Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] Audio w b4

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
zygus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[All] Audio w b4

Post autor: zygus » 11 mar 2007, 18:29

mam B4 i nie iwem jak ja naglosnic dobrze. tzn mam z przodu 2 standardowe glosniki i tube no i radio gra to dobrze ale chciclbym nieco wiecej a nie chcial bym psuc tylnej polki. czy jest mozliwy inny sposob?
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 11:29 przez zygus, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 11 mar 2007, 21:12

Rozumiem że nie masz dziur w półce wiec jeśli nie chce psuć półki to za dużo możliwości nie masz. Jak masz z przodu standardy to kup jakieś nowe lepsze Alpiny lub Pioneerki ceny nie są wygórowane. Ale ja i tak bym wsadził w półkę dwie 16cm wtedy już było by całkiem dobrze. Ja u siebie teraz będę wymieniał całe audio. Wszystko będę brał z ALPINE, radio, przody 2x10cm, skrzynia 30cm + 2x16cm w półkę...

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 11 mar 2007, 21:42

Ja sugerowałbym poczytać trochę nasz dzial Car Audio.

Przenoszę tam też ten temat.

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Re: [B4 80] audio

Post autor: FranoF1 » 12 mar 2007, 18:04

zygus pisze:mam B4 i nie iwem jak ja naglosnic dobrze. tzn mam z przodu 2 standardowe glosniki i tube no i radio gra to dobrze ale chciclbym nieco wiecej a nie chcial bym psuc tylniej pulki. czy jest mozliwy inny sposob?
...taaa jest dużo lepszy sposób niż ciąć tylną półkę...kup na allegro panele głośnikowe do przodu...wycisz drzwi matami APP...zamontuj panele...poprowadź nowe kable do głośniczków...kup jakieś porządne głośniki + radio+ wzmacniacz i powinno być OK :mrgreen:
...najlepszy sposób na poprawienie dźwięku :lol:

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 12 mar 2007, 19:58

tak tylko te panele kosztuj około 200zł to sobie lepiej je daruj a jak potniesz półkę masz za darmo a jak potem będziesz chciał mieć dobra i całą półkę to kupisz nowa i po problemie. Ja mam półki po 50zł wiec nie wiem czy jest sens zakupu tych paneli i wydawania na darmo pieniędzy.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 12 mar 2007, 21:30

AUDI_A6 pisze:tak tylko te panele kosztuj około 200zł to sobie lepiej je daruj a jak potniesz półkę masz za darmo
Rozumiem, że można ją z przodu wstawić ? Bo głowne założenie montażu paneli to dobre audio z przodu.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 12 mar 2007, 21:33

dla mnie z przodu wystarczą dobre 10tki w półkę i z tyłu 16cm i jest dobry i równomierny dźwięk w całym samochodzie.. nie rozumiem po co kombinować ale jak ktoś lubi to niech robi...

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 12 mar 2007, 21:41

AUDI_A6 pisze:dla mnie z przodu wystarczą dobre 10tki w półkę
Jeden lubi stek, drugi mostek, trzeci psitkę bo ma mało kostek.

Czasami bywa, ze ktoś z tyłu nie chce nad głową słuchac umc umc.

mrx1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mrx1983 » 12 mar 2007, 23:04

Doc pisze:

to nikt mu nie karze jezdzic z tylu :-P chlopak chce zrobic zeby jemu dobrze gralo,co sie tak wszyscy przejmuja pasazerami,nikt nie slyszal o czyms takim w radiu jak balans przod tyl :-/
a ja wole schabowego :mrgreen:

Awatar użytkownika
MacAudiO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MacAudiO » 13 mar 2007, 07:20

mrx1983 pisze:
Doc pisze:

to nikt mu nie karze jezdzic z tylu :-P chlopak chce zrobic zeby jemu dobrze gralo,co sie tak wszyscy przejmuja pasazerami,nikt nie slyszal o czyms takim w radiu jak balans przod tyl :-/
a ja wole schabowego :mrgreen:
Ja też wolę schabowego ale chciałbym go jeść przodem do orkiestry, a wsadzając głośniej grające głośniki z tyłu efekt będzie taki jak by stać na koncercie ulubionego zespołu tyłem do sceny :lol:
Poza tym kolega pytał "jak nagłośnić dobrze" a nie tanio i hałaśliwie.
Popieram wypowiedź Frano F1 i Doc nic nie zastąpi dobrego zestawu głośników z przodu z solidnym wygłuszeniem drzwi :-D

mrx1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mrx1983 » 13 mar 2007, 18:03

MacAudiO pisze:Popieram wypowiedź Frano F1 i Doc nic nie zastąpi dobrego zestawu głośników z przodu z solidnym wygłuszeniem drzwi
a ja znowu nie lubie jak mi gra do nog,ja nie mam uszu na kolanach :-P
to czemu nie zkladasz tuby z przodu? skoro to jakby tylem do sceny :-P

Awatar użytkownika
MacAudiO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MacAudiO » 13 mar 2007, 19:35

mrx1983 pisze:
MacAudiO pisze:Popieram wypowiedź Frano F1 i Doc nic nie zastąpi dobrego zestawu głośników z przodu z solidnym wygłuszeniem drzwi
a ja znowu nie lubie jak mi gra do nog,ja nie mam uszu na kolanach :-P
to czemu nie zkladasz tuby z przodu? skoro to jakby tylem do sceny :-P
Ponieważ specyfika dźwięku jest taka że średnie i wysokie tony rozchodzą się kierunkowo i dlatego głośniki te najczęściej umieszczamy na wysokości lusterek lub na słupkach, a bass nie rozchodzi się kierunkowo i możemy zamontować go na przykład w bagażniku.
Proponuję prosty eksperyment, wystarczy postawić domową kolumnę głośnikową na środku pokoju i powoli obejść ją dookoła, gwarantuję że bas się nie zmieni a np. wokal będzie zanikał już z boku kolumny.

mrx1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mrx1983 » 13 mar 2007, 20:59

a tu sie nie zgodze :-P zobaczysz ze w rogach pokoju bedzie glebszy bass niz przy samej kolumnie,testowane :-)
a zasada wsadzania mocniejszych glosnikow z tylu jest prosta,poniewaz jako kierowca jestes dalej od nich to zeby slyszec jakikolwiek prezyjemny dla ucha dzwiek musza byc mocniejsze,dzieki temu usyskasz efekt dzwieku przestrzennego, a przod by zagluszal wszystko jakby byl za dobry
ja zakladajac w SWOIM samochodzie sprzet audio mysle o MOICH doznaniach,co mnie obchodza pasazerowie :-D
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, 10:58 przez mrx1983, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pilocik69
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pilocik69 » 13 mar 2007, 21:58

Jesli chcesz zabrac sie za to tak na powaznie, to inwestuj w przednie panele + wygluszenie. Montowanie ogromniastych glosników z tylu mija sie z celem, to juz lepiej zostawic seryjne przynajmniej bedzie mialo wyglad. ;-) .Pozdr

Awatar użytkownika
MacAudiO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MacAudiO » 13 mar 2007, 22:36

mrx1983 pisze: a tu sie nie zgodze :-P zobaczysz ze w rogach pokoju bedzie glebszy bass niz przy samej kolumnie,testowane :-)
a zasada wsadzania mocniejszych glosnikow z tylu jest prosta,poniewaz jako kierowca jestes dalej od nich to zeby slyszec jakikolwiek prezyjemny dla ucha dzwiek musza byc mocniejsze,dzieki temu usyskasz efekt dzwieku przestrzennego, a przod by zagluszal wszystko jakby byl za dobry
ja zakladajac w SWOIM samochodzie sprzet audio mysle o MOICH doznaniach,co mnie obchodza pasazerowie :-D
Tutaj akurat masz rację jako że dźwięk rozchodzi się falowo niskie częstotliwości lepiej odbierane są w większej odległości, co ciekawe jeśli głośnik ustawisz bassrefleksem do ściany będzie bardziej donośny i soczysty :-P .
Jeśli zaś chodzi o mocniejsze głośniki z tyłu to sprawdzą się w wypadku gdy chcesz znajdować się w centrum dźwięku, ale wtedy niema mowy o jakiejkolwiek scenie muzycznej która jest i tak trudna do uzyskania w środowisku samochodowym.
Zresztą każdy sam wie najlepiej co i jak lubi a my mieliśmy pomóc koledze a nie teoretyzować :oops:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl