Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b3

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 22 lut 2008, 17:59

Tak ja juz gdzies piasłem na tym forum, ładowanie głosników w tylnią połke bez odpowiednio wyliczonej obudowy, nie ma sensu!!!, efekt marny....

spaykee
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: spaykee » 22 lut 2008, 21:35

piku pisze:Tak ja juz gdzies piasłem na tym forum, ładowanie głosników w tylnią połke bez odpowiednio wyliczonej obudowy, nie ma sensu!!!, efekt marny....
musimy się spotkać na zlocie czy jakimś spocie <ok> zobaczysz jak gra :mrgreen:
jak dla mnie wystarczająco dobrze, dla wielu zbyt głośno, a mimo to wciąż czysto <ok>

Awatar użytkownika
Bożuch
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Bożuch » 23 lut 2008, 10:11

no własnie koledzy powiedzcie jak to jest ja miałem w poprzednim aucie elipsy i mnie one pasowały ale słychać dużo głosów że nie dają czystego dźwięku itd. jak to wkońcu jest?

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 23 lut 2008, 11:52

spaykee pisze:
piku pisze:Tak ja juz gdzies piasłem na tym forum, ładowanie głosników w tylnią połke bez odpowiednio wyliczonej obudowy, nie ma sensu!!!, efekt marny....
musimy się spotkać na zlocie czy jakimś spocie <ok> zobaczysz jak gra :mrgreen:
jak dla mnie wystarczająco dobrze, dla wielu zbyt głośno, a mimo to wciąż czysto <ok>
Napewno sie kiedys taka okazja nastapi, ja osobiscie zajmuje sie home audio, bardziej niz caraudio, ale co nieco sie wie... <ok>

Bożuch: Gdzies juz pisałem kałzdy głosnik nisko-srednio tonowy oraz niskotonowy ma swoje parametry na, podstawie których wylicza sie litraz obudowy,itp itd... Parametry te to Fs,Vas Qms.
Bez nich mozna obliczyc obudowe na przysłowiowe "oko" ale to metoda której nie polecam, bo nie warto.
a teraz do sedna sprawy ładowanie głosnika na tylnia pułke to pomyłka dlatego iz, powierzchnia w jakiej pracują głosniczki to litraz bagaznika, i jak ludzie dają np 16cm-tymetrowy głosnik, na tylnią połke to ten głosnik nie zagra odpowiednio w swoim zakresie pracy, dlatego bo nie bedzie miał swojego odpwiedniego litrazu,
nie spomne o tym ze nie kazdy głosnik pracuje w obudowe bass-reflex, i Closed.
Złozenie dobrego systemu nagłosnieniowego w aucie to naprawde trzeba troche wieczy posiadać, bo kazdy jeden potrafi wyciąc dziure w połce dac głosniki i gra muzyka, a nie o to w tym wszystkim chodzi.

Sławek320
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Sławek320 » 23 lut 2008, 23:20

Nie baw sie podłanczaniem do radia kub nie drogi chiński wzmacniacz jakieś 100zł-160zł i dobre głośniki takie jak JBL, JVC,ewentualnie Sony.

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 24 lut 2008, 15:36

Sławek320 pisze:Nie baw sie podłanczaniem do radia kub nie drogi chiński wzmacniacz jakieś 100zł-160zł i dobre głośniki takie jak JBL, JVC,ewentualnie Sony.
sorry, ale dawaj nikomu takich rad... kupowanie wzmaka za 100zl, "chinszczaka" typu voice-craft czy inny shit to wyrzucenie pieniedzy w bloto :-/ Pod radiem zagra to znacznie lepiej...
porownanie glosnikow JBL i Sony tez nie do konca trafione...

Co do glosnikow Blaupunkta (padlo takie pytanie) to nie sa najgorsze, przede wszystkim sa jedna z tanszych ofert w rodzinie "markowych", choc wolalbym MacAudio albo cos z Phonocara... Blaupunkt robi glownie sprzet na pierwszy montaz, i ogolnie nie jestem dobrze nastawiony, szczegolnie do radii, maja dziwna obsluge i kontrowersyjny wyglad (choc to kwestia gustu), ale tylko w przypadku Blaupunkta spotkalem sie z reklamacjami... :-/

Co do tego co napisal piku w poscie powyzej to ma sporo racji, tylko pamietajmy ze mowimy o instalacji "budzetowej", gdybysmy mowili o profesjonalnym podejsciu to nawet nie padlaby mysl o elipsach w tylna polke... montowanie elips powaznie kloci sie z teoria car audio, ale wbrew pozorom daje zadowalajacy efekt przy minimalnym nakladzie pienieznym. Wiadomo ze najlepiej wygluszyc przod, taschki i zestaw na 16tce plus sub w bagazniku, wszystko oczywiscie na wzmacniaczach i pod dobrym radiem, ale o tym bylo 100 razy i nie jest to tematem postu.

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 24 lut 2008, 16:35

koko666 pisze:Co do tego co napisal piku w poscie powyzej to ma sporo racji, tylko pamietajmy ze mowimy o instalacji "budzetowej", gdybysmy mowili o profesjonalnym podejsciu to nawet nie padlaby mysl o elipsach w tylna polke... montowanie elips powaznie kloci sie z teoria car audio, ale wbrew pozorom daje zadowalajacy efekt przy minimalnym nakladzie pienieznym. Wiadomo ze najlepiej wygluszyc przod, taschki i zestaw na 16tce plus sub w bagazniku, wszystko oczywiscie na wzmacniaczach i pod dobrym radiem, ale o tym bylo 100 razy i nie jest to tematem postu.

Zgadzam sie, sorki chłopaki za moje wydumane myśli, i spostrzezenia.

Ale fakt faktem, każdy ma swoje podejście.... <ok>

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 24 lut 2008, 17:48

Mysle ze nie chodzi tyle o podejscie co o kase... :mrgreen:
W moim audi tez zalozylem elipsy, choc niby wiem ze nie powinienem, co gorsza robie to zawodowo, ale efekt jest bardzo dobry, szczegolnie ze nie slucham muzy tak zeby mnie na drugim koncu wsi slyszeli...gra bardzo czysto i przyjemnie, co pewnie jest tez zasluga bardzo wysokiego modelu radia. Subwoofer i wzmacniacz zakurzony lezy w domu a ja ciesze sie pustym bagaznikiem :mrgreen:

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 24 lut 2008, 18:13

Moje zdanie na ten temat znacie : lepiej dołozyć do dobrego przodu ,a na tylna półkę można wstawić sobie pieska kiwającego głową :mrgreen:

Chyba ,że przy małym budżecie wtedy tylną półka to dobra opcja.

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 24 lut 2008, 20:02

Szczerze, to ja wole dobry zestaw 2 way, niz pakowac sie w subwoofer, chodz przynam sie lubie czasem po czuc bass na pleckach ;-)

koko666: Polecam helix-y, moim zdaniem lepsze od elipsó-w

Awatar użytkownika
bartek18150
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Dawid
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: bartek18150 » 24 lut 2008, 23:10

Co do glosnikow to nie kupujcie nigdy w zyciu sony xploda (nie pamietam jak dokladnie sie pisze :-P), ja kupilem na podszybie i sa beznadziejne!! Wpakowalem w bloto prawie 100zl!! jak je wycisze to tyle ze wysokie tony maja w miare, a tak to pierdza niesamowicie!!

Pisze tak dla przestrogi, ja sie zlapalem na marke, ale wy sie nie dajcie!!

LukeX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LukeX » 25 lut 2008, 09:05

To że akurat pierdzą zazwyczaj wynika ze słabej mocy idącej na głośnik , przy zwiększonym volume głośnik traci kontrole i lata jak szalony i zaczyna wywadac takie odglosy chociaż w odwrotnej sytuacji (za dużo mocy) efekt będzie ten sam. Ja dziś wieczorem biorę się za klejenie cewki i dolnego zawieszenia w swoich elipsach ze starości się oba odkleiły( nie były długo używane a potem troszke głośniej no i ..) Co do marki Boschmann na ogół ta firma źle się kojarzy ale raz na jakiś czas trafi się jakiś rodzynek jak Yakuza czy 990 ATX więc nie ulegajmy opiniom mas ludzi co w życiu tej marki nie mieli a krytykują.
koko666
W moim audi tez zalozylem elipsy, choc niby wiem ze nie powinienem, co gorsza robie to zawodowo, ale efekt jest bardzo dobry,
u mnie też podobnie tyle że w scorpio wszystkim odradzam a sam tak robie ;-)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 25 lut 2008, 20:48

hehehe, dokladnie, a robie tego na potege i ludzie sie ciesza :mrgreen:
dzis zrobilem klientowi cala instalacje, lacznie z ciagnieciem kabli itp bo auto bylo gole. zalozylem mu radyjko clariona, zestam na 13cm przod i elipsy w polke... i co? i koles ucieszony bo zaplacil 700zl za wszystko i gra swietnie :D
a co do moich elips to zmieniam teraz na Hertza, zobaczymy co warte... przetestuje i podziele sie opinia

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 25 lut 2008, 22:31

koko666; kup sobie te http://www.allegro.pl/item312122138_her ... a_0zl.html montowałem je kuzynowi do Polo, w tynio pólke ale oczywście w odopowiednio zaprojektowanej obudowie gra to pod kenwoodem nie pamietam modelu, gra całkiem przyjemnie, napewno jak kupi wzmaciacz to zagra jeszcze lepiej.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2008, 11:46 przez piku, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 26 lut 2008, 21:41

na szczescie te ceny mnie nie obowiazuja :) sprzedalem swoje Boschmanny i kupie Hertze a przy okazji zostanie na browarka :mrgreen:

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl