...
2 000 km przed wypadkiem, gość robił remont silnika.. turbo, wtryski, pierścienie na tłokach, itd... przy tym wszystkie zakładane części w oryginale.
Wszystko odbyło się w bardzo renomowanym i dobrym warsztacie na Lubelszczyźnie.
Dzisiaj sprawdzaliśmy Ciśnienie na cylindrach i w każdym jest po 30 więc bardzo dobrze.

Z wyposażenia też nie jest źle.. to co najważniejsze ma, mianowicie ABS, klima, a inne to wiadomo - do zrezania <ok>
Reszta jak widać.. gość mówi że w bok wjechał mu dziadek, a że było mokro po deszczu to obróciło i bum przodem.

Kolor Grafitowy Ciemny.

Poszukuję części blacharskich, najlepiej w kolorze takim jak samochód.. piszę tutaj gdyż nie mam jeszcze uprawnień żeby dać ogłoszenie w odpowiednim dziale. :-)
(2 błotniki przednie, maska, zderzak przedni(coupe chętnie) - kompletny...)

Z czasem będę informował o postępach w doprowadzaniu Autka do odpowiedniego stanu..
Narazie zamieszczam kilka zdjęć pokazujących Stan Autka na dzień dzisiejszy.
Tak jak w temacie - "Od Zera, do..." ;)

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

20 Lipca 2009

większość części zakupiona.. brakuje jeszcze chłodnicy klimy... jeśli ktoś posiada zapraszam na pw..

11 Września 2009

Autko na chodzie już od ponad 3 tygodni, ale nie miałem czym wcześniej zrobić zdjęć bo aparat padł :-(
Stan obecny jak widać - bez szaleństw ale solidnie ;-)
W planach do rezania m.in:

- Chip >>> JEST 117PS
- CarAudio >>> JEST Helix Dark Blue 62.1 + Magnat RX-44 + Blaupunkt GTB1200
- Nowe Fele + Oponki (Wiosna)
- Zderzak S2 + spryskiwacze reflektorów
- Lampy Soczewkowe + Xenon(?)

Narazie takie plany, po ich zrealizowaniu napewno będą następne :-P

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

18.09.2009
Zrezana blaszka + wlepa klubowa.
Z pomocą kolegi Kostrz <piwo> wstawiony nowy zchipowany komp na 117PS, wrażenia bezcenne... Przyjemność z jazdy zupełnie inna, lepsza, mimo że Bosch to różnica z serią jest kolosalna... :-)
Jutro w planach wypatroszenie Kata, a w najbliższych dniach udanie się do hamowni, żeby podzielić się z wami wykresami ;-)

Obiecana fotka Środka :
Obrazek

i tego jak prezentuje się Klubowa Wlepa :
Obrazek

Narazie tak skromnie z Fotkami bo nie mam aparatu chwilowo.

13 Grudnia 2009

Ostatnimi czasy z braku zajęcia w domu i ze względu na pogode postanowiłem nieco zrezac autko pod względem audio. Po wieczornym googlaniu a także przegladaniu forum wiedziałem jaki mniej wiecej kształt i forme ma przybrac cala instalacja.
I tak zdecydowałem się na dwudrożne głośniki Helix Dark Blue 62.1 polecane przez wiele osob &#8211; także z naszego forum &#61514;
Okazyjnie wychaczylem tez calkiem przyzwoity 4-kanalowy wzmacniacz Magnat rx-44 + Skrzynka basowa Blaupunkt Gtb1200 800W.

Każdy interesujący się chociaż troche CarAudio wie od czego zaczac trzeba instalacje Wooferow w drzwiach &#8211; wygłuszenie. Do tego celu wewnetrzna strone drzwi, lacznie ze wszystkimi otworami (oczywiście trzeba zostawic te na mocowania tapicerki itp) okleiłem bitumiczną tasma dekarska &#8211; tańszym zamiennikiem drogich mat wygłuszających.

Następny krok to wycinanie i rzeźbienie dystansow. Do tego celu uzylem dwoch warstw plyty MDF o odpowiedniej grubości aby wszystko ladnie spasowac.

Później nadszedł czas na zajęcie się Taszkami &#8211; i powiem szczerze to budzilo we mnie największe obawy i wątpliwości.
Jako materiał również posłużyła plyta mdf (ciensza od tej w dystansach), pianka tapicerska, czarny skaj + zszywki i butapren.
Taszki obszywal mi znajomy tapicer, wszystkie materialy moje, wiec staropolskim zwyczajem po zakończeniu wszelkich prac w ramach zapłaty umówiliśmy się na flaszke &#61514;

Na koncu w odpowiednim miejscu w tapicerce trzeba było wyciac dziure &#8211; minimalnie wielkości dystansu ze względu na to że trzeba go przykręcić po zamontowaniu boczka, ponieważ jest on opuszczany na &#8222;haczykach&#8221; co wymaga ruchu &#8211; góra-dół.

Na końcu wszystko ładnie skręcone, kable puszczone progami, pod tylnim siedzeniem i do wzmaka. Głośniki przykręcone, maskownice również. Wysokotonowe Tweetery przykrecone do słupków przy przedniej szybie na wysokości glowy.

Podsumowując - z efektu jestem zadowolony, zarówno estetycznego jak i dźwiękowego.
Montaż i stworzenie instalacji dosyć pracochłonne i dokładne, ale przy tym przyjemne.
Niestety nie udało mi się zrobić za wiele fotek bo podczas prac nie dysponowałem aparatem, jedynie telefonem, oto tylko dwa zdjęcia :

Obrazek

Obrazek

A tak prezentuje się efekt końcowy :

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Pozdrawiam wszystkich Audi i Audio Maniaków.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2009, 11:06 przez xjaoex, łącznie zmieniany 14 razy.

funnyboy88

Post autor: funnyboy88 » 16 lip 2009, 23:57

Do takich rzeczy to już naprawdę trzeba mieć cierpliwość i serce:) 3mam kciuki!

Awatar użytkownika
Przemo95
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo95 » 17 lip 2009, 00:50

powodzenia przy naprawie, kolejna 80'tka uratowana przed kasacją ;-)

marcinelk13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcinelk13 » 17 lip 2009, 00:58

stan opłakany :-x

a te ciśnienie to chyba pomyliłeś...

te 30 to na wszystkich czy na akżdym po 3 ? :roll:

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 17 lip 2009, 01:32

marcinelk13 pisze:te 30 to na wszystkich czy na akżdym po 3 ? :roll:
Marcin to jest diesel silnik z samoczynnym zapłonem,musi mieć duże ciśnienie co by się gnojównka w komorach zajarała...po 3 czego... ;-)
xjaoex,podłużnica krzywa?Słupek B nie siedzi trochę?Z fotki niby nie ale sprawdzałeś?

Awatar użytkownika
xjaoex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xjaoex » 17 lip 2009, 06:24

luk_OP_Q89 pisze:xjaoex,podłużnica krzywa?Słupek B nie siedzi trochę?Z fotki niby nie ale sprawdzałeś?
podłużnice nie ruszone... słupek też ok. sprawdzone, zatwierdzone. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 17 lip 2009, 08:31

xjaoex, <ok>
To działaj,bo jest nad czym...silnik z lap urwany czy pękły spawy...na fotach wygląda na przemieszczony...jak będziesz kupował blachy sprawdz czy nie były już robione.Będzie z tego zdrowa bryka ;-)

Awatar użytkownika
M@rcus
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: M@rcus » 17 lip 2009, 08:41

Przyjacielu napisz do mnie na PW, dokładnie skąd jesteś, to Ci podam namiary na szroty gdzie praktycznie wsio kupisz i kolor powinieneś dobrać ;-) jeśli oczywiście interesują CIę okolice Kraśnika-Lublina ;-)

Awatar użytkownika
tomekk666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomekk666 » 17 lip 2009, 10:46

Powodzenia przy wszystkich naprawach. Dobre wyposażenie no i do tego zetorek <ok>

Awatar użytkownika
xjaoex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xjaoex » 17 lip 2009, 22:02

luk_OP_Q89 pisze:silnik z lap urwany czy pękły spawy...na fotach wygląda na przemieszczony...
luk_OP_Q89, zerwany jest z lewej poduszki takze troche go przesunelo ale to tylko poducha...
luk_OP_Q89 pisze:Będzie z tego zdrowa bryka
jakbym w to nie wierzył to bym się za to nie brał <ok>
tomekk666 pisze:Powodzenia przy wszystkich naprawach. Dobre wyposażenie no i do tego zetorek
tomekk666 , dzięki serdeczne, przyda się napewno... :mrgreen:

Awatar użytkownika
DYZIO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DYZIO » 17 lip 2009, 22:39

Jeśli podłużnice całe to zabieraj się szybko do roboty i pochwal się odratowaną audiczką z świetnym silniczkiem
Wierze w ciebie i wiem że nie długo będzie cudo z niej <ok>
Pozdro <piwo>

Awatar użytkownika
xjaoex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xjaoex » 17 lip 2009, 22:49

DYZIO, dzięki bardzo, takie posty dają dużo otuchy i zachęcają do wysiłku <ok> :-D

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 17 lip 2009, 23:05

Pamiętaj, im więcej serca włożysz w samochód tym bardziej Ci się odwdzięczy :-)

Awatar użytkownika
KLAKSON
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: KLAKSON » 18 lip 2009, 09:46

Takich ludzi jak Ty podziwiam ! Inny by zezłomował autko i by sie cieszył :-/ . Bedę trzymał kciuki i w miarę możliwości zaglądał na Twój profilek co już zostanie zrobione w Twojej Niuni. Jeszcze raz wielkie gratki dla Ciebie za chęci. 3maj się i powodzenia

Awatar użytkownika
xjaoex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xjaoex » 04 sie 2009, 22:44

04.08.2009

Prace Zakończone, wszystko skompletowane, spasowane, autko na chodzie, jutro jadę na przegląd całkowity, mam nadzieję że wszystko będzie w jak najlepszym porządku...

Teraz poszukuję dobrego i nie za drogiego lakiernika w Lublinie albo okolicach, prosiłbym o jakieś namiary, pomoc... :?: piszcie w postach bądź na PW jak coś.

Zastanawiam się czy jest sens robić zdjęcia takiego niepolakierowanego, więc chyba poczekam i już po polerce pokaże fotki, będzie widać różnicę troszke z tymi pierwszymi :roll:

Pozdrawiam, Radek <piwo>

Zablokowany

Wróć do „Archiwum starych zdjęć.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl