Audi 80 B4 1995R SEDAN 1.9 TDI 90KM+ 230 11mm FMIC
Audi dostało nowy płyn chłodniczy FEBI BILSTEIN, nowiutki czujnik temperatury na zegary, cały układ został przepłukany od nagrzewnicy do chłodnicy. :mrgreen: Potem zalałem wpierw płyn do głowicy przez rurę górną, a resztę do zbiorniczka, pochodziła z 10min, potem przejażdżka, upuszczanie ciśnienia, odpaliły wentylatory i układ elegancko się odpowietrzył, trzyma temperaturę a termostat GATES sprawnie operuje II obiegiem i trzyma temperaturę roboczą. 8-) Sprawdzone kompem, bo niestety prawdopodobnie wypadałoby licznik przelutować, tam wskazówka staje dęba na 70 i stoi w miejscu, a na kompie temperatura 85 z groszami. Ale póki co tego nie robię, może zmienię licznik na normalny od TDI, tylko cenowo strasznie z obrotkiem..
Przy okazji wlałem płynu do spryskiwaczy, oraz ogólnie auto wysprzątałem..i umyłem na weekend.
Trochę fotek z operacji :lol: :
Przy okazji wlałem płynu do spryskiwaczy, oraz ogólnie auto wysprzątałem..i umyłem na weekend.
Trochę fotek z operacji :lol: :
Ktoś bardzo uzdolniony chyba ją nacinał i tak już wygląda, może wymienię na nową, póki co jeździ się, a na zimę szkoda zmieniać. Podnosi się wyżej bo jak przykładowo odpowietrzałem auto i złapał ciut większą temperaturę to podniósł się na prawie równe 90. Czujnik wymieniłem na włoski, ale to będą raczej zegary bo obrotomierz też mi przekłamuje ciut.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Dziś zmieniłem liczniki na licznik z TDI. Kupiłem od użytkownika z forum. Dodatkowo liczniki mają już ringi, które bardzo mi się spodobały. Posiadają też czujnik temperatury oraz moduł BC, podpinał to wszystko będę na wiosnę bo teraz jest już powoli zimno. Do wiosny dozbieram trochę gratów, które muszę ogarnąć i zrobię wszystko w jeden dzień. Została mi naprawa pływaka, i podpięcie głośników w drzwiach oraz dołożenie skrzyni basowej + dzisiaj doszedł BC.
Przegrzebując piwnicę znalazłem coś, co zostało po poprzednim Audi. Mój tata do poprzedniej ABK zakładał tempomat i chodził, nie wiem dlaczego była druga manetka niestety, może jako zapas. Jest do zrobienia, ale na pewno będzie warto naprawić..poniżej fotki, jest w idealnym stanie. Także jeśli ktoś ma sprawną manetkę kierunkowskazów to chętnie odkupię, i podejmę się naprawy.
Fotki :
Przegrzebując piwnicę znalazłem coś, co zostało po poprzednim Audi. Mój tata do poprzedniej ABK zakładał tempomat i chodził, nie wiem dlaczego była druga manetka niestety, może jako zapas. Jest do zrobienia, ale na pewno będzie warto naprawić..poniżej fotki, jest w idealnym stanie. Także jeśli ktoś ma sprawną manetkę kierunkowskazów to chętnie odkupię, i podejmę się naprawy.
Fotki :
Dzisiaj umyłem silnik, z racji że chciałbym widzieć ewentualne wycieki, a był dosyć ubabrany w smarze. Operacja przebiegła dobrze, wszystko działa jak należy. Zakupiłem kolektor dolotowy od AWX, spróbuję dostać wtryskiwacze AFN, i zamawiam kompa u któregoś z forumowiczów 16bit z chipem pod AFN. Podobno na 16 bit wyswietlacz spalania będzie pokazywał dobrze, mam nadzieję że tak będzie. Dodatkowo mam też manetkę BC z tempomatem gotową do założenia, czekam żeby wtryski kupić a potem komputer z chipem, i wtedy wszystko podłączę. Szukam tez czujnika temperatury pod wyświetlacz ten w liczniku.
Poza tym chciałem trochę rozszerzyć granie w samochodzie gdyż lubię gdy coś lekko basuje dlatego zrobiłem sobie skrzynię 27cm głośnik zamkniętą, szukam do tego wzmaka i też będę podpinał. Dziś ją skończyłem i właśnie testuję, gra przyzwoicie ale potrzeba jeszcze będzie wyłożyć więcej gąbki w środku.
Kilka fotek. Obecnie audi stoi na zimówkach już założonych kilka tyg temu.
Poza tym chciałem trochę rozszerzyć granie w samochodzie gdyż lubię gdy coś lekko basuje dlatego zrobiłem sobie skrzynię 27cm głośnik zamkniętą, szukam do tego wzmaka i też będę podpinał. Dziś ją skończyłem i właśnie testuję, gra przyzwoicie ale potrzeba jeszcze będzie wyłożyć więcej gąbki w środku.
Kilka fotek. Obecnie audi stoi na zimówkach już założonych kilka tyg temu.