Audio w b3
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Co do wyglądu radia jest to ważne ale nie najważniejsze! Radio ma grać i to możliwie jak najlepiej i to jest priorytetem jeśli chcesz mieć dobry system Car Audio. Jeśli dla was priorytetem jest wygląd to przykro mi bardzo ale równie dobrze możecie kupić Peyinga czy Dalco bo ładnie wyglądają....
Co do taszek to w A80 są podstawą do dobrego grania. Z głośnikami 13cm z przodu nie powalczycie za bardzo i wdg mnie jest to bezsensowne inwestowanie pieniędzy.
Nie chcę tu nikogo urazić ale stwierdzenia typu "...a one i tak chuja dają" są bynajmniej nie na miejscu i świadczą o nie kompetencji i braku wiedzy autora.
Co do mocy głośników 16" pod radio to nie powinny przekraczać 70W w sinusie. Do tej mocy będą grały dobrze pod samym radiem (mówię tu o Kenwoodach które mają 4x30W)
Co do taszek to w A80 są podstawą do dobrego grania. Z głośnikami 13cm z przodu nie powalczycie za bardzo i wdg mnie jest to bezsensowne inwestowanie pieniędzy.
Nie chcę tu nikogo urazić ale stwierdzenia typu "...a one i tak chuja dają" są bynajmniej nie na miejscu i świadczą o nie kompetencji i braku wiedzy autora.
Co do mocy głośników 16" pod radio to nie powinny przekraczać 70W w sinusie. Do tej mocy będą grały dobrze pod samym radiem (mówię tu o Kenwoodach które mają 4x30W)
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Moc jest też mało ważna, bo większość odtwarzaczy ma moc RMS równą 15-30W RMS , a do poprawnego napędzenia głośników służy wzmacniacz,a nie słabe końcówki z radia. Najbardziej liczy się jakość dźwięku generowanego przez odtwarzacz. Wygląd to sprawa indywidualna.
Nie ma nic gorszego jak srebrne i podświetlane na zielono radio w AUDI.
Nie ma nic gorszego jak srebrne i podświetlane na zielono radio w AUDI.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2008, 19:17 przez Krycha, łącznie zmieniany 1 raz.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
To jest oczywiście kwestia gustu. Są tacy, którzy mają zielone fotele i kanapę i czerwone zasłony w salonie.
Ja osobiście uważam, że da się kupić/zrobić dobrej jakości CA nie tracąc na wyglądzie.
Nie zgadzam się z Oofolem, że najważniejsze jest brzmienie. Dla mnie jest dokładnie tak samo ważne jak wygląd i nie stawiałbym tego na szali
Ja osobiście uważam, że da się kupić/zrobić dobrej jakości CA nie tracąc na wyglądzie.
Nie zgadzam się z Oofolem, że najważniejsze jest brzmienie. Dla mnie jest dokładnie tak samo ważne jak wygląd i nie stawiałbym tego na szali
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No to widzę że jestem sam - nikt mnie nie zrozumiał (jedynie AUDI_A6). W dobrym systemie audio na piedestale stoi jakość dźwięku a wygląd już jest nieco wymuszona, drugorzędną sprawą. Kwestia tanich radioodtwarzaczy które tylko ładnie wyglądają (i to tylko czasem) była aluzją do waszych wywodów że wygląd jest najważniejszy.
Pierwsza rzecz jaka jest ważna przy wyborze nowej jednostki sterującej to nie moc a oprogramowanie, filtry i (ew.) procesory dźwięku. Radioodtwarzacze Boschmanna też mają moc - nawet i może większą od markowych ale co im po tym?? Żeby cieszyć się dość dobrą jakością dźwięku w aucie (co wiąże się z ceną) trzeba wyznaczyć sobie górny pułap cenowy, rozeznać się w temacie i być świadomym faktu iż radio bez systemu Burr-brown i przetwornika 24bit DAC nie jest w stanie odtworzy wysokiej jakości dźwięku. Potem dopiero można wybierać z pozostałych modeli i marudzić nad wyglądem... A nie zawsze jedno z drugim idzie w parze.
Drugą rzeczą jest sprawa czy ktoś chce mieć fajne granie za nie dużą kasę czy sprzęt konkretnej jakości i cieszyć się krystalicznym i pięknym dźwiękiem - i taki podział na tym forum jest z przewagą tych pierwszych co jest też zrozumiałe bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę...
Pozdrawiam was wszystkich serdecznie i mam nadzieję że jeszcze ktoś z was się do mnie odezwie po tym wywodzie.
Pierwsza rzecz jaka jest ważna przy wyborze nowej jednostki sterującej to nie moc a oprogramowanie, filtry i (ew.) procesory dźwięku. Radioodtwarzacze Boschmanna też mają moc - nawet i może większą od markowych ale co im po tym?? Żeby cieszyć się dość dobrą jakością dźwięku w aucie (co wiąże się z ceną) trzeba wyznaczyć sobie górny pułap cenowy, rozeznać się w temacie i być świadomym faktu iż radio bez systemu Burr-brown i przetwornika 24bit DAC nie jest w stanie odtworzy wysokiej jakości dźwięku. Potem dopiero można wybierać z pozostałych modeli i marudzić nad wyglądem... A nie zawsze jedno z drugim idzie w parze.
Drugą rzeczą jest sprawa czy ktoś chce mieć fajne granie za nie dużą kasę czy sprzęt konkretnej jakości i cieszyć się krystalicznym i pięknym dźwiękiem - i taki podział na tym forum jest z przewagą tych pierwszych co jest też zrozumiałe bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę...
Pozdrawiam was wszystkich serdecznie i mam nadzieję że jeszcze ktoś z was się do mnie odezwie po tym wywodzie.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Oofol, ja się odezwę
Jeśli miałbym wybierać:
Bardzo dobry dźwięk i bardzo dobry wygląd pasujący do auta, lub
Audiofilski dźwięk i słaby wygląd, wybrałbym to pierwsze
Podsumowując, jak wyżej pisałem. Nie należy stawiać na szali wyglądu z dźwiękiem, ponieważ spokojnie można jedno z drugim zgrać. Zwłaszcza dzisiaj przy takiej ilości sprzętu.
Np:
Mam czarną tapicerkę drzwi, co wybiorę ? Głośniki z czarną maskownicą jednolitą ? Czy głośniki ze srebrną, kolorową, pozawijaną maskownicą ?
Ja osobiscie kupie czarną, zwykłą, a pod nią niech gra czarny, bardzo dobry głośnik.
Przecież nie problem jest kupić bardzo dobry czarny głośnik i czarną maskownicę
Trzeba tylko o tym pamiętac i mieć - a to już jest indywidualne i subiektywne - poczucie schludności i gustu w aucie
Podobnie zachowuje się w domu ... Mam meble koloru olcha, zgadnij jaki kolor wziałem kolumn gdy je kupowałem ? Mogłem wziąć czarne, ale wziąłem olchę nie tracąc wcale na jakości dzwięku.
W passacie mam podświetlone wiele rzeczy, kazdy guziczek, nawiew pierdołę. Wszystko w kolorze. Nie wyobrażam sobie, aby wlozyc radio, ktore swieci na zupelnie inny kolor zwlaszcza, że wszystko jest znormowane. Producenci nie robią radioodtwarzaczy koloru siny brąz koperek, tylko zieleń, czerwień, bursztyn itd.
Jeśli miałbym wybierać:
Bardzo dobry dźwięk i bardzo dobry wygląd pasujący do auta, lub
Audiofilski dźwięk i słaby wygląd, wybrałbym to pierwsze
Podsumowując, jak wyżej pisałem. Nie należy stawiać na szali wyglądu z dźwiękiem, ponieważ spokojnie można jedno z drugim zgrać. Zwłaszcza dzisiaj przy takiej ilości sprzętu.
Np:
Mam czarną tapicerkę drzwi, co wybiorę ? Głośniki z czarną maskownicą jednolitą ? Czy głośniki ze srebrną, kolorową, pozawijaną maskownicą ?
Ja osobiscie kupie czarną, zwykłą, a pod nią niech gra czarny, bardzo dobry głośnik.
Przecież nie problem jest kupić bardzo dobry czarny głośnik i czarną maskownicę
Trzeba tylko o tym pamiętac i mieć - a to już jest indywidualne i subiektywne - poczucie schludności i gustu w aucie
Podobnie zachowuje się w domu ... Mam meble koloru olcha, zgadnij jaki kolor wziałem kolumn gdy je kupowałem ? Mogłem wziąć czarne, ale wziąłem olchę nie tracąc wcale na jakości dzwięku.
W passacie mam podświetlone wiele rzeczy, kazdy guziczek, nawiew pierdołę. Wszystko w kolorze. Nie wyobrażam sobie, aby wlozyc radio, ktore swieci na zupelnie inny kolor zwlaszcza, że wszystko jest znormowane. Producenci nie robią radioodtwarzaczy koloru siny brąz koperek, tylko zieleń, czerwień, bursztyn itd.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Masz rację każdy ma własne poczucie estetyki. Ja bym zrobił podobnie do ciebie z tym wyjątkiem że jak bym znalazł np radioodtwarzacz całkowicie odpowiadający moim potrzebom/ wizjom a nie do końca by mi się podobały jego wersje kolorystyczne to i tak bym go kupił i wybrał po prostu mniejsze zło... ale to tylko moje subiektywne zdanie...
btw. ładnie się passsek prezentuje
btw. ładnie się passsek prezentuje
http://www.allegro.pl/item319084531_son ... _k_ce.html a co powiecie o tym? znajomy ma te glosniki i graja calkiem niezle, mam nadzieje ze te helixy graja lepiej??
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Na pewno grają lepiej. Sony nie robi dobrych głośników.igor995 pisze:http://www.allegro.pl/item319084531_son ... _k_ce.html a co powiecie o tym? znajomy ma te glosniki i graja calkiem niezle, mam nadzieje ze te helixy graja lepiej??
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Przesadzasz Oofol.Oofol pisze:W Sony chodzi oto że oni teraz to dobre robią tylko Play Station i niczym więcej nie błyszczą, no może jeszcze serią komórek Wxxx
Sony zdecydowanie poprawiło radioodtwarzacze. Głośniki fakt, są liche, ale radia robią na bardzo poczciwym poziomie. W zasadzie dzisiejszym radioodtwarzaczom Sony nic nie można zarzucić. Cena - jakość, bardzo pozytywnie, a i design ciekawy.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tak wiemy wszyscy Doc że masz RO Sony. Ja nic o RO nie wspomniałem ogólnie pisałem i może one same się trochę poprawiły ale telewizory, wierze i reszta jest strasznie awaryjna i i niczym szczególnym się nie wyróżnia. Konsole PSxxx są świetne aczkolwiek też się zdążają awarie. Jedynie fuzja z Ericssonem przyniosła bardzo duże pozytywy:-)