[Typ89 R5] 2.5 R5 07K + skrzynia 0B4 40/60 6G Projekt...
- Audi Sport
- Forum Audi 80
- Audi Sport
- Forum Audi 80
13.07.2011r.
Kolejna próba okazała się niepowodzeniem :evil: Silnik jednak trzyma tego 1 bara na wolnych :roll: Niepotrzebnie zmieniałem panewki główne ponieważ były w świetnym stanie, zaś korbowodowe już "trochę" gorzej.
Wymieniony został także kruciec z tyłu głowicy i tulejka bagnetu oleju na ori z ASO <ok> Przy okazji zmieniłem także pasek rozrządu, rolkę napinającą i uszczelkę wydechu łączącą kolektor z "portkami"
Zdjęcia:
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Tak oto wyglądają stare panewki z 88 roku
![Obrazek]()
Kolejną, rzeczą, która mnie zastanawia to przy pierwszym zdejmowaniu miski na jej dnie był taki malutki metalowy oring, na początku myślałem, że to z pompy oleju, ale jak ją później rozebrałem to w niej nie ma takich rzeczy. Czy w podstawie filtra oleju jest jakiś zaworek regulujący ciśnienie :?: W chłodniczce nie ma czasem jakichś zaworków, spręzynek bądź czegokolwiek co reguluje ciśnienie :?: Dodam, że na zimnym silniku ciśnienie wynosi 5,5 bar i nawet nie drgnie jak dodam gazu :roll:
Kolejna próba okazała się niepowodzeniem :evil: Silnik jednak trzyma tego 1 bara na wolnych :roll: Niepotrzebnie zmieniałem panewki główne ponieważ były w świetnym stanie, zaś korbowodowe już "trochę" gorzej.
Wymieniony został także kruciec z tyłu głowicy i tulejka bagnetu oleju na ori z ASO <ok> Przy okazji zmieniłem także pasek rozrządu, rolkę napinającą i uszczelkę wydechu łączącą kolektor z "portkami"

Zdjęcia:
Tak oto wyglądają stare panewki z 88 roku

Kolejną, rzeczą, która mnie zastanawia to przy pierwszym zdejmowaniu miski na jej dnie był taki malutki metalowy oring, na początku myślałem, że to z pompy oleju, ale jak ją później rozebrałem to w niej nie ma takich rzeczy. Czy w podstawie filtra oleju jest jakiś zaworek regulujący ciśnienie :?: W chłodniczce nie ma czasem jakichś zaworków, spręzynek bądź czegokolwiek co reguluje ciśnienie :?: Dodam, że na zimnym silniku ciśnienie wynosi 5,5 bar i nawet nie drgnie jak dodam gazu :roll:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Audi Sport
- Forum Audi 80
pawelrybak15, Wiem o co chodzi jednak tym bardziej gdy silnik zimny to wskazówka powinna iść w górę po dodaniu gazu, a tu stoi :roll:

Możliwe, że jest jak piszesz, trzeba sprawdzić na bańce jaki ma zakres pomiaru <ok> W poniedziałek dobieram się do tej podstawki i chłodniczkipawelrybak15 pisze:5,5 bar bo to pewno max zakres pomiarowy i dalej wskazówka już się nie wychyli

- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Audi Sport
- Forum Audi 80
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Audi Sport
- Forum Audi 80
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Pamiętaj, że silnik silnikowi nie równy i może w 3A takie wartości są jaknajbardziej OK.
Trzeba by się dowiedzieć jakie są prawidłowe wartości, tylko skąd takie info wydostać.
I proszę Cie nie pisz herezji, że w Dieslu nie jest istotne prawidłowe ciśnienie oleju, bo jest równie istotne co w benzynie, szczególnie w Turbo D <ok>
Trzeba by się dowiedzieć jakie są prawidłowe wartości, tylko skąd takie info wydostać.
I proszę Cie nie pisz herezji, że w Dieslu nie jest istotne prawidłowe ciśnienie oleju, bo jest równie istotne co w benzynie, szczególnie w Turbo D <ok>
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
matt1988 pisze:Panie to to idealne ciśnienia sa tak ma być więcej nie ma co szukacAudi Sport pisze:Rośnie przy 2 tyś. obr. jest 4 bar, a przy 3 tyś. 5 bar, przy 4 tyś. lekko ponad 5 bar
Chyba nie sa idealne dla benzyny, ja mam calkiem inne wartosci.
Wolny obroty, 90 stopni 2.5 bara.
Wolne obroty, ok 98 stopni 2 bary.
2tys obrotow 4.5 bara.
powyzej 2 tysiecy do konca skali.
Zimny silnik, wolne obroty 5 bar.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nie wiem ile razy mam pisać, że silnik, silnikowi nie równy.
AudiSport ma 3A, GerB3 ma PM, Ty jeszcze coś innego więc siłą rzeczy każdy z tych silników inne wartości będzie uzyskiwać.
Zapala się komuś z was kontrolka ciśnienia oleju ? Nie ? No to nie ma co panikować, niektórzy montują sobie te dodatkowe zegarki i potem panika że coś jest nie tak :mrgreen: :lol:
Sprawdźcie sobie na jakie wartości ciśnienia macie czujniki a potem porównajcie to z tym co pokazuje zegar od ciśnienia oleju
Przykładowo jak czujnik mierzący ciśnienie na wolnych obrotach jest na 0,3 bar a zegar pokazuje 1 bar to macie aż 0,7 bar zapasu, więc nie ma się czym przejmować <ok>
Dynamiczna kontrola ciśnienia oleju za pomocą 2 czujników wystarczy by spokojnie jeździć, bo jak tylko będzie coś nie tak, to zapali się kontrolka ciśnienia oleju i będzie słychać brzęczyk ostrzegawczy.
AudiSport ma 3A, GerB3 ma PM, Ty jeszcze coś innego więc siłą rzeczy każdy z tych silników inne wartości będzie uzyskiwać.
Zapala się komuś z was kontrolka ciśnienia oleju ? Nie ? No to nie ma co panikować, niektórzy montują sobie te dodatkowe zegarki i potem panika że coś jest nie tak :mrgreen: :lol:
Sprawdźcie sobie na jakie wartości ciśnienia macie czujniki a potem porównajcie to z tym co pokazuje zegar od ciśnienia oleju

Przykładowo jak czujnik mierzący ciśnienie na wolnych obrotach jest na 0,3 bar a zegar pokazuje 1 bar to macie aż 0,7 bar zapasu, więc nie ma się czym przejmować <ok>
Dynamiczna kontrola ciśnienia oleju za pomocą 2 czujników wystarczy by spokojnie jeździć, bo jak tylko będzie coś nie tak, to zapali się kontrolka ciśnienia oleju i będzie słychać brzęczyk ostrzegawczy.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Chodziło mi o to, że w dieslu jest zdecydowanie mniejsze ciśnienie olejupawelrybak15 pisze:I proszę Cie nie pisz herezji, że w Dieslu nie jest istotne prawidłowe ciśnienie oleju, bo jest równie istotne co w benzynie, szczególnie w Turbo D <ok>

Na pewno niesagem pisze:Chyba nie sa idealne dla benzyny

Nie powiedziałbym, przy tak niskim ciśnieniu hydraulikę w głowicy się zajeżdżapawelrybak15 pisze:Dynamiczna kontrola ciśnienia oleju za pomocą 2 czujników wystarczy by spokojnie jeździć, bo jak tylko będzie coś nie tak, to zapali się kontrolka ciśnienia oleju i będzie słychać brzęczyk ostrzegawczy.

Najlepsze jest to, że jak dam mu gazu i obroty spadną to ciśnienie pokazuje raz 1 bar, a raz 1,5 bar :roll: Wykluczam zawór w pompie, bo jest nowa więc to chyba będzie coś z podstawką filtra oleju lub samym filtrem :idea: Dobrze kombinuję :?:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt: