Audio w b3
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
musimy się spotkać na zlocie czy jakimś spocie <ok> zobaczysz jak gra :mrgreen:piku pisze:Tak ja juz gdzies piasłem na tym forum, ładowanie głosników w tylnią połke bez odpowiednio wyliczonej obudowy, nie ma sensu!!!, efekt marny....
jak dla mnie wystarczająco dobrze, dla wielu zbyt głośno, a mimo to wciąż czysto <ok>
Napewno sie kiedys taka okazja nastapi, ja osobiscie zajmuje sie home audio, bardziej niz caraudio, ale co nieco sie wie... <ok>spaykee pisze:musimy się spotkać na zlocie czy jakimś spocie <ok> zobaczysz jak gra :mrgreen:piku pisze:Tak ja juz gdzies piasłem na tym forum, ładowanie głosników w tylnią połke bez odpowiednio wyliczonej obudowy, nie ma sensu!!!, efekt marny....
jak dla mnie wystarczająco dobrze, dla wielu zbyt głośno, a mimo to wciąż czysto <ok>
Bożuch: Gdzies juz pisałem kałzdy głosnik nisko-srednio tonowy oraz niskotonowy ma swoje parametry na, podstawie których wylicza sie litraz obudowy,itp itd... Parametry te to Fs,Vas Qms.
Bez nich mozna obliczyc obudowe na przysłowiowe "oko" ale to metoda której nie polecam, bo nie warto.
a teraz do sedna sprawy ładowanie głosnika na tylnia pułke to pomyłka dlatego iz, powierzchnia w jakiej pracują głosniczki to litraz bagaznika, i jak ludzie dają np 16cm-tymetrowy głosnik, na tylnią połke to ten głosnik nie zagra odpowiednio w swoim zakresie pracy, dlatego bo nie bedzie miał swojego odpwiedniego litrazu,
nie spomne o tym ze nie kazdy głosnik pracuje w obudowe bass-reflex, i Closed.
Złozenie dobrego systemu nagłosnieniowego w aucie to naprawde trzeba troche wieczy posiadać, bo kazdy jeden potrafi wyciąc dziure w połce dac głosniki i gra muzyka, a nie o to w tym wszystkim chodzi.
sorry, ale dawaj nikomu takich rad... kupowanie wzmaka za 100zl, "chinszczaka" typu voice-craft czy inny shit to wyrzucenie pieniedzy w bloto Pod radiem zagra to znacznie lepiej...Sławek320 pisze:Nie baw sie podłanczaniem do radia kub nie drogi chiński wzmacniacz jakieś 100zł-160zł i dobre głośniki takie jak JBL, JVC,ewentualnie Sony.
porownanie glosnikow JBL i Sony tez nie do konca trafione...
Co do glosnikow Blaupunkta (padlo takie pytanie) to nie sa najgorsze, przede wszystkim sa jedna z tanszych ofert w rodzinie "markowych", choc wolalbym MacAudio albo cos z Phonocara... Blaupunkt robi glownie sprzet na pierwszy montaz, i ogolnie nie jestem dobrze nastawiony, szczegolnie do radii, maja dziwna obsluge i kontrowersyjny wyglad (choc to kwestia gustu), ale tylko w przypadku Blaupunkta spotkalem sie z reklamacjami...
Co do tego co napisal piku w poscie powyzej to ma sporo racji, tylko pamietajmy ze mowimy o instalacji "budzetowej", gdybysmy mowili o profesjonalnym podejsciu to nawet nie padlaby mysl o elipsach w tylna polke... montowanie elips powaznie kloci sie z teoria car audio, ale wbrew pozorom daje zadowalajacy efekt przy minimalnym nakladzie pienieznym. Wiadomo ze najlepiej wygluszyc przod, taschki i zestaw na 16tce plus sub w bagazniku, wszystko oczywiscie na wzmacniaczach i pod dobrym radiem, ale o tym bylo 100 razy i nie jest to tematem postu.
koko666 pisze:Co do tego co napisal piku w poscie powyzej to ma sporo racji, tylko pamietajmy ze mowimy o instalacji "budzetowej", gdybysmy mowili o profesjonalnym podejsciu to nawet nie padlaby mysl o elipsach w tylna polke... montowanie elips powaznie kloci sie z teoria car audio, ale wbrew pozorom daje zadowalajacy efekt przy minimalnym nakladzie pienieznym. Wiadomo ze najlepiej wygluszyc przod, taschki i zestaw na 16tce plus sub w bagazniku, wszystko oczywiscie na wzmacniaczach i pod dobrym radiem, ale o tym bylo 100 razy i nie jest to tematem postu.
Zgadzam sie, sorki chłopaki za moje wydumane myśli, i spostrzezenia.
Ale fakt faktem, każdy ma swoje podejście.... <ok>
Mysle ze nie chodzi tyle o podejscie co o kase... :mrgreen:
W moim audi tez zalozylem elipsy, choc niby wiem ze nie powinienem, co gorsza robie to zawodowo, ale efekt jest bardzo dobry, szczegolnie ze nie slucham muzy tak zeby mnie na drugim koncu wsi slyszeli...gra bardzo czysto i przyjemnie, co pewnie jest tez zasluga bardzo wysokiego modelu radia. Subwoofer i wzmacniacz zakurzony lezy w domu a ja ciesze sie pustym bagaznikiem :mrgreen:
W moim audi tez zalozylem elipsy, choc niby wiem ze nie powinienem, co gorsza robie to zawodowo, ale efekt jest bardzo dobry, szczegolnie ze nie slucham muzy tak zeby mnie na drugim koncu wsi slyszeli...gra bardzo czysto i przyjemnie, co pewnie jest tez zasluga bardzo wysokiego modelu radia. Subwoofer i wzmacniacz zakurzony lezy w domu a ja ciesze sie pustym bagaznikiem :mrgreen:
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Co do glosnikow to nie kupujcie nigdy w zyciu sony xploda (nie pamietam jak dokladnie sie pisze ), ja kupilem na podszybie i sa beznadziejne!! Wpakowalem w bloto prawie 100zl!! jak je wycisze to tyle ze wysokie tony maja w miare, a tak to pierdza niesamowicie!!
Pisze tak dla przestrogi, ja sie zlapalem na marke, ale wy sie nie dajcie!!
Pisze tak dla przestrogi, ja sie zlapalem na marke, ale wy sie nie dajcie!!
To że akurat pierdzą zazwyczaj wynika ze słabej mocy idącej na głośnik , przy zwiększonym volume głośnik traci kontrole i lata jak szalony i zaczyna wywadac takie odglosy chociaż w odwrotnej sytuacji (za dużo mocy) efekt będzie ten sam. Ja dziś wieczorem biorę się za klejenie cewki i dolnego zawieszenia w swoich elipsach ze starości się oba odkleiły( nie były długo używane a potem troszke głośniej no i ..) Co do marki Boschmann na ogół ta firma źle się kojarzy ale raz na jakiś czas trafi się jakiś rodzynek jak Yakuza czy 990 ATX więc nie ulegajmy opiniom mas ludzi co w życiu tej marki nie mieli a krytykują.
koko666
Pozdrawiam
koko666
u mnie też podobnie tyle że w scorpio wszystkim odradzam a sam tak robieW moim audi tez zalozylem elipsy, choc niby wiem ze nie powinienem, co gorsza robie to zawodowo, ale efekt jest bardzo dobry,
Pozdrawiam
hehehe, dokladnie, a robie tego na potege i ludzie sie ciesza :mrgreen:
dzis zrobilem klientowi cala instalacje, lacznie z ciagnieciem kabli itp bo auto bylo gole. zalozylem mu radyjko clariona, zestam na 13cm przod i elipsy w polke... i co? i koles ucieszony bo zaplacil 700zl za wszystko i gra swietnie
a co do moich elips to zmieniam teraz na Hertza, zobaczymy co warte... przetestuje i podziele sie opinia
dzis zrobilem klientowi cala instalacje, lacznie z ciagnieciem kabli itp bo auto bylo gole. zalozylem mu radyjko clariona, zestam na 13cm przod i elipsy w polke... i co? i koles ucieszony bo zaplacil 700zl za wszystko i gra swietnie
a co do moich elips to zmieniam teraz na Hertza, zobaczymy co warte... przetestuje i podziele sie opinia
koko666; kup sobie te http://www.allegro.pl/item312122138_her ... a_0zl.html montowałem je kuzynowi do Polo, w tynio pólke ale oczywście w odopowiednio zaprojektowanej obudowie gra to pod kenwoodem nie pamietam modelu, gra całkiem przyjemnie, napewno jak kupi wzmaciacz to zagra jeszcze lepiej.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2008, 11:46 przez piku, łącznie zmieniany 1 raz.